3D Afbeeldingen om je e-boek beter te presenteren
Het hoeft natuurlijk weinig uitleg. Wanneer jij je content marketing serieus wilt nemen, is het van belang, dat je bepaalde content (e-boeken, video’s) aanbiedt in ruil voor een email adres. Hier heb ik in het verleden vaker over geschreven. Ik heb hier ook al enkele malen bij stilgestaan, dat een 3d representatie van je gratis downloadbare product het over het algemeen beter doet om de aandacht te trekken.
In 2012 heb ik een klant geholpen met de promotie van haar e-boek. Ze had een op zich prima e-boek geschreven, keurig een opt-in formulier aangemaakt en een professioneel ontwerp voor de omslag van dit boek laten maken. De markt was toen nog niet zo verzadigd als nu, het boek was goed geschreven en er was alle redenen om aan te nemen, dat het boek een succes zou worden. Toch gebeurde dit niet.
Toen ik hier wat langer over nadacht, bedacht ik mij, dat dit e-boek er eigenlijk best weinig interessant uitzag. Ik besprak met mijn klant dus het idee om eens een A/B test uit te voeren. We zouden verschillende mensen het e-boek in verschillende versies laten zien. Een deel als een tweedimensionale ‘voorkant’, een ander deel een driedimensionale weergave van het boek.
Na een test van een maand, bleek dat de 3D versie ongeveer 10 maal beter converteerde.
Mock up’s – Wat zijn dat eigenlijk?
Zo’n 3-dimensionale weergave van een product wordt in de grafische wereld een ‘mock up’ genoemd. Deze worden door grafische vormgevers vaak gebruik om jou een idee te kunnen geven van hoe jouw product er in het echt uit zou kunnen zien. Hoe ziet jouw logo er uit op een winkelgevel, een documenten map of op een visitekaartje?
En ook om jouw digitale producten op een fraaie manier te tonen, kan het goed zijn een mock up te gebruiken. Biedt jij een online videocursus aan? Wanneer je in je sales communicatie dit verbeeldt als een aantal DVD’s, een computerscherm met een onderdeel van je cursus er op of misschien -als je cursus multi mediaal is- als een pakket van boeken en DVD’s zal dit sterker tot de verbeelding van je potentiële klant spelen.
Verwachtingen management
Natuurlijk. Degene die je product zal kopen of gratis zal downloaden, is zich er van bewust dat een e-boek geen omslag en geen dikte heeft. En een video cursus zal niet op een aantal DVD’s worden geleverd. Maar het spreekt toch aan tot de verbeelding, als we ons een fysieke voorstelling kunnen maken van hetgeen we online kopen.
Hierbij moet je er echter wel zorg voor dragen, dat je niet te hoge verwachtingen wekt. Eén manier om dat te doen -vooral wanneer de klant voor het product moet betalen- is door aan te geven, dat je klant het product krijgt als een online- of downloadbaar product en er geen fysiek product zal worden geleverd. Ook is het belangrijk, dat de klant een reële indruk krijgt van de omvang van de levering. Een dikke cursus ordner is geen goede weergave voor een aantal tips op 5 A-4’tjes. En dertig afbeeldingen van een CD wekt een overspannen verwachting wanneer jouw online cursus maar een half uur beslaat. Wees dus voorzichtig met je verwachtingen management.
Hoe kom je aan zo’n mock up.
Er zijn meedere manieren om een mock up te (laten) maken.
Grafisch ontwerper
De makkelijkste manier is dit door een grafisch ontwerper te laten doen. Wanneer je maar éénmalig een mock up nodig hebt, dan is dit waarschijnlijk ook de goedkoopste manier. Je kan hiervoor de grafisch ontwerper bij jou om de hoek inhuren, maar heb je wat minder budget, dan is het ook goed om te weten dat er een site als Fiverr bestaat. Vroeger kon je op deze site letterlijk voor slechts 5 dollar bijna alles gedaan krijgen. Inmiddels zijn de prijzen wat hoger geworden, maar meestal kan je tussen de 15 en 25 dollar een goede mock up van een product krijgen.
Online dienst
Een andere mogelijkheid is om hiervoor een online dienst te gebruiken. Zelf gebruikte ik hiervoor ‘Box Shot King‘, een website waar je ruim 40 verschillende templates kan gebruiken om je ontwerpen te maken. En het aardige is, dat je deze templates ook samen kan voegen om grotere ‘media pakketten’ te maken. Ik heb in 2012 een -inmiddels niet meer bestaand- levenslang abonnement aangeschaft en hier tot en met 2014 regelmatig gebruik van gemaakt. Toen kreeg ik echter meer ervaring met PhotoShop.
PhotoShop
En natuurlijk komt PhotoShop ook om de hoek kijken. De nadelen van PhotoShop zijn, dat PhotoShop de naam heeft duur te zijn en een steile leercurve heeft. Wat dat duur zijn betreft, ben ik het er niet zo mee eens. Als ik bijvoorbeeld naar Box Shot King kijk, dan ben ik 100 dollar per jaar kwijt voor een programma waarmee ik eigenlijk alleen maar 44 verschillende soorten plaatjes kan maken. Neem ik een jaarabonnement op PhotoShop en betaal ik in één keer, ben ik minder kwijt, voor een programma waar ik veel meer mee kan.
De steile leercurve is wel een reëel probleem.
Hier komen overigens wel andere kosten bij. Want naast PhotoShop heb je ook de mock ups zelf nodig. Dit zijn vaak losse PhotoShop ‘actions’, die je helpen bij het maken van zo’n mock up. Zelf ben ik nogal positief over de mock ups die via Graphic River worden aangeboden. Naast de eerder besproken boek- en video mock ups, kan je daar ook mock ups downloaden van vele producten. Ook voor mijn T-Shirts gebruik ik mock ups van deze site om te laten zien hoe een T-Shirt ontwerp er in het echt uit kan zin.
De beste keuze?
Er is hier eigenlijk geen ‘beste keuze’ en sinds het begin van WordXPression heb ik van alle drie de mogelijkheden gebruik gemaakt. Wat wel belangrijk is, is dat een virtueel product veel beter verkoopt, wanneer je dit ’tastbaar’ kan maken. Een aantal afbeeldingen op deze afbeelding maakt het hopelijk duidelijk wat ik hiermee bedoel.
Goede afbeeldingen voor virtuele producten maken de verkoop een stuk makkelijker.