Menu

Finetuning van je WordPress thema – zonder te programmeren

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on email

Hoe kun je legaal gratis afbeeldingen bij je artikel krijgenJe kent het vast wel -en als je het nog niet kent, werk je niet lang met WordPress – je hebt het ideale thema voor jouw website gevonden, maar net dat ene dingetje ziet er niet uit, zoals je wilt. Of je bent heel kieskeurig en het lukt je helemaal niet om het meest passende WordPress thema te vinden… tientallen thema’s komen in de buurt, maar niets biedt exact wat je zoekt.

De éénvoudigste stap is natuurlijk een WordPress thema op maat te laten maken. En met WordPress XPress hoeft dat ook helemaal niet duur te zijn. Een tweede bijna net zo eenvoudige stap is een Support Strippenkaart te kopen en de aanpassingen voor je te laten doen. Maar er zijn redenen denkbaar, waarom je dat niet wilt. De meest voor de hand liggende is, dat je als startende ondernemer al genoeg onkosten hebt. Een andere reden kan zijn, dat je een typische doe-het-zelver bent en dit graag allemaal zelf uitzoekt.

Tot voor kort moest je maar gewoon met de situatie leren leven. Maar sinds kort is er een enorm makkelijke plugin beschikbaar, die dit je hier bij kan helpen. Microthemer geeft je de mogelijkheid de look-and-feel van je website met betrekking tot een heleboel kenmerken aan te passen. Wil je bijvoorbeeld dat het font van de titels van je blogpost wat kleiner of juist wat groter worden, of wil je zelfs een heel ander font gebruiken? Door Microthemer te activeren, naar de betrokken pagina te gaan en er op te dubbelkliken kun je uit een ‘toolbar’ de kenmerken voor het font kiezen op een vergelijkbare manier, waarop je een font aan kunt passen in je tekstverwerker.

Lees ook  De ballen verstand ...

Behalve het aanpassen van je thema kenmerken, is het ook mogelijk om de look-and-feel van je plugins aan te passen. Vind je bijvoorbeeld je contact formulier wat minder fraai, dan kun je dit enorm ‘opleuken’ met behulp van Microthemer.

Er is echter wel een aantal dingen, waar je goed bij stil moet staan

– Microthemer doet de aanpassingen door zogenaamde ‘CSS regels’ te genereren en deze weg te schrijven. Hiermee is veel van de opmaak aan te passen, maar de inhoud van het thema kun je niet aanpassen. Wil je bijvoorbeeld in plaats van een ‘Read more’ knop een ‘Lees meer’ knop, is dit niet met Microthemer op te lossen.

– Microthemer kan geen content aanpassen. Wil je bijvoorbeeld in een blogpost een tekst met gele achtergrond hebben -een highlight effect- zal dit je niet lukken met Microthemer: De content is immers los van het thema en de plugins. Wil je meer controle over de opmaak van de content van je website, is bijvoorbeeld MotoPress serieus te overwegen.

– Microthemer werkt niet op alle thema’s even goed. Het is mij niet gelukt (wel doorgegeven aan de makers van beide producten) om Microthemer aan de praat te krijgen met de thema’s van Elegant Themes: Microthemer weigert eenvoudig op te starten. Aangezien dit een overduidelijke bug is en beide partijen er van weten, is het goed mogelijk dat dit inmiddels is opgelost. Het product komt overigens met een 30 dagen geld terug garantie: Als het niet werkt, gaat er niets verloren (financieel).

Lees ook  Je WordPress Website verhuizen zonder downtime

– Microthemer en WooCommerce werken niet goed samen. Microthemer werkt met CSS regels. Omdat WooCommerce om de styling zeer in detail zelf te kunnen doen werkt met complexe CSS regels werkt Microthemer maar op een klein ‘domein’: Wil je bijvoorbeeld alle knoppen van stijl veranderen, zal je dit voor alle typen knoppen die voorkomen afzonderlijk moeten doen.

Voor wie is Microthemer geschikt

Het liefst had ik natuurlijk gezegd ‘Voor iedereen’. Helaas is dat niet waar. Microthemer is een krachtig stuk gereedschap, wat het voor jou visueel mogelijk maakt CSS regels aan je thema en plugins toe te voegen. Om succesvol met Microthemer te kunnen werken is het nodig, dat je in ieder geval de principes van CSS begrijpt… anders zal je steeds opnieuw ontdekken, dat Microthemer te veel, of juist te weinig heeft aangepast. Voor de volslagen leek is Microthemer compleet ongeschikt en zal alleen tot frustratie leiden. Microthemer is met name geschikt voor de WordPress PowerUser die het principe van CSS wel begrijpt, maar verdwaalt in de talrijke opties en regeltjes die CSS hem te bieden heeft. Maar ook als je een PowerUser bent die CSS bij het ontbijt eet kan Microthemer een handige tool zijn: Je bent sneller en effectiever in staat een thema naar je hand te zetten. Ben je -zoals ik- echter een doorgewinterde CSS veteraan, zal je de voorkeur blijven geven aan ‘traditioneel’ CSS te gebruiken, slechts in enkele uitzonderlijke gevallen kan Microthemer je helpen iets sneller te doen, dan dat je zelf zou kunnen.

Microthemer is zeer geschikt voor bijvoorbeeld de opmaak van je formulieren. En formulieren gebruik je natuurlijk onder meer voor je listbuilding. Wil jij meer uit je mailinglijst halen dan je tot nu toe gelukt is, dan is de training Covert Listbuilding Secrets zeer aan te bevelen. Schrijf je nu in!

 

Lees ook  WordPress en Video voor je Promotie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *