Wat extra pit voor je pagebuilder

Breid Elementor, WP Bakery of Gutenberg (zucht) uit met wat extra power!

Op het moment dat ik dit schrijf, is Gutenberg inmiddels een week in omloop. Tot groot verdriet van veel mensen, want ik krijg meer klachten over deze nieuwe editor voor WordPress, dan dat ik positieve geluiden hoor. En in een week tijd is de ‘Classical Editor’ inmiddels één van de meest gedownloade plugins uit de WordPress repository geworden.

Toch is Gutenberg inmiddels een realiteit waar je niet meer om heen kunt. Al is het alleen maar, dat je hem zodra je op WordPress 5.x is hem bewust moet gaan negeren. Tijd om dus ook af en toe iets over Gutenberg te bloggen. Ook al heeft het voor mij een beetje het gevoel alsof ik met een glimlach verslag moet doen van mijn laatste zenuwbehandeling bij de tandarts. Het is als het ware bloggen als een boer met kiespijn.

Om de pijn te verlichten heb ik gekozen voor een plugin die in ieder geval niet alleen ‘goed’ is voor Gutenberg, maar ook voor een tweetal populaire page builders voor WordPress: Elementor en WP Bakery (voorheen Visual Composer).

Wanneer je blogt op je WordPress site, dan wil je natuurlijk ook, dat je blog de nodige aandacht krijgt. Dan kan je op een tweetal manieren doen. Door je blog een aantrekkelijke layout te geven, of door je blogposts op andere pagina’s ook onder de aandacht te brengen.

Epic News Element

De plugin Epic News Element voegt een groot aantal widgets of blokken (de naam is afhankelijk van de gebruikte pagebuilder) aan je Elementor, WP Bakery of Gutenberg pagebuilder.

De meeste van deze elementen hebben direct te maken met de presentaties van je blogposts. Wat kan je hier onder meer verwachten:

  • Elementen om zelf de layout van je individuele blogpost aan te passen.
  • Elementen om de overzichtspagina voor je blog mooier te maken en hier een alternatieve layout aan de presentatie te geven.
  • Widgets om ‘Post sliders’ te maken
  • Blokken om ‘Hero sections’ te maken.
  • En daarnaast nog enkele andere handige widgets.

Eén mooi voorbeeld is zo een ‘News Ticker’. Een simpele regel tekst waarin de titels van recente blogposts één voor één verschijnen. Handig om vanuit andere pagina’s meer aandacht voor je blog te krijgen.

De test met Elementor

Ik heb de plugin uitgebreid getest met Elementor en Elementor Pro. En ik ben zeer tevreden over de mogelijkheden van deze plugin. Aan het overzicht met Elementor widgets wordt een aantal ‘EPIC -‘ widgets toegevoegd. En hier zijn zeker allerlei leuke dingen mee mogelijk.

Elementor zelf bevat geen mogelijkheden om overzichten van bijvoorbeeld blogposts te laten zien in een pagina. Hiervoor heb je Elementor Pro nodig. De Epic News Element plugin voegt niet alleen de mogelijkheid dit toch the doen toe aan Elementor, je hebt ook veel meer mogelijkheden dit element zelf aan te passen.

De werkelijke kracht haal je echter pas uit deze plugin als je Elementor Pro gebruikt. Zoals eerder besproken, het grote verschil tussen Elementor en Elementor Pro is, dat je in Elementor Pro ook een theme builder hebt. Je kan dus niet alleen fraaie dingen toevoegen aan de content, het is ook mogelijk de layout van je standaard blogpost helemaal naar je eigen hand te zetten.

De test met Gutenberg

Na de fraaie test met Elementor en Elementor Pro was de test met Gutenberg een verschrikking. In eerste instantie dacht ik, dat de plugin in zijn geheel niet werkte, omdat de door mij toegevoegde blokken wel heel rommelig in de editor kwamen te staan. Ik wilde bijvoorbeeld een slider met blogposts toevoegen, maar ik kreeg daarvoor in de plaats al deze blogposts onder elkaar in de pagina.

Het probleem bleek echter minder groot dan het aanvankelijk leek. Want bij een voorbeeld bekijken, kreeg ik netjes wat ik verwachtte. Het is dus uitsluitend tijdens het bewerken, dat het er uit ziet als een volkomen chaos. Maar voeg zo 2 of 3 blokken toe in Gutenberg en je weet niet meer waar de ene chaos eindigt en de andere begint.

Nog een goede reden, waarom ik niet dol ben op Gutenberg.

De test met WP Bakery.

Ik heb ooit een WP Bakery / Visual composer licentie gekocht om te testen, maar omdat ik absoluut niet kapot ben van dit product, staat deze licentie ergens op een test site helemaal alleen te zijn. Mijn eerste test van Epic News Element liep uit in een chaos. De belangrijkste reden bleek echter, dat ik mijn licentie op deze testsite al lang niet meer had bijgewerkt. Na het bijwerken verliep het allemaal beter.

Toch is dit een belangrijk aandachtspunt. WP Bakery / Visual composer wordt vaak ‘gratis’ meegeleverd bij Premium WordPress Thema’s. Heb je zo’n thema met WP Bakery / Visual composer heb je niet zomaar het recht op updates en ondersteuning. Is jouw (oudere) VC licentie niet ‘nieuw’ genoeg om Epic News Element te laten werken, zal je eerst een licentie op WP Bakery / Visual Composer moeten kopen. In totaal ben je dus mogelijk meer kwijt, dan je in eerste instantie zou verwachten.

De test verliep goed. De toegevoegde elementen werden ‘netjes’ getoond (en niet zo rommelig als in Gutenberg) en ook aan de gebruikerskant zag het er goed verzorgd uit.

Omdat WP Bakery geen ‘Theme builder’ mogelijkheden heeft, kan je minder dan met Elementor Pro. Maar desondanks is Epic News Element een goede uitbreiding op je WP Bakery pagebuilder.

Gebruik je WP Bakery helemaal niet, dan adviseer ik je hier ook niet aan te beginnen, maar om gelijk met Elementor te starten. Je wint hiermee aan snelheid en als je bovendien de Elementor Pro licentie neemt, heb je ook behoorlijk wat meer functionaliteit dan WP Bakery te bieden heeft. Maar dat terzijde.

En de winnaar is…

En de winnaar is natuurlijk Elementor Pro. Omdat de werkelijke kracht van deze plugin hem niet zit in het toe kunnen voegen van wat fraai gepresenteerde blogposts op de homepage, maar vooral in het compleet op maat kunnen maken van je pagina’s. En dat ontbreekt in elk van de andere genoemde pagebuilders, inclusief de gratis versie van Elementor.

Toch met betrekking tot Elementor ook een paar kritische notities. Elementor heeft een bepaalde standaard indeling waar je de instellingen voor de verschillende elementen kan vinden. Helaas sluit de plugin niet aan bij deze standaard indelingen, waardoor het soms nogal zoeken kan zijn naar de juiste instelling.

Elementor Pro op jouw website

Wanneer je een nieuwe WordPress XPress website laat bouwen, dan wordt Elementor Pro standaard mee geïnstalleerd. Epic News Elements maakt hier geen deel van uit, maar wanneer je meer wilt met je blog, is dit zeker als uitbreiding aan te bevelen. Ben je toe aan een nieuwe website en kies je voor extreme flexibiliteit, neem dan eens contact op over een WordPress XPress website.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht