Zin en onzin over passief inkomen…

Passief inkomen, in ieder geval geen geldboompje in je tuin…

passief inkomen | Zin en onzin over passief inkomen...

In een aantal blogartikelen heb ik de term passief inkomen laten vallen. En naar aanleiding daarvan heb ik van enkele mensen de vraag gekregen, was passief inkomen nu eigenlijk is.

Wij Nederlanders (ik weet niet hoe het met de Vlaamse lezers van deze blog is) zijn een nijver volkje en het idee dat je geld kunt krijgen met niets doen, is ons eigenlijk vreemd. Wie niet werkt, zal niet eten. Dus laat me je in ieder geval met betrekking tot één ding gerust stellen. Passief inkomen is niet iets wat jouw levenswaarden zal ondermijnen. Er moet nog steeds gewerkt worden. Maar in plaats van hard werk je vooral smart.

Eén product, waar je meerdere malen voor betaald krijgt.

Eigenlijk is passief inkomen iets wat prima past bij de Nederlandse handelsgeest. Je ontwikkelt éénmaal een product, en krijgt hier meerdere malen voor betaald. Het éénvoudigste voorbeeld is misschien wel een boek. In de traditionele boeken business schrijf je dat éénmaal en een ander (de uitgever) gaat er mee aan de slag, zodat het meermalen verkocht zal worden. In de praktijk liggen de verkoopcijfers echter relatief laag, evenals de marges op een boek, zodat slechts een enkeling hier werkelijk van zal kunnen leven. Niet iedereen schrijft zomaar een ‘Harry Potter’ of een ‘Turks Fruit’. En de kans dat je als schrijver doorbreekt is minimaal. Eén op de drie Nederlanders heeft schrijfaspiraties. Toch is het niet zo, dat één op de drie ook daadwerkelijk noemenswaardig inkomen uit deze aspiraties heeft.

Het gat in de markt

Een andere kans om passief inkomen te creëren is natuurlijk om een product te bedenken en dit in de winkels weten te krijgen. Sommige in principe éénvoudige producten zijn niet meer uit ons leven weg te denken: De kaasschaaf, de ritssluiting, het melkpak. Toch is dit ook niet een makkelijke weg. Je moet niet alleen het product weten te bedenken, er is ook een aanzienlijk kapitaal nodig om zo’n product ook te produceren en in omloop te kunnen brengen. De gemiddelde ‘uitvinder’ heeft meer problemen met het vinden van een investeerder, dan met het bedenken van het product.

De democratisering van het productieproces

Met de komst van het Internet is het allemaal heel wat toegankelijker geworden. Om een e-boek te schrijven en te verkopen heb je helemaal geen uitgever meer nodig. Je kunt het productieproces helemaal zelf beheren. Je hoeft zelfs niet eens in software te investeren, alles wat je nodig hebt is gratis beschikbaar op het Internet. Bovendien is de marge op een e-boek ideaal: Aangezien je geen druk- en transportkosten hebt, is dit 100%.

Een verplichting aan jezelf

Naar mijn idee is het een verplichting die iedere ondernemer aan zichzelf heeft om één of (liefst) meerdere bronnen van passief inkomen te creëren. Per slot van rekening heb je wel eens ‘magere dagen’ en als er iets met je zou gebeuren, zou ineens je geldkraan dicht staan. En wacht hier niet te lang mee. Je weet wat het beste moment is om een boom te planten, nietwaar? Dat is 20 jaar geleden. Het op één na beste moment is nu.

Wanneer je een goed begrip hebt over wat passief inkomen precies is, dan hoeft het je niet eens veel extra tijd te kosten. Want één ding wat je beslist niet moet doen, is passief inkomen te zoeken die vreemd zijn aan je eigen bedrijfsactiviteiten of passies. De beste manier om passief inkomen te verdienen loopt ligt in het verlengde van je bedrijfsactiviteiten en hobbies.

Laten we eens een aantal mogelijkheden bekijken, die jij mogelijk zomaar links laat liggen.

Affiliate inkomen

Tenzij je er fulltime mee bezig gaat, zal je waarschijnlijk niet rijk worden van affiliate inkomen. Maar aan de andere kant: Het kost je bijna niets. Af en toe wanneer ik blog, noem ik een product waar ik werkelijk in geloof. Producten die ik zelf ook gebruik en die mij over de jaren heen heel wat tijd hebben bespaard en zo geld hebben opgeleverd. Producten als GravityForms, WP Courseware en Genesis. Op het moment dat iemand klikt op één van die links en vervolgens besluit dat product te kopen, krijg ik van de maker van dat product provisie. Iets wat mij iedere maand weer enkele tientjes tot een paar honderd euro extra oplevert. Iets waar ik niets voor hoef te doen.

Beveel aan waar je in gelooft

Sommige mensen hebben een levensonderhoud uit affiliate inkomen. Ik heb er voor gekozen deze weg niet te gaan, omdat je dan niet alleen de producten die je zelf kent en vertrouwt aanbeveelt, maar ook producten die je eigenlijk helemaal niet kent. Je verliest een stuk geloofwaardigheid.

Maar wees eens eerlijk. Wanneer jij blogt, noem je dan wel eens een product of een boek waarvan jij heilig gelooft, dat dit goed is voor je lezers? Vast wel. En wanneer het noemen van het boek niet doorlinkt naar Bol.com of Amazon, ben je eigenlijk een dief van je eigen portemonnee.

Kennisoverdracht

Een andere manier om passief inkomen te creëren is door kennisoverdracht. Een e-boek is maar één voorbeeld. Een ander mooi voorbeeld is een online leeromgeving. De cursus ‘Werk aan je Winkel‘ levert mij iedere maand toch een leuk extraatje op. Een mooi voorbeeld van hoe zo’n online leeromgeving je bestaande business kan versterken is denk ik wel -de trouwe lezer aan mijn blog zal denken, daar komt ze weer- de Aquarelacademie van Margo van Veghel.

De AquarelAcademie

Een online leeromgeving, ooit opgezet als een dienst aan haar bestaande cursisten. De mensen die haar workshops volgden konden zo ook thuis doorgaan. Maar al snel bleek er ook buiten haar cursusbestand interesse te zijn voor deze online cursussen. En deze nieuwe online cursisten wilden maar al te graag ‘live’ workshops volgen bij deze enthousiaste docent. Op dit moment is het zo, dat wanneer Margo een workshop aankondigt, deze workshop binnen enkele dagen (soms enkele uren) is volgeboekt.

Geen luilekkerland

En dat passief inkomen niet ‘niet meer werken’ betekent, daar kan Margo over meepraten. Ze heeft er een dagtaak aan. Maar het mooie is, dat het aan de ‘werk’ kant niet uitmaakt, of ze werkt voor 10, 100 of 1000 mensen. Aan de inkomstenkant echter wel.

De WordXPression eLearning trainingen zijn er helemaal op gericht om jou als ondernemer te helpen je kennis over te dragen. En het aardige is, dat aan het einde van het complete pakket de website die je hier voor nodig hebt al helemaal voor je klaar staat.

Productontwikkeling

Niet iedere ondernemer heeft echter kennis die ‘makkelijk over te dragen’ is. Wanneer je bijvoorbeeld een grafisch ontwerper of een webdesigner bent, dan komen de meeste mensen naar je toe, omdat je juist de kennis hebt waar zij zich niet druk om willen maken. Een enkele grafisch ontwerper waagt zich aan het geven van cursussen ‘Photoshop’ of ‘Illustrator’. Maar de spoeling is dun op dat gebied: Er is een groot aanbod op het gebied van deze cursussen.

Passief inkomen voor kunstenaars en grafisch ontwerpers

Toch kun je als grafisch ontwerper, webdesigner of kunstenaar ook prima een passief inkomen ontwikkelen. Er is een bijna oneindige interesse in beeldende gebruiksvoorwerpen. Zelf heb ik sinds 2014 al een leuk neveninkomen door middel van T-Shirts. En nog niet zo gek lang geleden heb ik besloten dit onderdeel ook veel serieuzer te gaan nemen. Het aardige is, dat ik alleen de ontwerpen hoef te maken. De totale afhandeling van de bestellingen wordt voor mij gedaan. Wil je hier meer van weten, dan kan ik je mijn cursus hierover zeker aanbevelen.

Wat echter belangrijk is

Soms zie je waarschijnlijk -net zoals ik- het type advertenties wat je een ‘Eén druk op de knop’ methode belooft om onbeperkt geld te verdienen. Geloof me,  het werkt niet. De reden is heel eenvoudig. Op het moment, dat ik een manier zou vinden, waarmee ik geld zou kunnen verdienen zonder er iets voor te hoeven doen, zou ik deze methode beslist niet aan anderen verkopen. Het zou voor mij de spoeling alleen maar dunner maken. Passief inkomen ligt vrijwel altijd in het verlengde van je eigen vaardigheden en passies. En dat is maar goed ook.

Je bent waarschijnlijk -net als ik- ondernemer omdat je een passie hebt voor wat je doet.  Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. En als je dat in gedachten houdt, dan merk je dat ‘passief inkomen’ ook daadwerkelijk ‘Geld zonder werken’ kan zijn. Niet omdat je niets hebt hoeven te doen, maar omdat je geld verdiende terwijl je plezier had!

Op je succes!

Meer lezen over passief inkomen?

Lees dan ook eens mijn blogartikel Passief inkomen krijg je alleen door hard werken op de blog van de T-Shirt Academy.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht