Mobiel leren: Voor- en nadelen en hoe je het goed aan kunt pakken!

Eén van de grote voordelen van online leren, is dat jouw cursist op ieder moment dat hij of zij wil jouw cursussen kan volgen. De cursist is niet langer gebonden aan een schema en een locatie om te leren. Dit voordeel wordt nog versterkt, wanneer de cursist niet langer afhankelijk is van een desktop of een laptop computer, maar zijn ‘lessen overal met zich mee kan nemen’. En wat is er makkelijker om cursussen mobiel te volgen, dan een mobiele smartphone.
Even een les volgen in de trein. Of een quiz afronden vanaf je telefoon tijdens een koffiepauze. Mobiel leren (mobile learning) is geen hype meer, maar een vast onderdeel van moderne online cursussen. De smartphone is niet alleen een communicatiekanaal, maar ook een leerplatform geworden. Toch is mobiel leren niet zonder uitdagingen. In deze blogpost neem ik samen met jou de voor- en nadelen onder de loep, en kijken we wat er nodig is om een mobiele leeromgeving op te zetten die echt werkt.
De voordelen van mobiel leren zijn evident.
- Toegankelijkheid
Omdat de meeste mensen hun smartphone (bijna) altijd bij zich hebben, is toegankelijkheid zonder enige twijfel de grootste troef. Iemand kan ‘zomaar onderweg’ even makkelijk een ‘les meepikken’ terwijl hij op de carpool-plaats staat te wachten of in de trein zit. - Micro-learning past perfect
Korte lessen of video’s van enkele minuten zijn ideaal voor mobiel gebruik - Meer betrokkenheid
Omdat een mobiele telefoon nu meestal aan zal staan, is het makkelijker om ‘even snel een les te volgen’. Bovendien bieden apps de mogelijkheid om notificaties te verzenden, waarmee je de cursist betrokken kan houden. - Flexibiliteit
De cursist kan in ‘kleine blokjes’ tussen de bedrijven door studeren. En wanneer het een cursus met geluid is, waarbij het beeld niet het belangrijkste element is, kan de cursist dit zelfs tijdens het fietsen, koken, of andere routine activiteiten. Zelf volg ik op dit moment een cursus modern Grieks, en het leren van een taal tijdens het koken is toch wel heel plezierig.
Toch is niet iedere cursus even ‘handig’ om mobiel te kunnen volgen. En jij, als kennisondernemer, zal bij het maken van de cursus er al rekening mee moeten houden, dat jouw cursus ook mobiel getoond moet kunnen worden.
Belangrijke aandachtspunten
Afwijkende beeldverhoudingen
De eerste uitdaging die je hebt, is de video van een les aan te leveren in de juiste resolutie. Wanneer iemand onderweg op een mobiele telefoon jouw cursusvideo bekijkt, dan vergt een 1080p resolutie onevenredig veel bandbreedte. Zelfs met een 720p resolutie kan het zijn dat onderweg -bijvoorbeeld in een trein, waar de afstand tussen de mobiele masten constant in beweging is- het signaal niet altijd sterk genoeg is. In zo’n geval wil je vaak terugvallen op 480p.
Wanneer je jouw video aanbiedt via een platform als Vimeo, YouTube of Bunny.net, dan zal automatisch de beste resolutie aangeboden worden, maar daar schuilt nog steeds een addertje onder het gras: Video met een 480p resolutie heeft een andere beeldverhouding.

Dat wordt aardig geïllustreerd in de tekening hierboven. 1080p en 720p resoluties hebben een beeldverhouding van 16:9 (de blauwe rechthoek), terwijl je bij een 480p resolutie een beeldverhouding van 4:3 hebt (groene rechthoek). Bij een 4:3 verhouding wordt er als het ware aan beide kanten van de video een strook ‘afgesneden’.
Het is dus van belang, dat het beeld wat er in je cursusvideo werkelijk toe doet, zich bevindt in een rechthoek van 4:3 in het midden van het totaalbeeld.
Heb je dat tijdens de opnames niet gedaan dan kan je het tijdens de montage alsnog aanpassen. Met moderne video editing programma’s als DaVinci Resolve en Adobe Premiere Pro is het mogelijk voor de verschillende resoluties aparte beelduitsnedes te bepalen.
Schermgrootte en leesbaarheid
Een tweede belangrijk punt is de leesbaarheid van de tekst. Dit is vooral van belang bij trainingen voor programmeertalen en softwarepakketten. Wanneer je zo’n groot 24″ scherm verkleint naar een scherm met een 6″ smartphone (of nog kleiner) wordt alles veel kleiner en gaan er details verloren. Wanneer je de video’s vanaf je scherm opneemt met professionele screenrecording programma’s als Camtasia, kan je echter achteraf nog steeds ‘inzoomen’ op het beeld waar het werkelijk om gaat. Maak gebruik van deze inzoom mogelijkheden.
Gebruik zo min mogelijk plugins voor de tekst gedeelten in je cursus
Met name wanneer je denkt aan een native mobiele app, is het een goed idee om de tekst in je cursussen zoveel mogelijk ‘vrij van bijzondere opmaak’ te houden. Gebruik de standaard opmaak die WordPress je aanbiedt. Hoe meer je de tekst ‘verfraait’ hoe kostbaarder het zal worden, om deze verfraaingen ook mobiel toegankelijk te maken.
Beperkte interactie
Sommige interactieve elementen of drag-and-drop oefeningen werken minder goed of helemaal niet op mobiel.
Beperkte content opmaak
PDF’s en brede tabellen zijn moeilijk of onleesbaar worden op kleine schermen
Drie manieren om je cursussen mobiel aan te bieden
Los van de inhoud van je cursus zelf, is er een drietal manieren, waarop je op een smartphone content van een website aan kan bieden, dus ook de content van een cursus. In een eerdere blogpost heb ik de verschillende mogelijkheden hiervoor al besproken, maar nog even in het kort de drie belangrijkste mogelijkheden:
Een (traditionele) responsive website
Een moderne website is responsive en een responsive website is ‘goed genoeg’ om jouw online cursus aan te bieden, ook op een telefoon. Toch kleeft hier een aantal bezwaren aan.
Het grootste bezwaar is eigenlijk de performance van de site zelf. Een responsive website moet op een telefoon veel ‘overbodige informatie’ laden. Informatie die bedoeld is voor de ‘andere’ resoluties van de site. In het eerder genoemde artikel heb ik daar het één en ander over uitgelegd. Het werkt, maar het kan beter.
Een ‘Progressive Web App’
Een ‘Progressive Web App’, of PWA is een website die terwijl de bezoeker een pagina bezoekt, alvast ‘andere pagina’s’ op de achtergrond laadt, en bovendien de geladen pagina’s voor een langere tijd cacht. Dat is performance wijs een betere en snellere oplossing, dan een responsive website, en qua implementatie makkelijker en goedkoper dan een echte mobiele app. Het grootste nadeel is hier echter, dat het niet ‘vanzelfsprekend’ is, hoe je een PWA kan installeren. Op zich is het niet moeilijk, maar je bezoeker toch met een korte handleiding behulpzaam moeten zijn.
Een extra voordeel is dat een PWA als icoon op de smartfoon geïnstalleerd zal worden, waardoor de cursist makkelijker herinnerd wordt aan jouw cursusplatform.
Een ‘Native app’
En de laatste mogelijkheid is, dat je de cursus toegankelijk maakt via een zogenaamde ‘native app’. Zo’n ‘Native app’ is dus een app die je via de Google Play of de Apple AppStore aan kan bieden. En hier komt heel wat meer bij kijken, dus voordat ik in wil gaan op het hoe ervan, wil ik het eerst met je hebben over waarom je dit eigenlijk zou willen doen. En omdat er best een groot aantal redenen voor is, benoem ik die liever in een nieuwe sectie van de blog
Wat zijn de voordelen van een eigen cursus app?
Het aanbieden van een eigen cursus app via de bekende mobiele app platforms heeft een aantal voordelen boven de andere oplossingen. Ik zal er een aantal de revue laten passeren.
Je voegt een compleet nieuw marketingkanaal toe!
Het grootste en belangrijkste voordeel van een mobiele app voor welke commerciële toepassing dan ook, is dat je een compleet nieuw marketingkanaal toevoegt. Wanneer je de cursus aanbiedt via je website -natuurlijk ook met links vanuit de social media- dan komen de mensen primair via zoekverkeer en de marketing via jouw website.
Bied je je cursussen (ook) aan via de mobiele app winkels, dan vindt een compleet nieuw publiek jouw cursus. Mensen die specifiek zoeken naar apps om een bepaalde vaardigheid te leren. Toen ik op zoek ging naar een cursus om Grieks te leren, ben ik direct in Google’s Playstore gaan zoeken naar apps die mij erbij konden helpen, omdat ik direct al wist, dat voor mij ‘talen leren’ tijdens andere activiteiten het best werkt. Al die mensen die lessen Grieks aanboden via websites ben ik dus 100% gepasseerd.
Wat wel belangrijk is, wanneer je een cursus via een app aanbiedt, is dat de cursist die jou vindt via een app winkel, zal verwachten, dat hij ook directs iets kan met die app. Samen met de app, is het dus ook belangrijk dat je minimaal één cursus gratis aanbiedt.
Door notificaties heb je directe toegang tot je cursist, waardoor minder uitval zal ontstaan
Je kan je cursist door middel van notificaties makkelijk bereiken. Dat kan goed zijn, om de cursist er aan te herinneren, dat er nieuwe lessen zijn, of hem attent te maken op een nieuwe cursus.
De cursus is makkelijk toegankelijk
De cursus is via een klik op het icoon op het mobiele scherm te openen. Kan het makkelijker?
Je cursist ervaart de app sneller
Omdat een mobiele app alleen die data ophaalt, die veranderlijk is, en niet alle data van een complete webpage zal een mobiel app veelal ook als sneller ervaren worden.
Waar moet je op letten voor een goede mobiele leeromgeving?
Nu is het in principe mogelijk om voor ieder WordPress LMS een app te ontwikkelen, maar het is toch wel handig, wanneer de makers van de LMS plugin op voorhand rekening hebben gehouden met de mogelijkheid van een mobiele app.
Past mijn cursus binnen de richtlijnen van de App winkels?
Zowel Google als Apple hebben strikte richtlijnen welke apps wel of niet ‘kunnen’ via de app winkeltjes. Het is natuurlijk doodzonde, wanneer je de opdracht geeft een app te bouwen, waarvan later blijkt, dat de content van de cursussen niet door de beugel kan bij één of beide app winkels.
Jouw WordPress LMS en je app moeten kunnen communiceren
Wanneer je al een cursusplatform hebt, zal een app voor je online leeromgeving voor het grootste deel maatwerk zijn. Met een WordPress plugin als WPGraphQL maak je de informatie vanuit je LMS beschikbaar, die gebruikt kan worden door een Android of IOS app. Hoe deze informatie beschikbaar gemaakt kan worden is sterk afhankelijk van het gebruikte LMS en de opmaak van je cursussen.
Maak je plannen om met een cursus te beginnen, dan is het goed te kijken naar een LMS wat al voorzien is van een GraphQL of een WP-REST interface. En hier heeft MasterStudy LMS mijn absolute voorkeur om een tweetal redenen. De eerste reden is, dat MasterStudy LMS zelf al helemaal via WP-REST werkt. De Course Builder (waarmee je de cursus opbouwt) en de Course Player (waarmee de cursist toegang krijgt tot de cursus) werken via een WP-REST interface.
Een tweede voordeel is, dat er voor MasterStudy LMS Pro ook een mobiele app beschikbaar is. Deze app is geschreven in Flutter 3, een programmeertaal die gecompileerd kan worden naar zowel iOS als Android.
Jij kan dus voor jouw specifiek cursusplatform een app (laten) maken.
Wat wil ik allemaal wel en niet in mijn app hebben?
Wanneer je een app voor je cursusplatform laat maken, is het goed om na te denken over wat er wel en niet in jouw app terug moet komen. Als globale richtlijn kan je stellen, dat wanneer het bedoeld is voor jouw betalende klanten, het de moeite van het overwegen waard is, wanneer het bedoeld is voor je eigen gemak, meestal niet.
Maar ook wanneer het bedoeld is voor je betalende klanten, kan het nog de vraag zijn, of je het mee wilt nemen in je app.
Met MasterStudy LMS is het bijvoorbeeld mogelijk om andere instructeurs hun cursussen te laten uploaden. En daar kan je dan een commissie over berekenen. Dus een instructeur is ook een klant. Maar hoe handig is het, om via een mobiele app cursussen te creëren? Ik zou het zelf niet al te graag doen. Dit is een taak die beter geschikt is op een desktop of laptop uit te voeren.
Wanneer je specifiek naar MasterStudy LMS kijkt, dan ondersteunt de beschikbare app het volgen van cursussen, het kopen van cursussen en het doen van toetsen. Daarnaast krijgt de cursist nog een paar overzichten over de cursusresultaten.
Nu zijn er allerlei plugins die ‘extra onderdelen’ aan een LMS toe kunnen voegen. Denk bijvoorbeeld aan een discussieplatform, Direct Messaging waarmee cursisten onderling kunnen communiceren en meer. Een app is niet zoiets als een website, dus ieder onderdeel wat niet standaard ondersteund wordt, is ook ‘onzichtbaar’ voor de app. Mocht je bepaalde onderdelen (lees pagina’s) van je website toch zichtbaar willen hebben is het altijd de mogelijkheid om dat onderdeel als ‘browser content’ binnen je app te laden.
En natuurlijk… zorg voor een goede cursus
Je kan nog zo’n mooie app hebben, hij staat of valt met de achterliggende cursussen. In mijn gratis e-boek ‘Beginnen met een Online Training – Een Werkdocument‘ ga ik uitgebreid in op hoe je een goede online cursus kunt samenstellen. Aan de hand van 36 actiepunten leid ik je van een eerste concept tot een kant en klare cursus.