Tien tips – Die je zomaar mag stelen – om jouw online cursisten te laten slagen!

After all, we all want your students to learn from it!

Ingredients for Healthy Breakfast
Ingredients for Healthy Breakfast

In het verleden heb ik tientallen blogpost geschreven over hoe jij meer succes met jouw online trainingen kan hebben.

Maar wanneer je alleen zoekt naar dit soort informatie, is dat eigenlijk niet super egoïstisch van je?

Per slot van rekening, is jouw succes met jouw online trainingen hoofdzakelijk afhankelijk van hoeveel succes jouw cursisten hebben met het volgen van je training.

En om je hierbij te helpen, een tiental tips die jouw cursisten kunnen helpen meer succes te hebben met de training die ze volgen.

Stelen mag. Zolang het niet te duidelijk is!

Thief in a dark room

Deze blogpost is bedoeld als inspiratie voor jouw blogpost op jouw online leeromgeving. Want op jouw omgeving wil je natuurlijk jouw (aspirant) cursisten zoveel mogelijk inspireren om door te gaan.

En zolang je geen copy/paste acties uitvoert op deze pagina, ben je van harte welkom de tips die ik hier geef in je eigen woorden na te vertellen en te posten.

Voel je er meer voor de ‘luie weg’ te bewandelen en mijn blogartikel regelrecht te kopiëren voor jouw cursisten is dat ook goed. Maar in dat geval moet je toch echt een link plaatsen naar dit artikel. Zo niet, dan ontdek je spoedig dat ik een goede advocaat heb.

De tips!

Laten we dan nu met de tien studietips beginnen. Nogmaals, wanneer je een online leeromgeving aanbiedt is het een goed idee deze tips in je eigen woorden na te vertellen. En mijn hierboven genoemde advocaat is niet eens je grootste probleem. De WordXPression site heeft een goede waardering bij Google en wanneer je ‘zomaar’ een artikel ‘ad verbum’ kopieert, loop je een grote kans je eigen vindbaarheid te schaden. Wanneer je in je eigen woorden na vertelt, wat ik hieronder schrijf zal Google het nooit ‘ontdekken’. En wanneer je jouw eigen ervaringen toevoegt aan het artikel wat je schrijft, zal jouw cursist dit bovendien als een duidelijke meerwaarde respecteren.

Je bent welkom de inhoud van dit artikel te stelen… zolang je maar je eigen woorden gebruikt.

Lees de rest van dit artikel met de bril van je cursist. Want ik richt me tot degenen die willen leren met behulp van online trainingen.

Tip 1: Weet duidelijk wat jouw hoofddoel is

Bowman aiming arrow at target

Wanneer je aan een cursus begint, dan heb je -hopelijk- een goed idee wat je wilt leren. In de praktijk zal je echter heel vaak merken, dat degene die de cursus heeft ontwikkeld doelen heeft die veel of gedeeltelijk afwijken van wat jij wilt leren.

Iedere cursus die je volgt biedt zaken die jij echt wilde weten. Maar ook iedere cursus die je volgt zal je ‘nieuwe paden’ aanbieden die je -nog- niet wilt volgen.

Het kan goed zijn om ‘nieuwe paden te betreden’, maar doe het niet voordat je het door jou uitgestippelde pad tot het einde toe gevolgd hebt.

Tip 2: Studeren is een job. Behandel het ook op deze manier!

Study session

Wanneer je nog ‘schoolgaand’ bent is het duidelijk. Studeren is je grootste tijdsbesteding. Maar wanneer je eenmaal voorbij de ‘schoolgaande leeftijd’ bent, wordt studeren een stuk moeilijker.

Je hebt een dagelijkse baan. Wellicht kinderen en/of een partner. Je bent als vrijwilliger actief voor een goed doel wat je werkelijk inspireert en bovendien heb je nog vrienden en familie, waarmee je graag optrekt. En … o ja, je bent ook nog bezig met een studie.

(Bijna) niemand in loondienst vindt werken voor een ander leuk -de belangrijkste reden dat ik ondernemer ben geworden- maar plant toch vaste tijden per dag in voor de werkgever.

Datzelfde moet je eigenlijk doen voor je studie. Geen acht uur per dag (je moet nog slapen ook), maar plan een vast realistisch aantal uren per dag wat je kan besteden aan je opleiding.

Tip 3: Plan je studie

calendar

Ok, je hebt dus een vast aantal uren per dag vrijgemaakt. Maar wat ga je in die uren doen?

Weet je nog wat ik in tip 1 heb gezegd? ‘Weet duidelijk wat je hoofddoel is’.

Wanneer je daarvan uitgaat wordt het eigenlijk een stuk makkelijker. Plan je studie dusdanig in, dat je jouw hoofddoel kan bereiken.

Een eenvoudig voorbeeld uit mijn eigen verleden. Ooit, heel lang geleden besloot ik om naast mijn psychologiestudie een IT studie te gaan volgen. De ‘AMBI modulen’. Welbekend bij iedere IT-er in de 80-er en vroeg 90-er jaren.

Op het moment dat ik psychologie studeerde (ik deed het in deeltijd) werkte ik in de IT sector. Ik wist dus duidelijk wat ik in verband met mijn werk wel en niet wilde leren. Ik wist ook duidelijk wat ik in verband met te behalen certificaten en examens wel en niet moest leren.

Mijn studieplan was dus een hybride vorm tussen wat ik wilde weten voor mijn werk en wat ik moest weten om een papiertje te behalen.

Jouw studie doel kan sterk afwijken van het mijne -ik hoop het- maar ik hoop dat je goed begrijpt, dat jouw studiedoel nooit gelijk mag zijn aan het doel van de opleider.

Wees een mondige student

Wanneer je een cursus volgt, is er helemaal niets fout mee, wanneer je contact opneemt met je opleider en aangeeft, dat je eigenlijk meer / anders zou willen leren. Feitelijk zitten veel opleiders te wachten op dit soort commentaar. Wanneer je een training ontwikkelt, dan doe je dit vol vertrouwen dat de inhoud van de training aansluit op wat de cursist wil leren. Maar als de opleider per ongeluk de plank heeft misgeslagen zal de gemiddelde opleider het zeker op prijs stellen, wanneer je aangeeft wat volgens jou in de training overbodig was, en wat feitelijk in de training ontbrak.

Tip 4: Beidt uw tijd!

Hourglass at sunset

Tempus Fugit!

Tijd vliegt. Wanneer je optimaal gebruik wilt maken van jouw studietijd is een aantal punten van groot belang.

Vaste blokken

Reserveer vaste blokken per dag / week om te studeren. Dat heeft twee voordelen.

Wanneer je voor jezelf inplant dat je -bijvoorbeeld- de oneven dagen van de week tussen 19:00 en 21:00 gaat studeren, dan is het ook makkelijk om een x aantal uren per week vrij te houden. Bij het maken van afspraken kan jer er rekening mee houden, maar -even belangrijk- jouw huisgenoten weten ook, dat jij op dat moment onbereikbaar bent.

Studeer op een rustige plaats!

Minstens net zo belangrijk, zorg ervoor dat je op de plaats waar je studeert alle rust hebt.

Nu zijn we allemaal anders. Ik woon op een plaats met uitzicht op de natuur vanuit bijna alle ramen. Het grootste dagelijks avontuur is dat een schaap een keer per dag meer of minder blaat. Kortom, er is weinig buiten, wat mijn aandacht af kan leiden en eigenlijk is het ‘naar buiten kijken’ een welkome pauze in mijn dagelijkse activiteiten.

Vroeger, toen ik in Rotterdam werkte met uitzicht op de Schiedamse Singel, was er buiten het raam eigenlijk altijd wat te zien…

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan een ‘blik uit het raam’ een ontspanning of een afleiding zijn.

Hetzelfde met muziek. Voor sommige mensen is muziek een manier om ‘niet afgeleid te worden’ door andere geluiden terwijl anderen -zoals ik- zo op kunnen gaan in muziek, dat ze de rest vergeten.

Iedereen wordt afgeleid door andere zaken. Maar zorg er in ieder geval voor, dat jij op je werkplek niet wordt afgeleidt.

Tip 5: Houd je kop erbij

Young woman listening music with headphones.

Of minder assertief, probeer actief te luisteren. Hoor niet zomaar de informatie aan, maar probeer de informatie altijd te betrekken op jouw ervaringen en jouw situatie.

Door op deze manier te ‘leren’ maak je de door jou geleerde / te leren stof gelijk heel praktisch en zullen de ontdekkingen met betrekking tot ‘wat je met de les kan doen’ je motiveren om meer dan het verwachte te bereiken.

Tip 6: Maak aantekeningen

Making notes

Ok, wanneer je een online cursus volgt, hoef je geen aantekeningen te maken, omdat je een les altijd opnieuw kan bekijken.

Maar door aantekeningen te maken, voorkom je eigenlijk, dat het nodig is om de les opnieuw te bekijken.

Laten we eens kijken naar wat er gebeurt, wanneer je aantekeningen maakt van de cursus die je volgt.

Aandachtig luisteren

Om te beginnen, verhoogt de intentie tot het maken van aantekeningen je aandacht. Je begint ineens beter te luisteren, omdat je wilt weten, welke punten de moeite waard zijn om aantekeningen over te maken.

Actief luisteren

Bijna gelijk aan ‘aandachtig luisteren’ maar toch net iets anders. Door ‘actief te luisteren’, dwing je jouw hersenen eigenlijk om constant in discussie te gaan. Al is het alleen maar met betrekking tot de eenvoudige vraag ‘moet ik dit noteren of niet’ of -om weer terug te gaan naar het allereerste punt in dit artikel : ‘past deze informatie in mijn hoofddoel’.

Tip 7: Zoek verdieping

Woman in the library
Woman in the library

Welke cursus je ook volgt, geen cursus biedt je alles wat je zoekt. Een cursus kan echter wel een goed beginpunt zijn om meer verdieping te vinden.

Door het volgen van een cursus wordt -als het goed is- een aantal nieuwe vragen opgeworpen.

Wanneer je tijdens het volgen van een cursus -en het maken van aantekeningen, weet je nog?- geconfronteerd wordt met nieuwe vragen, gebruik alle bronnen die je tot je beschikking hebt om antwoorden op deze vragen te vinden.

Tip 8: Leren is gezond!

Ingredients for Healthy Breakfast

Of eigenlijk, leren is totaal niet gezond, wanneer je totaal gericht bent in het opdoen van kennis. ‘At any cost’.

Maar wanneer je effectief wilt leren, is een aantal zaken een essentieel onderdeel van je leerprogramma. Sla je één van deze punten over, dan zal de efficiency en effectiviteit van je leerprogramma sterk afnemen.

  • Slaap regelmatig en slaap genoeg.
  • Eet gezond en op regelmatige tijdstippen.
  • Ontspan. De boog kan niet altijd gespannen staan.
  • Drink genoeg water.
  • Neem genoeg tijd voor je sociale contacten.

Tip 9: Zoek verbinding.

Brainstorming Connection Colleagues Team Concept

Met name bij online trainingen is de gemiddelde cursist geneigd om zichzelf te isoleren. Je ‘ziet’ de andere cursisten immers niet, zonder er extra moeite voor hoeven te doen… zoals het klikken op een ‘commentaar’ link of deel te nemen aan een forum.

Toch is het van wezenlijk belang, dat je contact maakt met andere mensen die de cursus volgen. Indien het online opleidingsplatform gebruik maakt van media om cursisten met elkaar te laten praten, maak hier gebruik van.

Dit maakt jouw kans om de cursus succesvol af te ronden vele malen groter.

Spreek bijvoorbeeld met een medecursist af om -al is het op afstand- dezelfde les op hetzelfde moment te volgen en daarna het één en ander rond de les te bespreken.

Tip 10: Stel vragen!

Smart pupil asking a question

Stel vragen. Niet alleen omdat jij niet alles weet, maar nog belangrijker, omdat jouw cursusleider niet alles heeft verteld. Wat hij ook heeft te vertellen, er is altijd meer.

Weet je nog wat ik in tip 1 zei?

Weet wat jouw hoofddoel is!

En geen enkele cursus is exact passend voor jouw persoonlijk ‘om te leren’ hoofddoel.

Maar door de juiste vragen te stellen, inspireer je in ieder geval de cursusleider om meer te vertellen, meer informatie direct gerelateerd aan jouw hoofddoel.

Door de juiste vragen te stellen dwing je ook je eigen hersenen van de ‘ik neem informatie op’ tot ‘ik wil de informatie gebruiken’ modus. En op het moment dat jij kritisch bezig bent met informatie is jouw kans om meer te leren het grootst.

De goede vragen stellen op de juiste tijd is dus een goede manier om jezelf te onderrichten.

Jippie!

We zijn bij het eind aangekomen van dit artikel. Dit artikel is slechts één voorbeeld van de vele hoe de WordXPression blog jou kan helpen met het succes van je eigen online leeromgeving.

Wil je regelmatig op de hoogte worden gehouden, dan kan dat op twee manieren.

Allereerst, je kan je abonneren op onze browser berichten. Korte berichten die bij het plaatsen van een nieuw blogartikel gepost zullen worden in jouw favoriete browser.

Om dit te activeren hoef je alleen maar op de ‘bel’ icoon rechtsonder te klikken en de instructies te volgen.

Blijf je liever per email op de hoogte, dan kan je jezelf aanmelden op de nieuwsbrief via het aanmeldingsformulier. Bovendien kan je direct een aantal gratis e-boeken bestellen.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht