Een affiliate programma voor je website?

Laat je tevreden klanten helpen meer tevreden klanten te vinden...

Wanneer je een webwinkel, een online leeromgeving of een ander online product aanbiedt, is één van de uitdagingen om gevonden te worden door je doelgroep. Vaak is de eerste stroom van klanten geen probleem: Die vind je vaak onder je bestaande klanten of in de social media die je regelmatig gebruikt. Maar wat dan? 

Eén van de manieren om meer omzet te genereren is door gebruik te maken van een 'affiliate programma'. In het kort komt het er op neer, dat je mensen met een website commissie betaalt over de omzet die door hen doorverwezen klanten bij jou genereren. De meest gebruikte methode om dat mogelijk te maken is door het 'registreren' van de verwijzing op het moment dat er via een speciale link (de 'affiliate link') wordt doorgeklikt. Het IP adres van de doorverwijzing en/of een cookie worden vastgelegd en wanneer in de toekomst die bezoeker terug komt, is bekend door wie hij is verwezen. Koopt deze klant iets, dan krijgt degene die hem heeft doorverwezen hier een provisie over. 

Wat heb je nodig

Het starten met een Affiliate programma is iets wat je zorgvuldig moet doen. Je moet immers vanaf het begin naar je affiliate toe het vertrouwen wekken, dat zijn tijd wijs geinvesteerd is. 

Het eerste wat je nodig hebt is een affiliate plugin of externe affiliate software. Deze plugin doet eigenlijk twee dingen: Hij registreert door welke persoon welke verwijzing is gemaakt, en hij geeft affiliates toegang tot het promotiemateriaal.

Het tweede wat je dus nodig hebt is promotiemateriaal. Dat zijn banners of andere 'creatives', die gebruikt kunnen worden om door te verwijzen naar de pagina, waar jij je leads graag heen wilt hebben. Een 'creative' is een term die gebruikt wordt voor onder meer geanimeerde banners, die niet uit één enkel bestand bestaan 

Het is zaak dat het promotiemateriaal eenvoudig toegankelijk is en makkelijk op de website te implementeren. 

 

Voorbeeld 1

Je affiliate opleiden

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat je jouw affiliate ook op moet leiden. Wees niet bang, je hoeft geen complete training te geven, maar in principe heb je met twee soorten affiliates te maken.

 • De tevreden klant
 • De 'professionele affiliate'.

De tevreden klant zal vaak minder ervaring hebben met affiliate programma's. Je wilt hem dus eigenlijk stap voor stap uitleggen, wat er voor hem in zit. Toch is juist de tevreden klant een goede partij om mee samen te werken: Hij kent het product en zal er positief over zijn.

De professionele affiliate zal minder behoefte  hebben aan gedetailleerde instructies, hij weet wel hoe het werkt. .

Voorbeeld 2

Het aanbod

Wanneer je wilt beginnen met een affiliate programma heeft WordXPression een leuk 'startpakket' voor je, indien je werkt met WooCommerce. Dit pakket bestaat uit het volgende;

 • De plugin WP Affiliate Platform plus installatie en configuratie
 • Een PDF manual voor de 'beginnende affiliate'. Jij ontvangt deze manual al voorzien van jouw logo en bedrijfsgegevens met screenshots van jouw gevulde webwinkel en jouw affiliate systeem. Voor de klant is het dus helemaal 'jouw' handleiding, waar je zelf helemaal niets aan hebt hoeven te doen.
 • Drie PowerPoint Presentaties met script. Deze presentaties kun je zelf omzetten naar video instructies. Een aantal slides zal je moeten vervangen door eigen screenshots.
  • Inleiding affiliate marketing
  • Hoe werkt de gebruikersinterface
  • Vijf strategieën om je affiliate conversie te verhogen. 
 • 10 'Creatives' en 10 banners in PNG/JPG formaat voorgeinstalleerd in de affiliate plugin. 
  Het is hierbij wel zaak dat je zelf de afbeeldingen aanlevert, indien je product specifieke afbeeldingen van je eigen producten wilt hebben. Het is ook jouw taak om er voor te zorgen, dat de afbeelding op een transparante achtergrond staat. 
 • Creatives worden als 2 sets van 5 aangeleverd in de volgende IAB formaten: 728x90, 250x250, 120x600, 320x100, 400x400. De PNG/JPG bestanden zijn niet-geanimeerde versies van de creatives. Tegen meerprijs zijn meer/andere formaten mogelijk.
 • Een PDF handleiding voor de webwinkelier hoe met het affiliate systeem te werken. Dit is zowel een technische als een marketing technische handleiding.

Dit hele pakket kost 500 euro ex BTW. Heb je interesse neem dan contact op

Op deze pagina zie je enkele voorbeelden van mogelijke 'creatives'. 

Voorbeeld 3