Atomic Blocks – Gutenberg gaat Nucleair

Een aantal leuke blokken voor Gutenberg

Ik werk al weer een tijdje met de Gutenberg editor en ondanks de tegenzin in het begin, zou ik eigenlijk nu niet meer zonder willen. Het aardige van deze Gutenberg Editor is dat het uitbreiden met extra functionaliteiten ook een stuk makkelijker werkt dan met de oude editor.

In de oude editor was het vooral een zaak van weinigzeggende shortcodes die je -met of zonder hulp in de editor- toe moest voegen om extra content te kunnen plaatsen, met Gutenberg is alles heel visueel.

Toch, wanneer je Gutenberg vergelijkt met zogenaamde ‘Page Editors’ (‘Content Editors’ zou een betere naam zijn voor de meeste), dan heeft Gutenberg nog een groot aantal nadelen. Eén ervan is wel, dat je geen mogelijkheid hebt om zogenaamde ‘secties’ op je pagina’s te maken. Een gebied met een aantal blokken, die samen eenzelfde opmaak delen. Iets wat toch wel heel gebruikelijk is in webdesign. Vooral omdat sommige blokken in Gutenberg de mogelijkheid missen om zaken als achtergrondkleur aan te passen, is dit een groot gemis.

Een tweede onhebbelijkheid van Gutenberg is dat alle blocks afzonderlijk behandeld worden. Wanneer ik bijvoorbeeld een stuk tekst met één kop, twee subkoppen en tien paragrafen meer naar boven of beneden wil plaatsen op de pagina, dan moet ik dat stuk voor stuk met de blokken dien. Dus dertien keer in totaal. Daar komt ook nog eens bij dat het ‘naar boven slepen’ (of naar beneden, de richting maakt niet uit) in Gutenberg niet altijd even soepel gaat.

Ik zou toch zo graag deze tekst, die een eenheid is, ook als eenheid kunnen behandelen.

Atomic Blocks – Het container blok

De mogelijkheid om dit te kunnen, was één van de redenen dat ik Atomic Blocks ontdekte. Want één van de blokken in Atomic Blocks is het zogenaamde ‘Container’ block.

Wanneer ik dit blok opzoek in mijn editor, of gewoon begin op een nieuwe regel met het tikken van /container, dan zie ik dit blok vanzelf verschijnen.

Kies ik dit blok vervolgens, dan wordt dit -geheel volgens verwachting- in mijn editor geplaatst en staat de cursor binnen in het blok te knipperen.

Tik ik hier bijvoorbeeld /kop, dan kan ik binnen in de container een koptekst plaatsen.

Op deze manier kan ik ieder gewenst blok binnen dit containerblok plaatsen. Wil ik dit allemaal eenzelfde achtergrond kleur geven, of dit blok als één geheel verplaatsen naar een andere positie, dan is dit geen enkel probleem.

Maar er is nog meer

Dit container blok is slechts één voorbeeld van de diverse mooie blokken in Atomic Blocks.

Post and page grid

Ik moet eerlijk toegeven, dat ik niet alle blokken heb uitgeprobeerd, maar een aantal aardige zijn onder meer het ‘AB Post and Page Grid’. Een blok waarmee je een overzicht van blogberichten en pagina’s kan ‘invoegen’ in je post of pagina. Dit grid biedt een groot aantal instelopties, om het sterk aan je eigen voorkeuren aan te kunnen passen.

Wat ik overigens wel jammer vindt, is dat dit blok zich beperkt tot ‘Posts and Pages’ en zogenaamde ‘custom post types’ niet op deze manier getoond kunnen worden. Wellicht een goede uitbreiding voor de toekomst.

Layouts

Snel een mooie pagina opmaken? Probeer dan AB Layouts eens. Op het moment dat je hiervoor kiest, krijg je een lijst met kant en klare layouts voor een pagina of een sectie die je zo in één keer in kan voegen en aan kan passen.

Het enige wat ik hier wel mis is om een eigen layout aan de mogelijkheden toe te voegen. Maar in ieder geval heb je met AB Layouts een aantal aardige ‘voorzetten’ voor de invulling van landings- en contactpagina’s.

Pricing tables

Snel en makkelijk prijstabellen toevoegen? Ook hier biedt Atomic Blocks een uitkomst.

Ok, er zijn plugins die veel meer mogelijkheden bieden qua opmaak en instelmogelijkheden, maar snel en makkelijk prijstabellen toevoegen aan je pagina, is het in ieder geval de moeite waard om eerst naar Atomic Blocks te kijken.

Nog veel meer

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de extra blokken die Atomic Blocks biedt. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik van sommige blokken -zoals de ‘AB Button’- de meerwaarde over de al aanwezige blokken in WordPress niet zie. Maar met name de ‘container’ en het ‘post and page grid’ zijn welkome uitbreidingen aan de standaard functionaliteiten van de Gutenberg editor.

En het mooiste van dit alles, de plugin is helemaal gratis.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht