Video voor je online cursus – Slecht nieuws over Vimeo

Vimeo zet cursusmakers in de kou

| Video voor je online cursus - Slecht nieuws over Vimeo

Deze blogpost zal in de nabije toekomst geupdate worden met meer recente informatie.

Ik wist dat per 1 september 2022 een nieuw ‘pricing plan’ voor Vimeo geïntroduceerd zou worden. Wat ik niet wist, is hoe slecht dit is voor de makers van online (video) cursussen. Daar kwam ik gisteren dus achter.

Wat is de situatie?

Tot voor kort was het zo, dat je bij het aangaan van een Vimeo abonnement een bepaalde hoeveelheid per periode kon uploaden. Dus gemeten in gigabites. Met een plus abonnement 5 GB per week, met een Pro abonnement 20 GB en met een Business abonnement zelfs helemaal geen tijdsgebonden limiet meer. Daarbij heb je gewoon een maximum opslagcapaciteit.

Dat alles is prima geschikt wanneer je -zoals bij een online cursus- je een groot aantal relatief korte video’s wilt uploaden.

Helaas heeft Vimeo de pricing policy drastisch aangepast, waarbij je upload capaciteit niet langer per GB maar per video wordt gemeten. En dat is voor cursusmakers funest. Want bij een vergelijkbaar tarief met vroeger ‘Plus’, mag je nu slechts 5 video’s per maand uploaden.

Wanneer ik zelf een cursus maak, dan bestaat een relatief korte cursus toch al snel uit zo’n 30-40 lessen. Dat zou dus betekenen, dat ik er acht maanden over zou doen om mijn cursus in zijn totaliteit te uploaden. Of, wanneer ik 3x zoveel per maand wil betalen, ‘slechts’ vier maanden. Wil ik ruim 5x zoveel betalen, dan kom ik uit op 2 maanden voor het uploaden van mijn cursus.

Dat is dus allesbehalve een goede oplossing.

Ik ben altijd heel positief geweest over het gebruik van Vimeo voor video cursussen, maar op dit moment dus niet meer zo.

Als je al een Vimeo account hebt

Wanneer je al een betaald Vimeo account hebt, dan heb je geluk: Je bent en blijft in de ‘oude’ pricing structuur. Er zal voor jou dus niets veranderen. Tenzij je op dit moment niet per jaar, maar per maand betaald. Want wanneer wilt upgraden of downgraden naar een ander account type, dan heb je nog maar één optie: Betalingen per jaar.

Heb je nog geen video hosting, en je wilt beginnen met het aanbieden van videocursussen, dan zal je naar iets anders moeten kijken. Over alternatieve mogelijkheden zal ik in volgende blogposts meer schrijven, danwel deze blogpost bijwerken.

Alternatieven

Enkele alternatieven die ik direct kan noemen zijn

  • Amazon AWS (met name de S3 services en Cloudfront). Op zich een prima oplossing. Afhankelijk van de hoeveelheid verkeer (je betaald per gestreamde GB) kan dit voordeliger uitvallen van Vimeo, maar het grote nadeel is dat deze combinatie van diensten beslist niet eenvoudig op te zetten is. In de meeste gevallen betekent het, dat je iemand in zal moeten huren om dit op te zetten.
  • VideoPress. VideoPress is een dienst van Automattic, de makers van WordPress. Helaas wordt deze dienst geleverd vanuit JetPack, en ik ben persoonlijk geen groot fan van JetPack, wanneer je site performance problemen heeft, dan is JetPack vaak één van de oorzaken. Maar VideoPress heeft een aantal voordelen. Als eerste de prijs. Wanneer je een jaarabonnement neemt, betaal je iets minder dan 120 euro per jaar, dat is ongeveer hetzelfde wat Vimeo Plus in de oude prijsstructuur kostte. Je hebt hiervoor 1TB opslag, en geen periodieke limieten.
    Het nadeel is, dat er weinig tot geen video plugins zijn die VideoPress ondersteunen. Mocht je dus gebruik willen maken van een alternatieve videoplayer, anders dan die in WordPress is ingebouwd, dan kan het dat je even moet zoeken.

In de komende tijd zal ik verder zoeken naar videomogelijkheden voor WordPress waarbij betaalbaarheid en bruikbaarheid voor videocursussen centraal zullen staan. Houd deze blog dus in de gaten.

Wil je geen bericht missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief door het formulier onder aan deze pagina in te vullen.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Wellicht heb je interesse in één van deze trainingen van WordXPression?

Elementor voor Beginners

8 oktober 2022

Bouw je Eigen Webshop met Elementor Pro

Nu aanmelden

Video Animaties met Microsoft PowerPoint

10 en 17 december 2022