Wat kan Amazon Web Services (AWS) voor jouw WordPress site betekenen?

Amazon Web Services voor WordPress – Een overzicht

amazon web services | Wat kan Amazon Web Services (AWS) voor jouw WordPress site betekenen?Eén van de vragen die mij een aantal malen bereikt heeft via de WordXPression Enquête is de vraag wat nu precies ‘De Cloud’ is en of het beter is om WordPress in ‘De Cloud’ te hebben. Een deel van de mensen die deze vraag stelden is zich er waarschijnlijk niet van bewust, dat de kans groot is, dat hun website al in ‘de cloud’ staat. Want ook steeds meer hosting providers bieden ‘op de achtergrond’ hun hosting aan via de cloud. Heb jij je site draaien op een VPS (een ‘Virtual Private Server’) dan ben jij waarschijnlijk al gehost in de cloud. In dit blogartikel kijken we nader naar de cloud zoals deze door Amazon Web Services wordt aangeboden.

Cloud computing

Laten we eens kijken wat Wikipedia hier over zegt:

De cloud (Nederlands: wolk) staat voor een netwerk dat met al de computers die erop aangesloten zijn een soort ‘wolk van computers’ vormt, waarbij de eindgebruiker niet weet op hoeveel of welke computer(s) de software draait of waar die computers precies staan. De gebruiker hoeft op deze manier geen eigenaar meer te zijn van de gebruikte hard- en software en is dus ook niet verantwoordelijk voor het onderhoud. 

Volgens deze definitie zou je kunnen zeggen, dat het hele Internet één grote cloud is. Want weet jij waar alle computers in het Internet staan? Ik in ieder geval niet.

Wanneer we het vandaag de dag over Cloud Computing hebben gaan we eigenlijk nog één stapje verder. We gaan er niet alleen vanuit, dat we niet weten op welke hardware onze applicaties draaien, we gaan er ook van uit dat dit in principe niet uitmaakt. Op het moment dat de hardware faalt, wordt de taak zonder menselijke tussenkomst door andere hardware overgenomen.

Cloud Computing en Amazon

Cloud computing is eigenlijk niets nieuws. Onder andere namen -zoals clustering- bestond het al lang voordat het Internet een populaire volkssport was geworden. De partij die Cloud Computing echter razend populair heeft gemaakt is Amazon. Je weet wel, de webwinkel.

Naarmate de webwinkel populairder werd, moest niet alleen de capaciteit verhoogd worden, maar moest er ook aan oplossingen gewerkt worden om de winkel altijd draaiende te houden. Met name in die perioden, wanneer de mensen veel wilden kopen. Om dit mogelijk te maken moest er zoveel ontwikkeld worden, dat op een gegeven moment de mensen binnen Amazon realiseerden, dat niet alleen de webwinkel, maar ook het platform waarop die webwinkel draaide een product was geworden. De door hen ontwikkelde architectuur kon heel goed als een product aangeboden worden aan partijen die met dezelfde uitdagingen als Amazon te kampen hebben. En zo werd Amazon Web Services geboren.

De uitdagingen van Amazon

Maar wat waren dan die uitdagingen?

 • Amazon kan het zich niet veroorloven, dat de website down of traag is.
 • In piek perioden (black Friday, kerst) is meer capaciteit nodig dan in de rest van het jaar. Er moet dus ‘bijgeschakeld’ kunnen worden.
 • Bij calamiteiten moet de site beschikbaar blijven.
 • Klanten overzee moeten dezelfde ‘snelheidservaring’ hebben als de klanten op hetzelfde continent.

En om dit allemaal mogelijk te maken heeft Amazon een groot pakket van diensten ontwikkeld. En van deze diensten wil ik er vandaag een drietal bespreken. In een aantal toekomstige blogposts ga ik verder en dieper in op hoe je dit toe kan passen in jouw eigen situatie als ondernemer met een WordPress site.

The World According to Garp Amazon.

Het netwerk van Amazon bestrijkt bijna de hele wereld. Dat wil dus zeggen, dat de rekencentra die door Amazon beheerd worden overal te vinden zijn. Om het geheel wat overzichtelijker te maken heeft Amazon de wereld opgedeeld in regio’s.

Wanneer jij een dienst afneemt van Amazon, dan neem je die dienst af binnen zo’n regio. Op het moment dat jij bijvoorbeeld aangeeft, dat jij jouw site in Londen fysiek wilt hosten, dan ben je er ook zeker van, dat jij gebruik gaat maken van de hardware in de regio Londen (die ongeveer het hele Verenigd Koninkrijk beslaat). Kies je voor de -relatief nieuwe- regio Parijs, dan zal jouw site gebruik maken van de hardware ergens in Frankrijk.

Availability Zones

Zo’n regio is opgedeeld in een aantal ‘Beschikbaarheidsgebieden’ (Availability zones). En in ieder beschikbaarheidsgebied zijn minimaal twee rekencentra, die geografisch genoeg van elkaar verwijderd zijn om het waarschijnlijk te maken, dat bij een calamiteit niet beide rekencentra hier onder te leiden zullen hebben. En elke regio heeft minimaal 2 availability zones.

Op het moment, dat jij besluit gebruik te maken van de diensten van Amazon garandeert Amazon jou, dat jouw data of jouw programmatuur op minimaal twee plaatsen in verschillende availability zones wordt opgeslagen. IS dat niet genoeg voor je, dan biedt Amazon ook nog -tegen betaling- een aantal diensten om je gegevens nog meer te beveiligen. Hierover in de toekomst meer.

Natuurlijk kies jij een availability zone die het dichts is gesitueerd bij het grootste deel van je doelgroep.

S3 en Cloudfront

S3 is één van de oudste diensten van Amazon. Het staat eigenlijk voor SSS, ofwel Simple Storage Service. Tegenwoordig meestal Simple Cloud Storage Service genoemd, omdat alles van een floppy disk tot en met een USB stick natuurlijk ook  een simpele opslag is.

S3 kan je eigenlijk het best vergelijken met een harddisk online. Het aardige van deze harddisk is dat je betaalt op basis van een ‘pay as you go’ systeem. Je betaalt voor de opgeslagen gegevens en voor het dataverkeer. Voor slechts een paar euro per maand kan je het dus al gebruiken.

Natuurlijk kan je die ‘online harddisk’ beveiligen tegen ongeautoriseerde toegang.

Het nut van die harddisk

Maar waarom zou je het nodig hebben? Jouw hostingprovider geeft je op zich toch al voldoende opslagcapaciteit? Ik kan mij zo een drietal redenen bedenken, die in de nabije toekomst ook besproken zullen worden:

 • Het is veiliger om een backup te maken op een andere locatie. Je wilt immers niet dat bij een brand of een aardbeving alles met betrekking tot jouw site verloren is gegaan.
 • Je wilt je website versnellen. In de nabije toekomst gaan we in detail kijken, hoe je met W3 Total Cache en Amazon S3 je site aanzienlijk sneller kan maken.
 • Je wilt je downloadbestanden zo beveiligen, dat alleen degenen die toegang moeten hebben ook echt toegang krijgen. Ook dat bespreken we in de nabije toekomst.

CloudFront

Ok, je hebt dus je downloadbare bestanden opgeslagen op S3. En precies volgens mijn advies hierboven in de regio waar het grootste deel van jouw doelgroep is te vinden. Maar wat nu als deze grootste groep toch maar een klein deel van je totale doelgroep is. Dus bijvoorbeeld, 40% van je doelgroep is in de VS, 30% in Europa en 30% in Azie? Moet je dan op drie locaties met S3 gaan werken en de bezoeker laten kiezen waar hij download?

Gelukkig niet. Amazon heeft hiervoor ‘CloudFront’ in het leven geroepen. Je moet CloudFront eigenlijk zien als een soort CD of DVD. Je kan er alleen van lezen. En wat je kan lezen haalt CloudFront uit jouw S3 Bucket. Jij stop bijvoorbeeld jouw content bestanden in de bucket. Over de hele wereld heeft Amazon een aantal zogenaamde ‘Edge Locations’. Een Edge Location is niet veel meer dan een punt waar de bestanden ‘opgehaald’ kunnen worden.

Zit ik bijvoorbeeld in Apeldoorn te werken en de S3 bucket is in New York, zal CloudFront dat bestand kopiëren van New York naar de Edge Location het dichts bij Apeldoorn. En daarvandaan gaat het naar mij. Voor mij is dat geen verbetering van de performance, maar op het moment dat mijn buurvrouw hetzelfde doet, staat dat bestand nog steeds op die Edge Location. Zij zal het bestand vele malen sneller kunnen downloaden dan ik het kon.

Amazon EC2 – Elastic Compute Cloud

Eén van de andere diensten die Amazon vanaf het begin aan heeft geboden is EC2, Elastic Compute Cloud. EC2 is eigenlijk jouw ‘eigen’ server ergens in de cloud. En Amazon heeft dit letterlijk voor iedereen op maat.

Je maakt eigenlijk je eigen virtuele server, die je helemaal zelf kan beheren. Je kan hier kiezen tussen een Windows- of een Linux server. Deze server kan je voor allerlei doeleinden gebruiken, niet alleen als webserver, maar natuurlijk concentreren bij ons hier helemaal op het gebruik van Amazon voor jouw WordPress website.

Want wanneer jij een eenvoudige WordPress site wilt hosten, kan je terecht bij Amazon. Maar ook wanneer jouw eLearning Site, membership site of jouw WooCommerce webwinkel te traag lijkt te worden door het groot aantal bezoekers / leden, is het mogelijk je website bij Amazon te hosten. In de nabije toekomst laat ik je in een video zien hoe je met behulp van ‘LightSail’, een soort ‘EC2 Wizard’, WordPress in de cloud kan installeren.

Het aardige is dat je voor de perioden dat je server niet actief is, ook niet hoeft te betalen.

Dit geldt overigens niet wanneer je LightSail gebruikt, in dat geval ben je een vast maandelijks tarief kwijt.

Een WordPress website op Amazon EC2 is vooral interessant als je een server hebt die met pieken intensief gebruikt wordt, maar ook hele perioden heeft, dat er bijna geen verkeer is. In plaats van dat je altijd duur moet hosten om de pieken op te vangen, betaal je alleen voor deze hogere capaciteit, wanneer je deze ook daadwerkelijk nodig hebt.

Binnenkort in dit theater

In de komende weken zal er op deze blog een aantal artikelen verschijnen met Amazon Web Services in de hoofdrol. De onderwerpen die behandeld zullen worden zijn:

 • Je video beveiligen op Amazon S3
 • Een snellere website met W3 Total Cache en Amazon S3
 • Je back up in de cloud
 • Cloud Hosting en WordPress

[text-blocks id=”algemeen”]

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht