Vijf tips die het leven voor de WordPress beheerder leuker maken!

Met deze vijf tips is het beheren van een WordPress website een stuk leuker geworden.

Het beheren van je WordPress website kan behoorlijk wat tijd kosten en -nog veel vervelender- ook behoorlijk wat kopzorgen veroorzaken. Daarom zet ik graag een vijftal tips voor je op een rijtje, die het beheren van een WordPress website een stuk leuker maken.

1. Maak een backup, voor je een plugin installeert, update of verwijdert!

Robot with storage electronic equipment accessories usb and memory card. copy space for text.

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar helaas loop ik maar al te vaak tegen situaties aan, waarbij een klant zijn eigen website (tijdelijk) om zeep helpt door een plugin te installeren of te updaten zonder eerst een back up te maken. En dan zijn ineens de rapen gaar.

Vooral wanneer je een ‘grote’ update van een plugin hebt, waarbij het ‘grote’ versienummer verandert, is het verstandig om altijd eerst een back up te maken.

Zelf gebruik ik graag ‘All in One Migration‘ voor het maken van mijn (tussentijdse) backup. Deze plugin is weliswaar gratis, maar met de gratis versie kan je eigenlijk niet veel. Je kan de back up maken, maar niet echt terug zetten, omdat de grootte van het backup bestand wat je maximaal terug kan zetten wel heel beperkt is. Om grotere bestanden terug te kunnen zetten heb je een betaalde add-on voor de plugin nodig.

Met die betaalde add-on kan je backups maken, downloaden en weer uploaden om terug te zetten. De plugin is echter ook heel geschikt om een kopie van je website op een totaal andere locatie neer te zetten (je site te ‘migreren’). Alle interne verwijzingen naar specifieke domeinnamen worden dan vervangen door de nieuwe domeinnaam.

Op deze manier kan je ook makkelijk op een ‘testversie’ van je site eerst een grote update van een plugin uittesten, voor je deze update in de live omgeving.

Er zijn verschillende add-ons beschikbaar om je bestand in de cloud op te slaan. Op deze manier hoef je niet te down- en uploaden en kan het maken en terugzetten van een backup een stuk sneller gebeuren.

De ‘basisplugin‘ (die je sowieso nodig hebt) kan je downloaden vanuit de WordPress repository, de add-ons voor bijvoorbeeld OneDrive of GoogleDrive kan je aanschaffen bij de maker van de plugins.

Ik gebruik deze plugin nu al meer dan vijf jaar met veel plezier.

2. Breng kleur in je leven!

Colorful apartment

Wanneer je meerdere WordPress websites hebt om te beheren, dan is het je vast wel eens overkomen. Je bent aan het werk in de ene site terwijl je eigenlijk dacht bezig te zijn in de andere site. Dat kan soms heel vervelend zijn.

Dit kan je makkelijk voorkomen, door het dashboard van iedere site een eigen kleurschema te geven. Om dit te doen log je in in WordPress en ga je naar je profiel. Dat kan je doen door op ‘Gebruikers->Je Profiel’ te klikken in het dashboard menu, of door over je avatar in de topbalk te gaan en in het menu wat dan verschijnt ‘Mijn Profiel Wijzigen’ te klikken.

| Vijf tips die het leven voor de WordPress beheerder leuker maken!

Voel je je nog steeds beperkt door deze kleurkeuze? Dan kan je met de plugin ‘Admin Color Schemes’ nog een aantal ‘voorgebakken’ kleurenschema’s toevoegen, waardoor je het aantal verdubbeld.

Wil je de look-and-feel van het dashboard echt drastisch aanpassen, dan kan je ook altijd nog gebruik maken van het ‘Everest’ Admin Theme. Een compleet thema voor de look-and-feel van je dashboard.

Zelf gebruik ik de standaard mogelijkheden om een kleurschema in te stellen. Ik gebruik het thema ‘Zonopkomst’ (met veel rood, de kleur van gevaar) voor mijn sites die live staan, de standaard kleuren voor sites die in ontwikkeling zijn.

Door de kleur rood weet ik, dat ik voorzichtig moet zijn met aanpassingen en nogmaals moet controleren waar ik ben.

3. Beperk de rollen van co-admins

.Computer security or safety concept. Laptop keyboard with lock

Niets is zo vervelend als twee beheerders die langs elkaar heen werken. En deze problemen worden vooral zichtbaar, wanneer beide admins een verschillende manier van werken hebben.

Hoe bijvoorbeeld wanneer beheerder 1 iedere keer voor hij een plugin installeert een backup maakt, nadat hij eerst de plugin uitgebreid getest heeft op een kopie van de website, terwijl beheerder 2 meer het type is van ‘kijken wat er nieuw is vandaag’, een plugin installeert en uittest op een live website.

Dat zijn twee mensen die elkaar vroeg of laat te lijf gaan.

Met betrekking tot het versiebeheer van site en plugins is het daarom goed één persoon de eindverantwoordelijke te maken en ook deze persoon uitsluitend de rechten te geven voor het installeren en updaten van nieuwe plugins.

Om dit ook binnen WordPress af te kunnen dwingen is de plugin ‘User Role Editor‘ behoorlijk handig. Met de User Role Editor kan je een nieuwe rol aanmaken -bijvoorbeeld ‘Assistent beheerder’- waarbij de personen die deze rol krijgen hun toegangsrechten helemaal op maat bepaald kunnen krijgen.

Je kan zo bijvoorbeeld iemand wel het recht geven om plugins te updaten, maar niet om nieuwe plugins te installeren. Of je kan een ‘Assistent beheerder’ eigenlijk dezelfde rechten geven als een ‘Redacteur‘, met als extra mogelijkheid, dat hij backups kan maken.

Een nuttige plugin, die boze gezichten op de werkvloer kan voorkomen.

4. Ruim je Dashboard op!

Busy Person Attaching Many Sticky Notes On Large Window

Wanneer je als Admin op WordPress inlogt, dan log je meestal in op een scherm wat zo rommelig is, dat je er eigenlijk niet naar wilt kijken. Talloze plugin-bakkers misbruiken het dashboard om er reclame voor hun andere producten op te plaatsen.

Je kan dit scherm echter ook gebruiken als een handig hulpmiddel om in één oogopslag te kunnen zien wat er aan de hand is.

Wanneer je rechts bovenaan je scherm kijkt, zie je een tabblad ‘Scherm instellingen’. Klik je hierop, dan zie je een lijst met dashboard widgets staan, die je aan of uit kan zetten.

De meeste van deze widgets kan je zonder meer uitzetten. Je keek er toch al niet naar. Er is echter een aantal widgets wat je wel zal willen zien.

Dat kan bijvoorbeeld zijn

  • De ‘Op Dit Moment’ widget, die laat zien hoeveel pagina’s, blogposts en commentaren je hebt.
  • De ‘Activiteiten’ widget waar je onder meer de nieuwste comments kan zien
  • Statistische widgets van bijvoorbeeld Google Analytics of WooCommerce

Op deze manier is de inhoud van je Dashboard beperkt tot wat er werkelijk toe doet, en zal je er vaker -en met meer plezier- gebruik van maken.

5. Verwijder de ‘WordPress links’

| Vijf tips die het leven voor de WordPress beheerder leuker maken!

In het topmenu staat het WordPress logo met daaronder een menu met een aantal WordPress links. Zo lang ik WordPress gebruik, heb ik nog nooit op één van die links geklikt en dit logo neemt kostbare plaats in.

Wil je het verwijderen, dan kan dit super simpel door de volgende PHP code aan de functions.php van je child theme toe te voegen of door deze code in te geven via een PHP-plugin. Voor meer informatie over het ‘hoe’ zie hier.

Voeg in deze plugin of in je bestand de volgende code toe :

add_action( 'admin_bar_menu', 'remove_wp_logo', 999 );
 
function remove_wp_logo( $wp_admin_bar ) {
    $wp_admin_bar->remove_node( 'wp-logo' );
}

En het kan nog leuker!

Colorful party props

In dit artikel heb ik je een vijftal tips gegeven die het werken met WordPress leuker maken. Maar wist jij, dat er op de WordXPression blog minimaal één blogartikel per week verschijnt, waardoor jij geholpen kan worden om meer uit je WordPress website te halen?

Wil je hiervan op de hoogte blijven, is dat heel eenvoudig. Je kan je inschrijven op de nieuwsbrief en dan ontvang je wekelijks waardevolle informatie over WordPress, of je kan je abonneren op de Browser Push berichten. Meld je hiervoor aan door op de bel linksonder te klikken en de instructies te volgen. Zodra er een nieuw blogartikel beschikbaar komt, ben jij één van de eersten die dit ziet!

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht