Wat is Microthemer?
De trouwe lezers van mijn blog kunnen op dit moment een soort Deja Vu krijgen. En dat heel terecht, want ik heb dit product al eens eerder besproken. Wanneer je echter in de ‘zoek’ functie van de WordXPression site op zoek gaat naar het woord ‘Microthemer’ dan zal je echter niets vinden. En dat komt, omdat ik af en toe blogposts die mij niet meer relevant lijken verwijder. Dat is Microthemer overkomen.
En overigens geheel ten onrechte.
Maar laten we eens een tijdreis maken naar april 2014 toen ik Microthemer kocht. In die tijd was er nog geen Elementor. Ik bouwde websites voor klanten gebruik makend van het Genesis Theme Framework (doe ik nog steeds voor klanten die geen Elementor willen) en de Dynamik Generator voor Genesis. Dat was de motor achter mijn websites in die tijd. En een goede motor ook.
Toch had deze combinatie een aantal nadelen. En één van die nadelen was dat Dynamik niet alle CSS mogelijkheden ondersteunde, dus voor iedere klant moest ik een behoorlijk grote CSS stylesheet coderen. En dat kostte tijd.
Het aardige van ‘Microthemer’ is dat deze plugin je een bestaande website visueel aan laat passen. En daarbij de complete CSS set ondersteunt. Je kan dus letterlijk ieder element van je website visueel aanpassen. Let op. Visueel. Niet inhoudelijk. En -ook belangrijk om niet te vergeten- je kan geen content toevoegen of verwijderen… nou ja, verwijderen eigenlijk wel, door het gewoon onzichtbaar te maken.
Ik heb deze plugin jarenlang met veel plezier gebruikt. Toen ik echter langzaam maar zeker naar Elementor overstapte gebruikte ik de plugin nauwelijks meer.
Toen ik begin 2021 weer eens door mijn blogposts bladerde en de blogpost over Microthemer zag, bedacht ik me, dat Microthemer toch eigenlijk wel een dinosaurus was geworden. En het zou een goed idee zijn, om het artikel te verwijderen.
Zo zie je maar. Ook ik maak fouten. Wat ik namelijk niet had gedaan, was de moeite nemen, wat Microthemer vandaag de dag te bieden heeft.
Microthemer vandaag
Ik liep enkele dagen geleden opnieuw tegen Microthemer aan toen AppSumo een aanbieding voor dit product had. Dat maakte mij toch nieuwsgierig wat dit product vandaag de dag te bieden heeft. En de beloftes van wat het de bieden heeft klonken zo goed, dat ik eerst eens in mijn email ging zoeken, wat voor licentie ik nu precies heb voor Microthemer. En dat was toch een beetje een WOW gevoel. Ik heb in 2014 deze plugin voor een levenslange licentie voor een onbeperkt aantal sites gekocht voor het luttele bedrag van 50 dollar.
Vandaag is deze plugin behoorlijk wat duurder. Nu moet ik eerlijk toegeven, dat de plugin ook behoorlijk wat meer te bieden heeft, dan dezelfde plugin in 2014. De makers hebben niet stil gezeten. Maar ik besloot deze plugin eens opnieuw te evalueren. En ik moet eerlijk zeggen, ik ben onder de indruk.
De Microthemer inspector
Wanneer je goed bekend bent met Google Chrome, dan ken je zeker de optie ‘inspecteren’ wel. Een manier om ‘onder water’ naar de HTML en CSS van een website te kijken. In Microthemer is eenzelfde mogelijkheid ingebouwd, maar dan volledig geïntegreerd met Microthemer zelf. In de Chrome inspector kan je CSS aanpassen om te kijken of andere instellingen het door jou gewenste resultaat opleveren. Daarna zal je het over moeten zetten naar bijvoorbeeld een CSS bestand, of op moeten nemen in de CSS instellingen voor je website.
De Microthemer inspector doet dit vanzelf. Wel zo makkelijk. Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg.
Microthemer is daar, waar page builders je in de steek laten!
Laat ik beginnen met een afbeelding. Dat maakt de situatie hopelijk wat duidelijk.
Hier zie je Microthemer namelijk in actie om de kleur van één enkele regel in een pricing table van Elementor aan te passen.
De Elementor Pricing Tabel widget kan alleen één kleur instellen voor de lijst met ‘features’. Ongeveer een jaar geleden had ik een klant, die wilde een pricing table waarbij het in één keer duidelijk was wat er wel en niet in een bepaald pakket zat, en dat wilde hij door de teksten van de zaken die wel in het pakket zaten groen met een plus, en de zaken die niet in het pakket zaten, rood met een min te tonen.
Ik heb dit kunnen bouwen, maar het was behoorlijk complexe CSS die hierachter zat.
Had ik maar geweten, dat dit inmiddels ondersteund wordt door Microthemer. Wanneer ik zou willen, zou ik iedere regel in een pricing table een eigen kleur kunnen geven. Iets wat Elementor (nog?) niet ondersteund.
Microthemer en integraties
In de afbeelding hierboven zie je in de rechter kolom dat Microthemer heeft ontdekt, dat Elementor is geïnstalleerd. Zet ik de ‘schakelaar’ voor ‘Enable Elementor’ aan, zal Microthemer binnen deze plugin Elementor opstarten. Iets wat je gedemonstreerd ziet in onderstaande afbeelding.
Ik moet toegeven, de userinterface wordt wat rommelig, maar door te switchen tussen Elementor- en Microthemer targeting mode (door middel van de switch rechtsonder op de pagina), is het toevoegen van ‘complexe’ CSS echt een fluitje van een cent geworden.
Microthemer biedt op dit moment vergaande integraties met de volgende page builders. Voor de mate van integratie verwijs ik je graag naar de blogartikelen hierover van Microthemer zelf (de links verwijzen hier direct naar)
Andere page builders
De integratie met andere page buiders is ook goed. Je werkt alleen wat anders. Met de drie bovengenoemde page builders, kan je tussen jouw page builder en de Microthemer plugin heen en weer switchen. Dat lukt je niet met de andere page builders. Werk je bijvoorbeeld met Divi, dan zal je eerst je ontwerp ‘af’ moeten maken in Divi en vervolgens kan je met de plugin de site ‘polijsten’ door de kleine aanpassingen in de CSS te doen.
Waar het op neer komt…
Waar het eigenlijk op neer komt, is dat wat je ook gebruikt: Een thema, een thema framework of een page- of theme builder, het is ondoenlijk om alle CSS opties voor ieder element in een pagina te ondersteunen. Je zou een compleet onoverzichtelijke gebruikersinterface krijgen.
Microthemer is een soort ‘polijstmiddel’ wat je gebruikt om je website te laten glanzen, nadat het grove schuurwerk is gedaan. Microthemer is in die zin ‘volslagen overbodig’, dat je hetzelfde ook zonder Microthemer had kunnen bereiken . Namelijk door het ‘intikken’ van CSS code. Dat is namelijk het enige wat deze plugin doet. Het genereren en reproduceren van CSS code.
Wanneer je een WordPress professional bent, die websites bouwt voor klanten, is het zelfs mogelijk -op de Microthemer site wordt in een video in detail uitgelegd, hoe je dat doet- om na het ‘polijsten’ van de website Microthemer te verwijderen, zodat je klant hier geen rare dingen mee gaat doen. En jij natuurlijk kan besparen op het aantal licenties wat je aan moet schaffen.
Over de plugin en de prijzen.
Op het moment dat ik dit blogartikel schrijf, wordt de plugin aangeboden via AppSumo. Voor degenen die AppSumo niet kennen, dit is een site waar heel regelmatig heel interessante plugins voor WordPress worden aangeboden. Ook zal je hier regelmatig aanbiedingen van grote beeldbanken vinden. Om maar eens een paar zaken te noemen.
Het aardige van de AppSumo aanbieding is dat het om een levenslange licentie gaat.
Deze aanbiedingen zijn slechts tijdelijk. Is de AppSumo aanbieding niet meer geldig, dan kan je de plugin natuurlijk ook gewoon via de website van de plugin zelf aanschaffen en downloaden.
Stel je het op prijs om op de hoogte te worden gehouden, wanneer kwalitatief goede plugins voordelig worden aangeboden op alternatieve websites, ook dat is een goede reden om je in te schrijven op de WordXPression nieuwsbrief door je gegevens in het formulier hieronder op te geven.