We voegen nog wat meer kracht toe aan Elementor.
Sinds september 2018 wordt een WordXPression WordPress XPress website standaard opgeleverd met Elementor Pro. En omdat deze plugin je zoveel meer mogelijkheden geeft dan een ‘standaard’ WordPress website, zie ik het als mijn taak om jou -als WordXPression klant- maar ook jou als bezoeker aan deze site goed op de hoogte te houden van de mogelijkheden van Elementor en Elementor Pro.
Je hebt in het verleden al diverse blogposts specifiek over Elementor kunnen lezen, maar vandaag ga ik eens wat dieper in op verschillende nuttige uitbreidingen op deze plugin.
Elementor is oneindig uitbreidbaar
Het aardige van Elementor is onder meer, dat je het oneindig uit kan breiden. De makers van Elementor hebben niet alleen een heel makkelijk en open API ontwikkeld (Een ‘Application Programmers Interface’, een manier om met de plugin te kunnen ‘praten’ voor programmeurs die het uit willen breiden), maar -zoals ik zelf al gemerkt hebt- bieden ze heel veel ondersteuning aan degenen die een uitbreiding voor Elementor willen ontwikkelen.
Dat is één van de redenen dat er op dit moment al zoveel uitbreidingen beschikbaar zijn.
Een andere reden is dat je ook zomaar zelf je ‘uitbreiding’ kan maken. Heb je meerdere websites? Door een ‘section’ die je éénmalig hebt gemaakt met Elementor te exporteren, kan je deze zelfde sectie oneindig importeren in andere websites. Eén van de redenen dat ik ook voor mijn T-Shirt stores zo graag Elementor gebruik. Hoewel mijn ‘oude’ winkels nog gemaakt zijn met andere thema’s, ben ik langzaam maar zeker bezig met een slag om al mijn webwinkels in Elementor op te gaan bouwen.
En gelukkig zijn er heel wat partijen die aan die uitbreidingen van Elementor hebben gewerkt. Laten we er eens een paar onder de loup nemen.
1. EleTemplator – Elementor Custom Skin
EleTemplator (vroeger ‘Elementor Custom Skin’) is een geweldige, gratis plugin. Er ontbreekt namelijk één klein dingetje in Elementor. Je kan in een ‘Archief pagina’ (een overzicht pagina met (custom) post types) de presentatie van de posts met heel veel parameters aanpassen, maar wil je een totaal andere en nieuwe layout in deze overzichtpagina’s kan dat niet.
En dat is precies waar EleTemplator te hulp schiet. Wat je hier namelijk doet is éérst een template maken van hoe jij je post straks wil tonen. En vervolgens kan je dit in een ‘Loop’ opnemen in je pagina. Waarschijnlijk zal deze plugin in een toekomstige versie van Elementor overbodig worden (deze functie scoort hoog in de feature requests voor Elementor), maar op dit moment wordt er in een belangrijke behoefte voorzien.
Een video op de pagina van de plugin laat zien hoe makkelijk dit werkt.
2. Elementor Blocks for Gutenberg
Ok, ik ben geen grote fan van Gutenberg. En ik zie geen belangrijke redenen om Gutenberg te gebruiken, terwijl ik Elementor ook kan gebruiken. Maar mocht je om welke reden dan ook beide willen gebruiken, dan is het goed om te weten, dat je met de plugin ‘Elementor Blocks for Gutenberg‘ een Elementor template in de Gutenberg editor kan gebruiken.
3. Envato Template Kits
Waarschijnlijk zal Envato geen onbekende naam voor je zijn. Envato is het bedrijf achter onder andere CodeCanyon, ThemeForest en AudioJungle. Sinds enige tijd geeft Envato ook een plugin weg, waarmee je wel heel makkelijk in een paar muisklikken een site kan bouwen. Met tientallen zogenaamde ‘Template kits’ krijg je de mogelijkheid om aan de hand van deze kits je eigen ‘Thema’ te bouwen. Geen ‘Enkele pagina’ zoals de meeste voorbeelden die met Elementor zelf meekomen, maar voorbeelden voor meerdere pagina’s op je website. En wat je minder bevalt kan je natuurlijk altijd aanpassen.
4. HT Mega for Elementor
Toen ik deze plugin zag, vroeg ik mij af hoeveel hij zou kosten. Tot mijn totale verbazing is HT Mega for Elementor helemaal gratis. Ik heb zelfs geen mogelijkheid kunnen ontdekken om hier een ‘premium’ of ‘pro’ versie van de kopen. De makers van deze plugin zijn waarschijnlijk echt zo vriendelijk om je tientallen Elementor Widgets en een paar honderd Elementor Blocks helemaal voor niets te geven.
Niet al deze widgets zal je ook daadwerkelijk willen hebben, maar gelukkig is de plugin voorzien van een instellingenscherm waarin je precies aan kan geven, welke widgets je wel en niet in je tool panel van Elementor terug zal willen zien komen. Van harte aanbevolen.
5. Premium Add Ons for Elementor
Van plugin is Premium Add Ons for Elementor er een gratis en een betaalde versie. Afhankelijk van welke elementen je voor je website wilt kunnen gebruiken, kan je bepalen welke versie het best bij je behoeften past. Beide versies zijn zeer de moeite waard.
6. Elementor Add Ons
Elementor Add Ons is een aardige aanvulling op de ‘Premium Add Ons for Elementor’. Het mooie van Elementor Add Ons is dat het onder meer verschillende ‘post grids’ bevat. Wil je meer flexabiliteit in je ‘Archive’ pages, zonder alles zelf te hoeven maken zoals bij EleTemplator, dan is Elementor Add Ons een goede optie.
7. Custom Icons for Elementor
Eén van de nadelen van Elementor is, dat alle iconen die in lijsten en andere ‘icoon georiënteerde’ elementen gebruikt worden ‘FontAwsome’ iconen zijn. En daarmee is je keuze redelijk beperkt. Met Custom Icons for Elementor kan je via de Fontello website je iconen selecteren en via deze plugin binnen Elementor gaan gebruiken.
Ten slotte
Een aantal prachtige uitbreidingen op Elementor. Toch is hier een kleine waarschuwing op zijn plaats. Wanneer je uitgebreid gebruik gaat maken alles wat hier besproken is, dan laad je wel heel veel in Elementor. En het mooie van Elementor is juist, dat het zo lekker licht is, omdat het niets topzwaars hoeft te laden. Voor je iets installeert, kijk dus altijd eerst of je het ook daadwerkelijk nodig hebt.
Persoonlijk denk ik dat je met de plugins onder 1, 3 en 4 genoemd, eventueel uitgebreid met nummber 7 een prachtig pakket aan mogelijkheden hebt, wat toch nog steeds Elementor Pro snel houdt.