WooCommerce Point of Sale (POS) – Een kassa voor je webwinkel

WooCommerce Point of Sale

Update maart 2020 – De plugin WooCommerce Point of Sale is inmiddels niet meer leverbaar.

Maar je vindt meer besprekingen van Point of Sale Systemen die nog wel beschikbaar zijn.

Hoe je een WooCommerce Point of Sale (POS) met je webwinkel kan gebruiken.

Zoals je misschien eerder in blogartikelen of publicaties van mij hebt kunnen lezen, heb ik een groot aantal jaren gewerkt als ‘System Integrator’. Ik maakte er een gewoonte van om computer systemen die niet met elkaar wilden praten, toch informatie uit te laten wisselen. In die hoedanigheid heb ik ook vrij veel Point of Sale (POS) koppelingen gemaakt tussen webwinkels en ERP of kassa systemen.

En geloof mij, dat is op zich nog een hele uitdaging. Ik zal je niet vermoeien met alle technische details, maar destijds -en ook vandaag de dag nog niet- kwam er heel wat om de hoek kijken, wanneer je twee systemen met ieder een eigen database met elkaar wilde verbinden.

Maar wanneer het nu eens geen twee systemen betreft. Maar één systeem wat zowel een ‘webgezicht’ heeft als een ‘gezicht voor het kassa systeem? Dat maakt het een heel stuk makkelijker.

Shopify heeft het!

Zoals je weet, ben ik ook Shopify partner. En één van de mooie dingen van Shopify is dat ze eigenlijk een heel eigen filosofie hebben over wat nu eigenlijk een webwinkel is. En dat is heel wat meer, dan een website waarop je producten kan kopen. De website is slechts één ‘smoelwerk’ van jouw productaanbod. Jouw producten op eBay, Facebook of waar dan ook is hier weer een ander ‘smoelwerk’ van. En je fysieke winkel is weer een andere optie. Allemaal methoden om te kopen vanuit hetzelfde aanbod.

Met deze kennis als uitgangspunt wilde ik eens verder kijken of dit soort oplossingen ook voor WooCommerce te vinden zouden zijn. En ik heb een tweetal plugins gevonden, die je dit aan kunnen bieden. En die wil ik graag voor je bespreken en met elkaar vergelijken.

Wat hebben ze gemeenschappelijk.

Ik heb het hier over de plugins WCPos(-Pro) en WooCommerce Point of Sale – POS. De éne plugin heeft een gratis versie, de andere niet.

Beide plugins gaan er van uit, dat de kassa iets is, wat je vanuit WooCommerce wilt gebruiken. Het is dus een plugin die via het Internet benaderd wordt. Geen internet is geen kassa. Een ketting is net zo sterk als de zwakste schakel en wanneer je een druk lopende winkel hebt en je wilt gebruik maken van één van deze plugins, is het dus van levensbelang om een back up te hebben, wanneer het Internet uitvalt. Vandaag de dag is dat gelukkig eenvoudig op te lossen met een Mifi router en een 4G dataverbinding.

Eén Database

Wat beide plugins ook gemeenschappelijk hebben, is dat ze werken op dezelfde database als de webwinkel. Dit klinkt misschien logisch, maar dat is het niet. Vaak werkt een POS systeem met een compleet andere database als de webwinkel en worden beide databases via uitwisseling van berichten gesynchroniseerd. Hier kan een zekere vertraging inzitten, waardoor het kan voorkomen, dat iemand online een product bestelt, wat inmiddels niet meer in voorraad is, omdat het zojuist in de winkel is verkocht.

Omdat beide POS plugins die we bespreken direct werken op de product / voorraad database van WooCommerce, kan dit je hier niet overkomen. Wat natuurlijk altijd wel mogelijk is, is dat iemand met het product in de rij voor de kassa staat wat zojuist online aan iemand anders is verkocht. Je zal in ieder geval moeten bedenken, hoe je dit soort situaties wilt oplossen.

Dan nu de verschillen.

WC Pos Gratis

De WC Pos plugin komt in twee versies. Een gratis en een betaalde. Laten we eerst eens kijken, wat de gratis plugin te bieden heeft. En dat is niet veel, maar het kan voor jou net genoeg zijn.

WP Pos biedt in de gratis versie eigenlijk een heel eenvoudige kassa op het beeldscherm. Voor het bedieningsgemak is het zeker aan te bevelen een computer of tablet met touch screen te gebruiken. Al het gemuis via een fysieke muis of een trackpad komt de productiviteit zeker niet ten goede.

Er is ondersteuning voor een barcode scanner, je kan extra prijsregels die niet in de database staan toevoegen en je kan je bonnen uitprinten. En dat is het zo’n beetje.

Waar de gratis versie niet in voorziet is bijvoorbeeld een koppeling met de betaalmethoden van WooCommerce, de mogelijkheid om meerdere ‘shops’ aan te maken of de mogelijkheid om ter plekke een klant in te voeren. Deze versie voorziet eigenlijk alleen maar in voorzieningen om aan bekende klanten te verkopen. Niet zo handig dus.

De betaalde versie van beide plugins

Wanneer ik de betaalde versies van beide plugins met elkaar vergelijk, dan valt het mij vooral op, dat er geen opvallende verschillen zijn. De vormgeving van de POS layout van WooCommerce – Point of Sale (POS) vind ik persoonlijk wat aangenamer en meer gebruiksvriendelijk aandoen dan die van ‘WC-Pos Pro’. Dat is echter vooral een kwestie van smaak. WC Pos Pro laat alle producten in de winkel in een lange lijst zien, waar ‘WooCommerce – Point of Sale’ dit in een kassa-met-product-knoppen layout doet, die je ook vaak tegen komt in de horeca.

Wanneer ik beide plugins met elkaar vergelijk, kom ik eigenlijk tot de conclusie, dat ik in beide hetzelfde aantref… en hetzelfde mis.

De kenmerken van beide POS plugins

  • Mogelijkheid om meerdere verkoop punten aan te maken en die te koppelen met bevoegdheden van bepaalde medewerkers
    De makers van de plugins hebben er aan gedacht, dat niet op ieder verkoop punt dezelfde producten met de kassa gekoppeld hoeven te zijn en niet alle medewerkers op ieder verkoop punt dezelfde rechten moeten hebben. Het is aardig om te zien hoe filosofie achter de plugins echter verschilt. ‘WooCommerce Point of Sale (POS)’ noemt deze verkoop punten ‘registers’ (kassa’s), WP Pos Pro heeft het over ‘Stores’. Niet dat de naamgeving veel uitmaakt voor het uiteindelijke resultaat.
  • Beide plugins hebben de mogelijkheid om klantgegevens en bestellingen toe te voegen. Ook bieden beide systemen de mogelijkheid tot anonieme verkoop (De klant is dan ‘Guest’)
  • Beide systemen ondersteunen barcode scanners. Hier is het overigens -ook bij beide systemen- even opletten geboden. Op het moment dat je de barcode scant, moet de cursus in het veld voor de SKU staan.
  • Beide systemen bieden de mogelijkheid om aan het eind van de dag een journaal uit te draaien voor kascontrole.
  • Beide systemen bieden de mogelijkheid om ter plekke een product in te voeren. Heb je in de winkel bijvoorbeeld iets staan, wat niet voorkomt in de database, dan kan je dit alsnog invoeren.

Gebreken van beide POS plugins

  • Alle verkooppunten werken met dezelfde voorraad, namelijk de voorraad zoals opgeslagen in de productdatabase. Professionele POS software werkt met meerdere voorraden, minimaal een winkelvoorraad en een magazijnvoorraad. Op die manier kan je onder meer zien of het artikel wat niet meer in de winkel is, eventueel wel in het magazijn of op een andere locatie op te halen is.
  • Beide POS systemen hebben geen koppelingsmogelijkheden met betaal terminals. Wil je dus PIN betaling verwerken, zal je iedere keer het totaal te pinnen bedrag in moeten geven.
  • En zoals al opgemerkt, als er geen Internet verbinding is, is er geen mogelijkheid om ‘door te werken’. Professionele POS software heeft meestal de mogelijkheid om bij een uitgevallen verbinding ‘door te werken’ met lokaal opgeslagen gegevens, die bij het herstellen van de verbinding gesynchroniseerd worden. Deze functionaliteit ontbreekt in de besproken plugins.

Conclusie

Ik zou persoonlijk nooit een groot warenhuis willen adviseren om WooCommerce plus een POS plugin te gebruiken voor het beheren van de winkel plus webwinkel. De gebrekkige vorm van voorraadbeheer en het risico bij een wegvallende verbinding maakt het systeem ongeschikt voor grootschalig gebruik. Maar wanneer je bijvoorbeeld een website in combinatie met enkele outlets hebt in de vorm van bijvoorbeeld een pop-up store, een standje op conventies, beurzen en markten of op welke andere manier dan ook ‘gelegenheidsverkoop’ naast je webwinkel hebt, is dit een prima manier om in één stap zowel je kassa als de voorraad goed te beheren.

Geen winnaar

Zoals eerder opgemerkt, er is niet echt een groot verschil in functionaliteiten. Er komt dan ook geen ‘winnaar’ uit de bus in de zin van ‘deze is de beste’. Toch zou mijn voorkeur sterk uitgaan naar ‘WooCommerce Point of Sale (POS)’, omdat deze plugin op dit moment veel voordeliger en net dat kleine beetje meer fraaier vorm gegeven is dan WC POS Pro.

Nu is het altijd zo, dat de prijzen van plugins door de loop der tijd kunnen veranderen, dus het is zeker aan te bevelen om te controleren wat de huidige prijzen zijn, maar voor één winkel ben je met ‘WooCommerce Point of Sale (POS)‘ ongeveer 80 dollar kwijt. Dit is éénmalig. Voor WC Pos Pro betaal je maar liefst 129 dollar per jaar.

De keuze lijkt mij snel gemaakt.

Hieraan gerelateerd :

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Flinke kortingen op cursussen van WordXPression.