Menu

WordPress SEO nu echt makkelijk gemaakt – Deel 3

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on email

De puntjes op de i van WordPress SEO

Ok, ik geef het toe… ‘De puntjes op de i van WordPress SEO is een waardeloze titel… WordPress SEO geeft namelijk helemaal geen ‘i’. Maar dat terzijde. Wanneer je allemaal gedaan hebt, wat je in de vorige twee artikelen over WordPress SEO is beschreven, verwacht je wellicht wonderen… en tot je grote verbazing blijven deze uit. En dat is niet helemaal zonder reden, want we hebben nu gedetailleerd gekeken naar HOE Google jouw pagina’s gaat waarderen, zodat jouw doelgroep de pagina’s kan vinden, maar waar we het nog niet over gehad hebben, is hoe Google jou gaat vinden. Want wanneer jij een site op het Internet activeert, wil dat nog niet zomaar zeggen, dat je ook gevonden wordt.

Gelukkig was Google zelf er ook achter gekomen, dat dit wel een groot nadeel was. Nog niet eens zo gek lang geleden -hoewel 10 jaar al een eeuwigheid is op het Internet- was er maar één manier waarop een zoekmachine je kon vinden: Door een toevallige link naar jouw site tegen te komen op een andere site. Google begreep gelukkig dat dit een enorme verspilling van computer resources was. Hoeveel makkelijker zou het zijn om een mechanisme te hebben, waarbij een website zichzelf bij Google aan kon melden en zelf aan kon geven, dat er nieuwe pagina’s op de site staan? En wanneer we dan toch bezig gaan: Hoeveel handiger zou het zijn, wanneer je dan in het voorbijgaan ook nog even een complete plattegrond van de site doorgeeft? Dat is enorm handig! En daarmee werd het idee van de Google XML sitemap geboren.

Lees ook  Een betaald Social Media netwerk opzetten met WordPress

Een XML Sitemap is eigenlijk niet veel meer dan een bestandje waarin wordt aangegeven welke pagina’s waar worden gevonden op een site, maar dan in een formaat wat voor een andere computer makkelijk leesbaar is. Nu gelden er allerlei ingewikkelde regeltjes voor zo’n sitemap, maar WordPress zou WordPress niet zijn, als we ons daar niet druk over hoeven te maken en kunnen volstaan met het inpluggen van een plugin!

En je begrijpt het al, aangezien ik dit vertel in de context van WordPress SEO by Yoast, dit is een functie van de WordPress SEO plugin! (Mocht je overigens na drie artikelen over deze plugin nog steeds denken, dat een andere SEO plugin beter is: Er zijn ook losse ‘Sitemap’ plugins beschikbaar…)

Het eerst wat je doet is het klikken op ‘SEO -> XML Sitemaps’ en vervolgens klik je “” aan. Een vrij uitgebreid instellingenscherm van WordPress SEO wordt zichtbaar.

WordPress SEO by Yoast XML Sitemap

In mijn geval ziet het scherm er vrij complex uit. Dit komt, omdat ik een groot aantal plugins heb, wat gebruik maakt van zogenaamde ‘custom post types’. Later in dit artikel ga ik daar wat dieper op in, maar voor de meesten zal het scherm er een stuk eenvoudiger uit zien.

Het eerste wat je wordt gevraagd, is bij welke zoekmachines je aangemeld wilt worden. Standaard zijn dit Google en Bing. Je kunt ervoor kiezen om je ook bij Yahoo! en Ask aan te melden. Persoonlijk is mijn ervaring met betrekking tot ‘alternatieve zoekmachines’ vrij negatief: Bing en Yahoo! (met Ask heb ik geen ervaring) geven maar een fractie van de resultaten die Google geeft, maar het lijkt zo te zijn, dat er mensen zijn die deze zoek-dinosaurussen nog gebruiken. Maar ach, het kost slechts twee muisklikken, dus we zetten dit ook aan.

Lees ook  Samen werken in WordPress

De volgende stap is het bepalen welke content je NIET geïndexeerd wilt hebben in de XML Sitemap. Dit is overigens niet hetzelfde als ‘welke content je niet gevonden wilt hebben via Google’. Content die niet in de sitemap staat opgenomen, maar wel gelinkt wordt vanuit andere pagina’s zal toch door Google worden geindexeerd. Wil je dit uitsluiten, dan moet je andere maatregelen treffen. Zelf houd ik de stelregel aan, dat ik alle custom post type informatie niet wil indexeren, tenzij ik duidelijk weet wat die informatie inhoudt en waarom ik daar dan toch op gevonden wil worden. Bij twijfel sluit ik het uit: Per slot van rekening zal die content -als er links naartoe bestaan- toch wel gevonden worden via andere manieren.

Het enige wat we nu nog hoeven te doen is de wijzigingen op te slaan. En wat gaat er nu gebeuren: De WordPress SEO plugin stuurt een berichtje naar Google (en de andere zoekindexen, waar je je aan wilde melden): ‘Kom op, ik heb nieuwe of gewijzigde content voor je klaarstaan!’. Google besluit vervolgens om jouw sitemap in te lezen en stuurt de Google crawler, het programma wat daadwerkelijk de pagina’s gaat inlezen, een bericht ‘He joh, ga eens op de site van WordXPression kijken… daar staat wat nieuws!’.

Hoe vlot dat gaan? Dat is mede afhankelijk van hoe belangrijk Google jou vindt, maar mijn ervaring is, dat een nieuw artikel op de WordXPression site vaak een dag later al vindbaar is via Google. zonder de WordPress SEO XML sitemap zouden daar weken of maanden voor gestaan hebben!

Als zoveel informatie gratis wordt gegeven, ben ik nieuwsgierig naar de informatie waar ik voor moet betalen“. Dit was de openingsregel van een berichtje van een lezer van deze blog, toen hij zich aanmeldde voor Succes met jouw Website. En inderdaad: De informatie die je ook in deze artikelen vindt, is nog maar het topje van de ijsberg wanneer je kijkt naar wat je leert tijdens deze training, waarin jij leert hoe je meer omzet uit je website kunt halen. Meer informatie op de aparte Succes met Jouw Website website.

Een leeg bord…

Een mooie traditie De eerste keer dat ik mijn kerst in Polen doorbracht heb ik een mooie traditie leren kennen, die ook in veel andere

Lees meer »

8 thoughts on “WordPress SEO nu echt makkelijk gemaakt – Deel 3

 1. Hoi Wilko,

  Is me toch ook wat! Ik met mijn problemen met die seo-plugin! Wat blijkt? Ik had geen webmasterrechten, maar die van redacteur! Tja, mijn sterke kant is helaas niet WP-sites bouwen, maar een tekstbureau runnen. (Een mens kan niet alles.) Een vriend van mij bouwde mijn site en blijft betrokken. Onlangs sprak ik hem en hij vertelde me dit van die rechten. Inmiddels heb ik ook webmasterrechten en zie ik een boel meer achter mijn site. Ook de “mankerendë” delen die we in enkele eerdere berichten van jou en mij tegenkwamen.

  De XML Sitemap zit er nou ook in. Ik zou bijna zeggen: ‘Eind goed al goed’, maar op mijn leeftijd word je wat voorzichtig met dat soort uitspraken. 🙂

  Qua resultaten heb ik nu op een paar gele bolletjes na alles groen. Dat zegt op zich niets over de vindbaarheid van mijn website, ik weet het. Nee, die hangt af van goede zoekstrings. Maar ik ga nog niet met mijn armen over elkaar zitten. Voor een eerste aanpak van deze seo-plugin vind ik het niet onaardig.

  Vanmorgen nam ik een proef op de som en googlede op “succesvol tekstbureau” (zonder aanhalingstekens en zonder dat dit letterlijk zoekwoorden van mij zijn). Dit zóú toch iemand kúnnen googlen, dunkt mij. Resultaat: pagina 1 link 6. Alsjeblieft!

  Kerel, als ik JOU toch niet had gehad! Apeldoorn zou veel meer op de kaart moeten, als je het mij vraagt.

  Met hartelijke groet,
  Ben

  1. Beste Ben,

   Gefeliciteerd met de positie 6 / pagina 1 :D.

   Wat misschien ook leuk is om te weten, is dat dit vrijwel gelijkwaardig is aan positie 1 / pagina 1 : Uit onderzoek is gebleken, dat de meeste Google zoekers bij een zoekopdracht als eerste een resultaat in de eerste 6 posities aanklikken (ruim 80%) zonder directe voorkeur. Dus een goede positie 6 / pagina 1 met een duidelijke omschrijving in de metadescription en een ‘lichte call to action’ zou het verkeer binnen moeten halen voor je!

   Vriendelijke Groet
   Wilko

 2. Hallo Wilko,

  Hartelijk dank dat je toch een “voorkeursbehandeling” geeft, zij het aan iedereen. Door de aan SEO-tekort “lijdende” mens uit zijn/haar lijden te verlossen met een sterk vervroegde publicatie van deel 3! 🙂

  Maar nu! Je schrijft: ‘Het eerst wat je doet is het klikken op ‘SEO -> XML Sitemaps’ en vervolgens’ enz. Huh? Die heb ik er niet bij staan! Bij mij staat onder de SEO-knop ‘Zoektermonderzoek’ met daaronder ‘AdWords External’, ‘Google Insights’ en ‘SEO Book’ en daaronder ‘Analyseer deze pagina’ met daaronder ‘Inlinks (OSE) controleren’, ‘Zoekwoorddichtheid controleren’, ‘Google Cache controleren’, ‘Headers controleren’. Ik mis dus iets?

  Met hartelijke groet,

  Ben Gidding

  1. Hoi Ben,

   Ja, je hebt een goede invloed op de wereld 😉

   SEO in de linker kolom, het menu waar de diverse WordPress onderdelen en plugin gekozen kunnen worden. Tenzij jij nog een andere SEO plugin geinstalleerd hebt, die de SEO-by-Yoast in het menu verdringt. Zou misschien ook een verklaring zijn voor de andere fouten waar je tegen aanloopt.

   Belangrijke waarschuwing overigens: Het is niet zo dat je door meerdere SEO plugins te installeren beter vindbaar wordt. INTEGENDEEL. Wanneer Google meerdere Meta-description velden in je pagina-gegevens aantreft, word je document als ‘slecht gestructureerd’ gezien en daal je in de achting van Google (en daarmee ook in de positionering van de zoekresultaten).

   Vriendelijke Groet
   Wilko

 3. Hier ben ik eerder ook actief mee bezig geweest. Stom dat ik dit nu niet meer doe. Ik ga het direct op mijn site aanpassen en activeren. Want natuurlijk wil ik ook gevonden woorden in Google op de juiste zoekwoorden.

  Ik ga serieus werk maken van dit proces. Dank je wel voor alle informatie!

 4. Toen ik dit las was ik alweer bijna vergeten dat ik DIT voorheen, toen ik nog met Dreamweaver werkte, met ’n apart programmaatje moest doen en daar ook elke keer weer aan denken……… Nu gaat ’t zo automatisch, dat ik af en toe denk “hoe was dat voorheen ook alweer?”
  Doet me denken aan “verhuizen met behoud van je Pagerank”. Heb ik ’n paar keer gedaan en omdat we niet zo vaak verhuizen in webland, moest ik elke keer de instructies er weer bijpakken (met zo’n htaccess-bestand).
  Misschien een idee voor ’n toekomstig artikel, Wilko.

  Bedankt en Hartelijke groet,
  Stef

  1. Hoi Stef,

   Tja… verhuizen… gelukkig dat ook dat tegenwoordig makkelijker kan dan ‘met zo’n .htaccess bestand’…. en ik heb hier al een tijd terug een tweetal artikelen over geschreven :
   http://wordxpression.com/page-not-found-voorkomen/
   http://wordxpression.com/website-migratie/

   Natuurlijk werkt dit alleen wanneer je van ‘wat dan ook’ naar WordPress migreert… maar ach… als je van wat-dan-ook naar iets-anders-dan-WordPress migreert ben je ook dom bezig en verdien je het te moeten knoeien met .htaccess bestanden.

   Vriendelijke Groet
   Wilko

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *