Push notificaties in WordPress – Wat is het en hoe doe je het?

Search
Close this search box.

push notificaties | Push notificaties in WordPress - Wat is het en hoe doe je het?

Push notificaties – Vertel me eens wat nieuws!

Nog niet zo gek lang geleden werd ik door een klant benaderd. Ze heeft een forum op haar website en omdat ze hoorde, dat ik ook ‘iets met apps doe’ (hierover later meer op deze site) wilde ze weten of het mogelijk was om een mobiele app te ontwikkelen, waardoor mensen bericht krijgen, wanneer er een nieuw relevant forumbericht is gepost.

Natuurlijk bestaat die mogelijkheid. Maar is dat ook wat je wilt? Want hoeveel mensen zullen een app downloaden en installeren alleen om updates te krijgen met betrekking tot forum updates? Ik zou het in ieder geval niet doen.

Maar wat later bedacht ik mij, dat het allemaal veel makkelijker kan. Je kan natuurlijk push notificaties naar de browser van je bezoekers verzenden. En dat is een stuk effectiever!

Maar push notificaties gebruiken is heel wat meer dan alleen het installeren van een plugin. Laten we eens kijken wat er achter zit.

De magie achter push notifications

Op het moment dat iemand jouw website bezoekt, dan heb jij er alle controle over, wat die persoon te zien krijgt. Zodra deze persoon jouw site verlaat is ook alle communicatie met die persoon verbroken. Je kan je bezoeker met geen mogelijkheid meer bereiken.

Toch zie je mogelijk met enige regelmaat berichtjes in de browser komen, die je vertellen dat iemand iets op Facebook heeft gepost, dat je favoriete shopping site een speciale aanbieding heeft, of dat er een nieuw artikel op je favoriete blog site is verschenen. Hoe doen die mensen dat dan?

Wel, dit is alleen mogelijk wanneer iemand die achter jouw computer zat hier toestemming voor heeft gegeven. Toen de site bezocht werd, werd er gevraagd of die persoon -in veel gevallen jijzelf- browser berichten wilde ontvangen. En daar is toen ‘Ja’ op gezegd.

Er is meer dan één browser

Nu weten we allemaal dat er meer dan één browser is. Je hebt Chrome, Safari, Firefox, Edge, Opera, Internet Exploder en nog een aantal andere. En niet alle browsers ondersteunen deze ‘push notifications’. En… om het allemaal wat leuker te maken, ondersteunen ze het niet allemaal op eenzelfde manier. Chrome krijgt zijn notifications bijvoorbeeld van Googles ‘FireBase’, en voor Safari notifications moet je toch echt bij Apple zijn. En om misbruik te voorkomen, heeft ook ieder platform zijn eigen certificeringsprotocol. Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer.

One ring to rule them all

Gelukkig is er een aantal online diensten die dit probleem voor jou hebben opgelost. Jij verstuurt één bericht en de dienst zorgt ervoor, dat dat bericht via alle onderliggende diensten wordt verzonden. Om dit mogelijk te maken moeten ze echter van jou wel een ‘certificaat’ hebben van die onderliggende diensten. Maar ook dit kost je in de meeste gevallen geen tot weinig hoofdbrekens. Wanneer jij je aanmeldt, wordt jij ‘onder water’ ook bij de onderliggende diensten aangemeld. Allemaal geen centje pijn dus!

Lekker anoniem!

Maar waarom zou iemand push berichten willen ontvangen? Ik kan mij een aantal redenen bedenken. De belangrijkste is wel, dat ik graag op de hoogte wil blijven. Ik heb dan ook bij een aantal sites ‘push berichten’ geactiveerd.

Een tweede reden is, dat ik de garantie heb anoniem te blijven. Omdat de site beheerder geen idee heeft wie ik ben, kan hij mij op geen enkele andere manier benaderen. Ik maak het helaas maar al te vaak mee, dat ik mij uitschrijf op een nieuwsbrief en desondanks toch mailings van die site blijf ontvangen. In het bijzonder met betrekking tot Amerikaanse sites, maar ik ken ook een drietal Nederlandse ‘Marketing specialisten’, die je wanneer je je uitschrijft van hun nieuwsbrief, je vrolijk weer aan een andere nieuwsbrief toevoegen.

Met browser notificaties is dat allemaal niet mogelijk. De beheerder van de site heeft geen enkele controle over de ontvangers van de berichten.

Maar we hebben toch ook RSS?

Maar… anoniem op de hoogte blijven, dat is toch ook allemaal met RSS mogelijk?

Dat is slechts gedeeltelijk waar. Allereerst beperkt RSS zich tot content die op de site staat. Via push notifications en email kan je ook informatie doorgeven die niet op een site staat… zoals bijvoorbeeld een kortingscode die alleen voor ‘subscribers’ geldt.

De nadelen van push notifications

Push notifications zijn vluchtig. Een notificatie verschijnt voor enkele seconden in de browser en verdwijnt daarna voor eeuwig. Omdat niet iedereen altijd achter de computer zit, en omdat niet iedereen altijd bereidt is de werkzaamheden te onderbreken voor een nieuw inkomend bericht, zullen er heel wat notificaties worden gemist.

Nu de praktijk…

push notificaties | Push notificaties in WordPress - Wat is het en hoe doe je het?Er zijn diverse diensten die het mogelijk maken om vanuit een centraal punt push notificaties te versturen naar de onderliggende diensten. Ik heb er een aantal bekeken en sommige blinken uit door gebruikersonvriendelijkheid, andere maken het wel heel eenvoudig. Sommige zijn behoorlijk kostbaar (ik heb er één gevonden die begint bij 97 dollar per maand), andere zijn goed betaalbaar of zelfs gratis. En sommige hebben bruikbare WordPress plugins, andere hebben dit totaal niet.

En toen ik al deze kenmerken in mijn hoge hoed deed en er met mijn toverstokje in begon te roeren, borrelde er één naar boven. OneSignal bleek de enige dienst te zijn, die alle bovengenoemde positieve kenmerken bevatte. Gratis, makkelijk te configureren, brede ondersteuning en… wanneer je een tweetal plugins combineert, ook heel prettig om mee te werken vanuit WordPress.

De registratie

Je hebt allereerst een OneSignal account nodig. En daar kan je je gratis voor registreren. Binnen dat account kan je verschillende ‘apps’ hebben. En één van die apps is de toegang tot je website.

Het tweede wat je nodig hebt is een plugin. OneSignal komt met een eigen plugin, die zorgt voor de koppeling met hun dienst. Met behulp van deze plugin kan je bij het aanmaken van een nieuwe blogpost een automatisch bericht laten versturen via je website. Wil je ‘maatwerk berichten’ versturen, zal je dat helaas handmatig moeten doen via de webinterface van OneSignal zelf.

Gelukkig is er een tweede plugin, OneSignal Sender,  van een derde partij die het mogelijk maakt deze berichten ook via jouw WordPress website te beheren.

Push notifications op je website – Stap voor stap

Dus je hebt een account aangemaakt bij OneSignal en de OneSignal plugin geïnstalleerd. De ‘OneSignal Sender’ plugin is geheel facultatief, maar wel enorm handig! Het eerste wat je moet doen is een ‘app’ aanmaken in je OneSignal account.

Het maken van zo’n ‘app’ kan ingewikkeld klinken… maar het is eigenlijk niet meer dan het invullen van de naam van je website en een aantal kenmerken. Heb je dit gedaan, dan krijg je een tweetal codes. Die vul je dan weer in in de ‘OneSignal’ plugin in jouw WordPress site… en je bent klaar om aan de slag te gaan.

Het enige wat je nu nog niet kan, is ook berichten naar Safari browsers sturen. Om dit mogelijk te maken ga je nu naar de ‘settings’ van je app op de OneSignal site en je klikt op het potlood achter ‘Apple Safari’.

Hier vul je de sitename en de site url in. Let op: De url moet inclusief het protocol (https:// of http://) zijn en de url mag niet eindigen met een slash (/). Is dit wel het geval, dan zal het niet werken. Na deze gegevens te hebben opgeslagen krijg je, wanneer je het scherm opnieuw opent, de ‘web id’ die je bij de plugin in moet vullen.

En gefeliciteerd, nu kan je ook push berichten naar Safari browsers sturen.

De Cadeauverpakking

Nu valt in het algemeen zo’n verzoek om push notificaties toe te staan nogal rauw op het dak van je toevallige sitebezoeker. Iemand die jouw site al kent en hier goede ervaringen mee heeft zal mogelijk push notificaties toestaan, maar iemand die ‘first time visitor’ bij je site is, zal eerst de kat uit de boom willen kijken.

Helaas kennen push notificaties geen ‘kat uit de boom’ modus. Bij je eerste sitebezoek, moet je direct beslissen, nog voor je iets van die site hebt gezien, of je wel of geen notificaties wilt. Dat is dus meestal geen natuurlijk.

In de plugin van OneSignal bestaat de mogelijkheid deze ‘vriendelijk in te pakken’. De plugin zal niet proberen om push notificaties ‘af te dwingen’. In plaats daarvan staat er onder in het scherm een bel. Ben je nieuwsgierig en ga je met je muis over die bel, dan zie je een tekst -die jij zelf in hebt kunnen geven- dat de bezoeker zich kan abonneren op push notificaties. Geeft je bezoeker aan, dat hij dit wil, pas dan wordt het browser bericht getoond. Zegt de bezoeker dat hij deze niet wil, dan zal hij er in de toekomst, door op de bel te klikken, aan herinnerd worden hoe hij ze eventueel toch aan kan zetten.

Het gaat fout bij het testen!

Natuurlijk wil je dit allemaal uittesten voor je dit grootschalig in gaat zetten. Laten we eens kijken, waar het zo allemaal fout kan gaan. Of eigenlijk, er kan maar één ding fout gaan (je krijgt geen bericht), maar het kan een aantal redenen hebben.

  1. Wanneer je gekozen hebt voor de ‘cadeauverpakking’ zoals hierboven besproken, dan wordt er een klein stukje Javascript code in de pagina geplaatst. Maak jij gebruik van WordPress caching, een online caching dienst als Cloudflare of server caching, dan is de kans groot dat je browser nog een oude pagina leest. Leeg je caching en probeer het opnieuw.
  2. Werkt het nog steeds niet? Hoogstwaarschijnlijk werk je dan met een oudere browser. Log in bij OneSignal en controleer de minimaal benodigde versies van je browser.
  3. Ben je niet in ‘Incognito’, ‘Privé’, ‘Verborgen’ of enig andere ‘geheime’ modus met je Browser? Het werkt alleen wanneer je in de normale modus bent. Bij Chrome werkt het bovendien ook niet, wanneer je ‘Guest’ user bent van je browser.
  4. Wanneer je het dan nog niet aan het werk hebt, is er mogelijk iets mis met iets anders. Gelukkig kan je bij OneSignal een support ticket aanmaken.

OneSignal Sender plugin

De OneSignal Sender plugin vormt een interface tussen jouw WordPress site en jouw OneSender account. Hierdoor kan je binnen je WordPress site berichtjes aanmaken die direct of later verzonden worden via jouw OneSender account. De plugin voegt niets toe wat niet al mogelijk is met je OneSender acount, maar maakt het werken hiermee wel een stuk makkelijker.

Zeker aan te bevelen.

Maar zullen mensen zich ook inschrijven?

De vraag is natuurlijk, wanneer je zo’n krachtige plugin hebt, zullen mensen zich ook inschrijven op jouw notifications? Dat ligt natuurlijk sterk aan welke informatie jouw website te bieden heeft. Maar in de paar uur dat ik de plugin aan het testen was, had ik al vier inschrijvingen… een goede reden voor mij om deze plugin te blijven gebruiken.

Push Notifications goed gebruiken

In een paar relatief simpele stappen heb je nu een enorm krachtige functionaliteit toegevoegd aan je site. Maar hoe kan je onder meer deze plugin nutting inzetten?

Wees je jezelf er allereerst van bewust, dat je door middel van deze plugin in principe berichten verzend aan iedereen die zich inschrijft. Er is dus geen sprake van ‘geselecteerd verzenden’. Je kan dus bijvoorbeeld niet alleen een bericht verzenden aan degenen die wel interesse hebben voor nieuwe berichten in je blog, maar niet in nieuwe producten in je webwinkel. *)

Maar laten we teruggaan naar het voorbeeld van mijn klant. Zij heeft een forum en wil de betrokkenheid verhogen. Wanneer er in zo’n forum maar enkele posts per dag zijn, is het goed mogelijk dit met de OneSignal plugin te doen. Tenminste, wanneer het forum gebruik maakt van ‘Custom Post Types’. Want je kan heel eenvoudig aangeven bij welke custom post types er push notifications moeten worden gegenereerd. Stel je voor, dat van jouw forum de CPT voor een nieuwe topic ‘topic’ heet, en een antwoord op een topic ‘response’. Dan geef je bij de configuratie in, dat je bij een ‘topic’ en een ‘response’ een notification wilt genereren. En daarmee heb je het voor elkaar.

Heb je echter een heel druk forum met enkele honderden nieuwe topics en duizenden responses, dan wil je dit beslist niet. Jouw forumleden zullen bestookt blijven worden met berichten. Voor hen een goede reden om het zo snel mogelijk weer uit te zetten.

Zorg er dus voor, dat je met je push berichten je vooral je klanten niet lastig gaat vallen.

Kortingscodes

Gebruik je jouw push notifications voor het doorgeven van kortingscodes, wees je je er dan van bewust, dat het bericht vluchtig is. Zorg er voor, dat je op jouw site een plugin hebt, die via de URL de kortingscode gelijk invult, of dat je naar een pagina verwijst waar de kortingscode wordt opgegeven. Want jouw bezoeker heeft geen mogelijkheden om ‘terug te kijken’ wat ook al weer de kortingscode was.

Ten slotte

Push notifications zijn dus ook voor jou haalbaar. In de komende maanden ga ik hier zeker meer over schrijven. Ook wanneer je op dit moment nog geen plannen hebt om push notifications te gaan versturen, kan het goed zijn om deze te activeren. Op deze manier ‘verzamel’ je als het ware mensen die geïnteresseerd kunnen zijn hierin.

Vind je de beschrijving hoe je zelf push notifications kan activeren in je site wat te technisch? Bedenk dat ik het ook voor jou kan doen in het kader van de WordXPression Support Strippenkaart.

*) Dit is bij gebruikmaking van de API van de plugin wel mogelijk, maar we beperken ons hier tot de functionaliteiten die direct op het OneSignal platform of in de plugin worden geboden.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Alleen dit weekend 20% korting op alle live trainingen