Een alternatief voor Photoshop wat wel de moeite waard is!
Als ondernemer -en helemaal wanneer je een ondernemer bent die ook actief is op het web- wil je regelmatig wat met plaatjes. Dat kan je zelf doen, of je kan er een grafisch ontwerper voor in de arm nemen.
Als je het zelf wilt doen, dan heb je ontegenzeggelijk één of ander grafisch programma nodig. En het eerste programma waar je dan aan denkt is Photoshop. Maar Photoshop is ook aardig aan de prijs. In de goedkoopste versie kost het je 10 euro per maand, dat is 120 euro per jaar.
Wanneer je dit regelmatig gebruikt, dan vallen de kosten eigenlijk ook best mee. Maar wat nu, wanneer je het maar sporadisch nodig hebt? Heel lang heeft Photoshop de ‘oude’ Photoshop 2 versie beschikbaar gehad voor gratis download. Dat doen ze niet meer. En er zijn talloze andere gratis beeldbewerkingsprogramma’s, sommige zelfs veel makkelijker in gebruik dan Photoshop, maar Photoshop heeft toch een zekere standaard gezet.
Wat nu als je wilt ‘Photoshoppen’, is er een alternatief voor Photoshop?
GIMP is geen alternatief!
Op het Internet hoor ik wel eens mompelen, dat ‘GIMP’, een beeldbewerkingsprogramma oorspronkelijk uit de Linux wereld, een goed alternatief voor Photoshop is. Iemand die dat serieus durft te zeggen, heeft of nog nooit GIMP, of nog nooit Photoshop gezien. Het is als het verklaren, dat een teckel toch wel erg veel op een Duitse herder lijkt.
GIMP is veel minder gebruikersvriendelijk. GIMP heeft een totaal andere gebruikersinterface -voor een Windows en Mac gebruiker zelfs een heel onwennige- en GIMP kan maar een fractie van wat Photoshop kan. Het is waarschijnlijker dat iemand die Photoshop gewend is nog iets uit de voeten kan met een programma als Paintshop Pro, dan met GIMP. Als alternatief voor Photoshop valt GIMP dus echt af.
Easy Peasy…
Maar wat nu, wanneer ik je vertel dat er een programma is, dat sprekend op Photoshop lijkt en bijna alles kan wat Photoshop kan… en helemaal gratis is.
Want dat programma is er. Het heet PhotoPea. En het aardige is, dat je helemaal niets hoeft te installeren. Wel, helemaal niets behalve een browser, want daar is waar je het programma gebruikt: In je Internet browser!
Het beste werkt het met Chrome. En een tweede aardigheid van Chrome is dat je PhotoPea dan ook kan gebruiken als ChromeApp. En dat kan ik je eigenlijk best wel aanbevelen, omdat PhotoPea wel één groot nadeel heeft. De ‘Back’ button van je browser.
Single page app
PhotoPea is een zogenaamde ‘Single page app’. Dat wil zeggen, dat heel PhotoPea uit slechts één webpagina bestaat. Wat je ook doet, het is het programma wat steeds die ene pagina aanpast. Klik je op de ‘Back’ button, dan -je raad het al- ga je naar de pagina waar je daarvoor was, en ben je jouw mooie Photoshop werk kwijt.
Installeer je PhotoPea als een Chrome app, dan draait hij stiekem nog steeds in de browser, maar alle knoppen en andere mogelijkheden van de browser zijn nu verborgen.
Een vriendelijke lezer van deze blog wees mij er op, dat een tweede optie om ‘ellende’ met de ‘back’ knop te voorkomen is door heel eenvoudig in de browser te kiezen voor een ‘volledige scherm’ modus. Bedankt vriendelijke lezer!
Advertenties
PhotoPea moet natuurlijk wel op de één of andere manier zijn geld verdienen, want anders is zo’n mooi project als een gratis alternatief voor Photoshop niet echt vol te houden. En dat doen ze op een aantal manieren. De eerste manier is het oude vertrouwde adverteren. In de rechterbalk van PhotoPea staan constant advertenties.
Een tweede manier is om PhotoPea ook advertentievrij beschikbaar te stellen tegen betaling. Je kan namelijk voor 40 dollar per jaar een advertentievrij PhotoPea gebruiken. Het aardige van deze advertentievrije versie ten opzichte van ‘standaard’ Photoshop is dat je in PhotoPea ook met teams kan werken. Kan in Photoshop overigens ook, maar dan heb je direct een veel duurdere licentie te pakken.
Ik kan dus mijn werk online opslaan en delen met team members of klanten. Toch een leuke bijkomstigheid.
Embeddable app
De derde manier waarop er geld te verdienen is voor de makers van PhotoPea is door PhotoPea ook beschikbaar te stellen als een ‘embeddable app’. Vanaf 40 dollar per maand zou ik de app in een eigen webpagina op kunnen nemen. Dan zou ik dus een ‘Photoshop kloon’ op mijn eigen site hebben. Zonder reclame.
Het is dat ik geen cursussen ‘grafisch ontwerp’ geef, maar anders zou ik dat zeker doen. Want stel je voor, dat je jouw eigen online leeromgeving voor grafisch ontwerpers zou hebben, inclusief een programma wat zozeer op Photoshop lijkt dat jouw cursisten na de cursus zonder problemen met Photoshop uit de voeten kunnen, maar Photoshop niet hoeven te gebruiken.
Dat klinkt toch aardig cool, nietwaar?
Maar laten we nu eerst eens kijken, in hoeverre PhotoPea nu werkelijk een waardig alternatief voor Photoshop is.
Mijn dagelijks gebruik
Ik gebruik Photoshop best vaak, dus ik besloot Photoshop eens twee weken lang niet op te starten, behalve wanneer ik echt moest. Daar liep ik zelf al tegen mijn eerste probleem aan. PhotoPea is in het Nederlands. Wat op zich natuurlijk geen probleem is, omdat ik in Nederland woon en Nederlands spreek, maar aangezien ik gewend ben Photoshop in het Engels te gebruiken (de meeste automation scripts lopen hopeloos vast, wanneer je Photoshop in het Nederlands gebruikt), was het even wennen. Want de vertaling is niet echt altijd even duidelijk.
Gelukkig was een lezer van mijn blog zo vriendelijk om mij erop te wijzen, dat de taal wel ingesteld kan worden, maar niet op de plaats waar ik het verwachtte. Ik was namelijk -geheel zoals verwacht in Photoshop- op zoek gegaan naar het aanpassen van de taalinstellingen in het ‘Bewerken’ menu bij de ‘Voorkeuren’.
Het blijkt dus onder ‘Meer’ te zitten. Daar zit direct een taalinstelling waarmee je uit een groot aantal talen kan kiezen.
Toch wel fijn, nu beide applicaties in dezelfde taal staan voor mij.
Het laden en opslaan van bestanden duurt wat langer. En dat is natuurlijk ook heel logisch, want dat gaat over het Internet. Daar staat tegenover, dat de handelingen die ik deed allemaal net iets sneller leken te gaan. Ook weer logisch omdat de werklast verdeeld is over een server en mijn browser. Eigenlijk is het best fijn werken met PhotoPea.
Meestal miste ik Photoshop totaal niet!
Photoshop actions
PhotoPea biedt totaal geen ondersteuning voor Photoshop actions. Voor het maken van t-shirt ontwerpen en andere ‘fraaie zaken’ gebruik ik nogal eens wat actions. Dus hier is toch echt Photoshop voor nodig.
Mock ups
Met zogenaamde ‘Mock ups’ is het een heel ander verhaal. Voor de duidelijkheid, een ‘Mock up’ is een template waarmee je een bepaald ontwerp op een object kan plaatsen. Zoals bijvoorbeeld je logo op een mok, op een boekomslag of waar dan ook.
Hier is het geheel wat complexer.
Allereerst, vaak zijn mock ups vrij grote bestanden. Het uploaden duurt dus even.
De meeste mock ups die ik probeerde gingen namelijk prima. Geen enkel probleem en het zag er wel iets anders uit dan het resultaat met Photoshop, maar het was nog steeds realistisch.
Het werd wat problematischer met afbeeldingen op T-Shirts plaatsen. Het probleem is namelijk, dat t-shirts normaal vouwen en kreukels hebben. Het zijn geen gladde oppervlakten. Om zo’n afbeelding ‘natuurlijk’ om een lichaam te laten vallen, heb je een ‘displacement map’ nodig. En dat is iets wat PhotoPea niet ondersteunt. Een afbeelding op een t-shirt ziet er dus echt niet uit.
Algeheel oordeel
WOW.
Dat was mijn eerste reactie, en dat is het nog steeds. Ok, Photoshop kan ‘in de diepte’ veel meer dan PhotoPea, maar de meeste mensen gebruiken het om de eenvoudige alledaagse taken. En daarvoor voldoet PhotoPea heel goed. Wanneer ik ‘even’ iets moet doen, dan kost Photoshop opstarten best wat tijd. Daar gebruik ik nu dus PhotoPea voor.
Voor mij is PhotoPea geen complete vervanger voor Photoshop. Het is wel een goede vervanger -en een snellere- voor die dagelijkse ‘kleine taken’ waar ik normaal Photoshop voor gebruik. Ik zie het meer als een ‘Photoshop lite’ naast het complete programma dan een compleet alternatief.
Ik kan mij ook zeker voorstellen, dat het voor die mensen die ‘af en toe’ iets met Photoshop doen, PhotoPea een complete vervanger kan zijn. Dus eigenlijk voor iedereen van harte aan te bevelen.