Training Webformulieren met GravityForms

Webformulieren met GravityForms

De informatie moet eenvoudig te vinden zijnWebformulieren. We kunnen ons het Internet bijna niet meer voorstellen zonder. Zelfs wanneer we de eenvoudigste website bezoeken, dan zien we vaak al minimaal twee formulieren terug: Een contactformulier en een zogenaamd 'opt in' formulier.

WordPress biedt veel mogelijkheden voor het 'bouwen' van formulieren maar één van de handigste tools en inmiddels ook de de-facto standaard voor WordPress webformulieren is eigenlijk toch wel 'GravityForms'. Met éénvoudige drag- en drop acties kun je de meest complexe formulieren bouwen.

Enquetes in WordPress

De inhoud

Tijdens de cursus bouw je zelf -natuurlijk met de ondersteuning van de mij- een vijftal formulieren:

  • Een opt-in formulier met een koppeling naar een mailing list provider als MailChimp, AWeber of andere providers
  • Een contactformulier, wat we in een tweede ronde om gaan bouwen naar een 'intelligent contactformulier'. In dit contact formulier kan de bezoeker kiezen of hij wel of niet je nieuwsbrief wilt ontvangen.
  • Een bestelformulier met mogelijkheden af te rekenen via iDEAL, PayPal of een andere betalingsprovider (om dit formulier af te ronden, dien je beschikking te hebben over een iDEAL en/of een PayPal zakelijk account). Natuurlijk verliezen we de BTW berekeningen hierbij niet uit het oog.  In een tweede ronde breiden we dit formulier uit met een 'online handtekening'. De kopers van je product zullen bovendien worden toegevoegd aan de bijpassende mailinglijst.
  • Een Enquête formulier, dusdanig opgezet dat het ook nog een geweldige tool voor listbuilding kan zijn.
  • Een aanmeldformulier waarmee een bezoeker zich kan aanmelden als een 'Gastblogger' voor jouw site.

Uitgangspunten

Bij alle formulieren die we maken heeft de voorkoming van SPAM natuurlijk hoge prioriteit. Ook aan dat punt wordt de nodige aandacht besteed.

Je leert hoe je verschillende soorten gegevensbronnen kunt koppelen en hoe je bepaalde velden dynamisch in kunt vullen.

Daarnaast gaan we in op een aantal tips en trucs om je formulieren er interessanter uit te laten zien dan de standaard Gravityforms formulieren.

Aanmelding en kosten

Deze training wordt éénmaal per jaar gegeven in de omgeving van Apeldoorn. De cursus is in 2018 reeds gegeven. Wil je weten wanneer hij in 2019 wordt gegeven, schrijf je dan in op de nieuwsbrief.

De kosten van de training zijn 197 euro ex BTW.

Deze cursus kan ook worden gevolgd in combinatie met MailChimp 101. Je krijgt dan een korting op deze combinatie.

Voor wie?

Deze training is met name bedoeld voor de 'WordPress Power User' en webdesigners die regelmatig webformulieren moeten ontwerpen en koppelen met externe diensten. De training is minder geschikt voor de beginnende WordPress gebruiker.

Benodigdheden

Je dient een laptop en voeding voor je laptop mee te nemen voor het uitvoeren van de opdrachten. Voor het realiseren van alle opdrachten is een Developers licentie noodzakelijk. Tijdens de cursus beschik je over een 'spelsite' waarop deze licentie is geïnstalleerd.

Kanttekening bij de cursus

Zoals met veel complexe plugins is het ook met GravityForms mogelijk dat er een conflict optreedt met andere plugins. Om dit te voorkomen zal tijdens de cursus gebruik gemaakt worden van een 'test site' waarop uitsluitend de noodzakelijke plugins voor de cursus actief zullen zijn. Op deze site ga je aan het werk, maar de formulieren die je hier maakt kun je exporteren en importeren in je eigen website. Hoe dat moet leer je ook tijdens de cursus.