Upgrade naar WordPress 5.0 – Dat moet je voorzichtig doen!

Tips

Upgrade naar WordPress 5.0 – Dat moet je voorzichtig doen!

Ik denk dat er nooit zo’n ingrijpende upgrade van WordPress is geweest als de upgrade die er medio november 2019 aan zit te komen. Want na jaren lang TinyMCE gebruikt te hebben als editor, wordt deze definitief vervangen door een compleet nieuwe editor, Gutenberg.

En Gutenberg houdt ergens het midden tussen een pagebuilder en een traditionele tekst editor. En naar mijn bescheiden mening is dit een typisch ‘net niet’ product. Gutenberg komt -althans in de beta versie die ik heb gezien- nog heel wat functionaliteit te kort.

Mijn advies is om niet zomaar de upgrade uit te voeren, maar dit gepland te doen. Op een moment dat jij de tijd hebt dit goed te doen. En doe dit dan in stappen.

Stap 1 – Maak een back up

Dat doe je natuurlijk altijd eerst. Maar het zou heel goed mogelijk zijn, dat je dit keer echt terug gaat willen. Want helaas zijn er heel wat plugins die niet goed samen willen werken met Gutenberg.

Stap 2 – Stel een ‘Werk in uitvoering’ plugin in.

Installeer een ‘Maintenance’ plugin en maak een pagina aan, die duidelijk maakt aan je bezoekers, dat de site even niet toegankelijk is.

Stap 3 – Update WordPress en alle plugins

Dit spreekt voor zich.

Stap 4 – Test je site!

Test je site heel goed. Let hierbij vooral op de samenwerking tussen Gutenberg en verschillende plugins die ‘iets’ doen met het uiterlijk van je blogposts en pagina’s. Werkt het allemaal… en werkt het allemaal zoals je zou verwachten. Je kan hier problemen verwachten, dus test het goed.

Stap 5 – Test Gutenberg

Hoe prettig vind je het om met Gutenberg te werken. Kan je die dingen realiseren, die je graag zou willen?

Op het moment dat je Gutenberg toch niet zo geweldig vindt, heb je de mogelijkheid om door middel van een plugin de TinyMCE editor weer te installeren. Denk er aan dat hierdoor WordPress toch net iets anders werkt, en je alles nogmaals zal moeten testen.

Kom je echt onoverkomelijke bezwaren tegen, dan is het tijd om de back up terug te zetten en de makers van de conflicterende plugins op de hoogte te stellen.

Andere tips

Uit de blog

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht