Of Elementor je website vertraagd ligt er helemaal aan hoe je Elementor gebruikt. Wanneer je een hand geprogrammeerd thema vergelijkt met site die er hetzelfde uitziet als Elementor, zal de Elementor site inderdaad langzamer zijn. Maar bij een ‘standaard WordPress site’ ben je al snel geneigd plugins toe te voegen om de presentatie te verbeteren, terwijl dezelfde mogelijkheden ook standaard in Elementor aanwezig zijn. Elementor helpt je minder plugins te gebruiken en hierdoor wordt je website sneller.
Maar er is eigenlijk een aantal situaties waar je naar moet kijken. Dus laten we dit eens eerlijk vergelijken.
Elementor en de ‘eerste generatie page builders’
Elementor is veel sneller dan de eerste generatie page builders (WPBakery, DIVI). Dat komt vooral omdat de eerste generatie page builders ‘shortcodes’ gebruikt. Speciale codes die je in de tekst kan gebruiken om die te formatteren. Maar iedere shortcode is een aanroep naar de programmeertaal onder WordPress (PHP) en het uitvoeren van zo’n code kost extra tijd van de server. En dat maakt je pagina traag.
Wat de tweede generatie page builders doet -en Elementor was de eerste ’tweede generatie pagebuilder’- is geen shortcodes in de op te vragen pagina’s te plaatsen, maar eigenlijk ’twee pagina’s’ op te slaan. Een HTML pagina die jouw browser gelijk begrijpt en een ‘schaduwpagina’ die je gebruikt bij het aanpassen van die pagina. Wanneer je jouw ‘Elementor pagina’ opslaat gebeurt dat in een heel ingewikkelde gegevensstructuur in de database. Direct na het opslaan wordt er een tweede ‘browser leesbare’ versie opgeslagen.
De server hoeft dus geen extra moeite te doen, om direct een leesbare pagina naar jouw browser te sturen.
Elementor en de ’tweede generatie page builders’.
Laten we eerlijk zijn. Er zijn ’tweede generatie page builders’ die sneller zijn dan Elementor. Ik kan er sowieso al één noemen die qua snelheid Elementor op alle fronten verslaat. Oxygen. De reden dat ik zelf voor Elementor en niet voor Oxygen heb gekozen (Oxygen is nog eens veel goedkoper ook!) is in verband met de marktacceptatie van beide producten.
Wanneer ik uitbreidingen voor Elementor nodig heb, is er heel veel aanbod. Voor Oxygen is dat niet zo.
Er is zo nog een aantal andere veel snellere page builders dan Elementor, maar geen van deze heeft een vergelijkbare marktacceptatie.
Elementor en ‘premium themes’
Er is een aantal geweldige ‘premium themes’ op de markt, waar je heel veel mee kan. Maar er ontbreekt vaak toch een aantal zaken die je met dat thema niet kan en dus met plugins op wilt lossen. Daarnaast hebben de meeste premium themes ook een groot aantal functionaliteiten, die je niet wilt gebruiken, maar die wel de ‘laadtijd’ van je thema bepalen.
Al met al zijn ‘premium themes’ tezamen met een aantal plugins vaak veel trager dan een website gebouwd met een tweede generatie page- and theme builder.