Handige Tips Om Met Gutenberg Te Leren Werken (Deel 2)

Haal meer uit WordPress nieuwe standaard editor!

Een week geleden ben ik begonnen met een artikel met 20 tips om meer uit de nieuwe WordPress editor Gutenberg te halen. Een week geleden kreeg je de eerste tien tips. Al iets van gebruikt? Dan is het nu tijd voor de volgende 10.

11: Gebruik ook ‘Third party’ content blokken.

In een eerdere tip heb ik je al aangegeven, dat de ‘kolommen’ optie van Gutenberg niet al te goed is. Je kan hier beter een andere plugin voor gebruiken. Maar naast het feit dat er dingen in Gutenberg zijn die ‘suboptimaal’ werken, zijn er ook zaken die gewoon in Gutenberg ontbreken. Gelukkig is Gutenberg makkelijk uitbreidbaar door middel van plugins, en zijn er inmiddels ook heel wat contentblokken voor Gutenberg beschikbaar.

Op dit moment ben ik verschillende plugins met extra contentblokken voor Gutenberg aan het testen en over enkele weken krijg je hiervan het resultaat in een nieuw blogartikel. Heb je nog geen abonnement op de WordXPression nieuwsbrief, dan is dit het moment om het wel te doen -je weet dan zeker, dat je dit artikel niet gaat missen!

12: Maak herbruikbare blokken (reusable block templates).

Zijn er bepaalde onderdelen van je pagina’s of berichten die je vaker gebruikt? Een prijstabel? Een call to action aan het einde van je blogartikel? Dan kan je aardig wat tijd besparen door gebruik te maken van herbruikbare blokken.

Op het moment dat je een Gutenberg blok hebt aangemaakt, kan je door op de drie punten onder elkaar boven dat blok te klikken het menu voor dat blok oproepen. Eén van de opties is ‘Voeg toe aan herbruikbare blokken’.

Je geeft dit blok vervolgens een naam.

Zodra je dit gedaan hebt, is dit blok beschikbaar om in te voegen in andere pagina’s of blogposts. En dat op een zelfde manier als je andere blokken invoegt.

13. Het aanpassen van je ‘slug’.

De ‘slug’ van je pagina of bericht is dat deel van de URL, wat die specifieke post identificeert. En soms wil je -om SEO redenen- dat deze niet automatisch gegenereerd is.

Nu was dit altijd eenvoudig aanpasbaar in de oude editor, maar dit is in Gutenberg wat lastiger te vinden. Dit gaat namelijk in een aantal stappen.

Het eerste wat je natuurlijk moet doen is de titel ingeven. De ‘slug’ wordt namelijk vanuit de titel gegenereerd.

Vervolgens moet je het titelveld verlaten. Je kan een nieuw blok aanmaken, of gewoon even buiten de titel klikken, dat maakt niet uit, zolang je maar weg gaat uit het titelveld.

Dan dubbelklik je op het titelveld. En zodra je dit gedaan hebt, zie je dat boven de titel de URL komt te staan, die je direct aan kan passen.

14. Maak gebruik van ‘Full Width’ afbeeldingen.

Eén van de mogelijkheden met Gutenberg is om een afbeelding over de totale breedte van de pagina te laten zien. Je weet waarschijnlijk nog wel, hoe je de instellingen van een afbeelding kan wijzigen. Wanneer je op de afbeelding klikt, dan krijg je een aantal knoppen te zien om de instellingen van een afbeelding aan te passen. Daar is een nieuwe knop bijgekomen.

gutenberg editor | Handige Tips Om Met Gutenberg Te Leren Werken (Deel 2)

De rode pijl laat je dit zien. Klik je hierop, dan zal een afbeelding over de hele beschikbare paginabreedte worden getoond.

15. Gebruik het ‘Klassieke blok’ als je de oude editor mist.

Wil je wel gebruik maken van de nieuwe opties van Gutenberg, maar vind je het allemaal toch nog een beetje onwennig? Zijn er dingen die in de klassieke editor beter gingen? Je kan in de Gutenberg editor nog steeds een ‘klassiek tekstblok’ invoegen. Dan heb je alle functies van de ‘oude’ editor beschikbaar, maar boven en onder dat tekstblok kan je gewoon de nieuwe functies gebruiken.

16. Converteer ‘oude’ berichten en pagina’s naar de Gutenberg editor.

Maar wat nu, wanneer je een ‘oude’ pagina aan wilt passen. Wat Gutenberg standaard zal doen is de inhoud van die blogpost of pagina in zijn geheel in een ‘Klassieke editor’ blok plaatsen. Maar wat, indien je gebruik wilt maken van de nieuwe opties die Gutenberg je biedt?

Gelukkig kan je door op de inmiddels welbekende ‘drie punten’ te klikken in het menu kiezen voor de optie ‘Converteer naar blokken’.

17. Maak desgewenst gebruik van de HTML editor

Pas je liever direct HTML code aan? Vroeger in de klassieke editor was dat makkelijk te vinden, het was een tweede tabblad in de editor. In de Gutenberg editor moet je wat verder zoeken. Maar ook hier bieden de drie punten de oplossing. Klik hierop en je kan door op de menu opties ‘Visuele editor’ en ‘code editor’ te klikken heen en weer schakelen tussen de beide invoer opties.

18. Je ‘Read More’ marker toevoegen

Weer één van die opties die moeilijk te vinden is in de Gutenberg editor. In de klassieke editor had je een ‘Read More’ knop. Op het moment dat je die aanklikte kwam er een markering te staan, die aangaf waar de blogpost afgebroken moest worden bij het tonen van de samenvatting.

In Gutenberg is deze functie nog steeds aanwezig maar hij is wat lastiger te vinden.

Allereerst de makkelijke manier. Deze heb je wellicht zelf al geraden. De ‘More’ marker is namelijk een blok. Voeg je een ‘more’ blok toe aan je pagina, dan zal daar de marker worden geplaatst.

Dat plaatst je echter wel voor een probleem, wanneer je midden in een paragraaf af wilt breken. Het kan nog steeds, maar je moet hier wat meer moeite voor doen. Schakel over naar de HTML weergave (zie tip 17) en voeg de volgende code toe aan je pagina : <–!more–>.

De ‘verkorte weergave’ zal exact op deze plaats worden afgebroken.

19. Verberg de sidebar

Wellicht vind je -nu je je pagina meer ‘visueel’ op kan bouwen- al die sidebars enzo behoorlijk afleidend. Gelukkig kan je dit allemaal onzichtbaar maken. Klik op het tandwiel boven in je scherm en kies voor ‘Fullscreen’ (Volledig scherm).

20. Deactiveer Gutenberg

En als je het echt nog steeds allemaal niets vindt, dan heb je één groot geluk. Je bent niet verplicht om met Gutenberg te werken. Je kan nog steeds de oude editor installeren of kiezen voor een andere  visuele page builder. Persoonlijk beveel ik in dat geval Elementor (Pro) aan.

Bonus tip : Volg de gratis online cursus van WordXPression

Ik moet het eerlijk toegeven, wanneer je eenmaal gewend bent aan Gutenberg, dan ontdek je dat er steeds meer mogelijk is. Het is dus toch goed om deze nieuwe editor te leren kennen. En daarom heb ik helemaal gratis voor jou een online videocursus gemaakt, waardoor je Gutenberg beter kan leren kennen.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Beginnen met Elementor?

Nu is het juiste moment!

Tijdens de BFCM Sales van Elementor heb je tot 75% korting op de Elementor producten

De tijd tikt...

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Cursus Elementor Pro voor Designers

Leer Elementor Pro in detail kennen tijdens deze driedaagse cursus

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.