JPG

Wat is een 'JPG'?

« Back to Glossary Index

Een JPG of JPEG bestand is een afbeeldingsbestand wat je op je webpagina kan gebruiken. JP(E)G staat voor de Joint Photographic Expert Group, een samenwerkingsverband tussen een groot aantal bedrijven om tot een standaard te komen voor digitale fotografie die bruikbaar kon zijn op het Internet.

De reden dat het bestand doorgaans met de extensie JPG en niet met de extensie JPEG wordt opgeslagen heeft alles te maken met het feit dat MS-DOS en Windows voor de Windows 95 versie een beperking hadden met de lengte van bestandsnamen. Een bestandsnaam mocht uit slechts 8 tekens voor de punt, en 3 tekens na de punt bestaan. JPEG als bestandsextensie was dus niet mogelijk.

JPEG is een zogenaamd ‘lossy formaat’. Dat wil zeggen, dat bij het comprimeren van de afbeelding informatie verloren gaat. Andere beeldformaten die bruikbaar zijn voor het Internet zijn GIF, vooral geschikt voor afbeeldingen met 255 kleuren of minder, PNG, een ‘lossless’ formaat, waarbij er echter wel grotere bestanden ontstaan dan bij JPG en meer recentelijk is ook het WebP formaat als standaard formaat toegevoegd.

« Terug naar de index van de woordenlijst

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht