Je WordPress website verhuizen zonder één bezoeker te missen!
Soms ben je niet helemaal tevreden over het hostingbedrijf wat jou website heeft gehost. En je zou dolgraag weg willen en je WordPress website verhuizen, maar je hebt geen flauw idee, hoe je dit op een manier kunt doen, zonder minimaal enkele uren offline te zijn. Sterker nog, als je ook nog eens je domeinnaam wilt verhuizen, kan het zelfs tot enkele dagen oplopen.
Dat kan je natuurlijk niet hebben. Bij een enquête die ik onder trouwe lezers van mijn nieuwsbrief heb gehouden, bleek dat er aardig wat mensen op zoek waren naar een handleiding hoe je dit het best kan verzorgen. Gelukkig voor jou is die handleiding nu beschikbaar. En om deze beschikbaar te houden, is het wellicht een goed idee dit artikel op te slaan in je favorieten.
We verhuizen de website in een aantal stappen.
Stap 1 : Risico spreiden
In mijn artikel over Jouw website en de wet van Murphy heb ik gewezen op de gevaren van het onderbrengen van alle diensten bij één partij. Om het risico te minimaliseren heb je minimaal met drie partijen te maken.
- De registrar, waar jouw domeinnaam geregistreerd staat
- Een email provider die ervoor zorgt dat de email naar jouw domeinnaam toe ook bij jou aankomt
- Een hoster die jouw website op zijn server heeft staan.
De meeste mensen hebben dit allemaal bij één partij onder gebracht. Hierdoor loop je extra risico.
Sta je nu op het punt je WordPress website te verhuizen, is mijn advies dan ook om, indien je dit alles bij dezelfde partij hebt onder gebracht, direct van de gelegenheid gebruik te maken, om dit allemaal te scheiden.
In het kader van dit artikel laten we de mail provider even buiten beschouwing. We concentreren ons op de registrar en de hoster. Het is aan jou om te onderzoeken met welke partijen je hiervoor in zee zou willen gaan.
Stap 2 : Verhuizen van je domeinnaam
Heb je jouw registrar en hoster al ‘gescheiden’, dan kan je deze stap overslaan.
De eerste echte activiteit die je gaat ondernemen is het verhuizen van je domeinnaam. Van je oude hoster heb je hiervoor de informatie nodig met de betrekking tot de nameservers die hij gebruikt. Een nameserver is zoiets als een bibliothecaresse die je vertelt in welke kast je het telefoonboek kan vinden. De DNS, iets waar we later op in zullen gaan, is het daadwerkelijke telefoonboek.
De verhuiscode
Een ander gegeven wat je van je oude hoster nodig hebt is de verhuiscode voor de domeinnaam. Deze wordt ook wel eens de EPP code genoemd. Dit is een code die wordt gegenereerd en jou autoriseert om die domeinnaam naar een andere registrar te verhuizen. Overigens: Niet iedere extensie vereist een EPP code. Sommige extensies worden verhuisd met behulp van een email bevestiging. Zorg dus voor je begint te verhuizen, dat je email adres goed in de administratie van je oude hoster staat. Sommige toplevel domeinen moet je zelfs schriftelijk verhuizen (.de domeinen bijvoorbeeld). Je begrijpt dus wel, dat de doorlooptijd heel verschillend is en je je op voorhand goed moet oriënteren. Je WordPress website verhuizen lukt niet altijd zomaar in één avondje.
Ga nu naar de site van je nieuwe registrar en registreer daar de domeinnaam. Tijdens het proces zal er gezegd worden, dat die domeinnaam reeds bestaat. Dat klopt, want hij is al van jou. Nu geef je jouw EPP code in, of volg de andere instructies die je krijgt van de registrar.
Als laatste stap kan je bij een domeinregistratie meestal ook de nameservers ingeven. Hier vul je de nameservers in die door jouw oude hoster zijn opgegeven.
Op dit moment heb je nog niets revolutionairs gedaan. Je site staat nog steeds op dezelfde plaats. Straks, als de wijzigingen zijn doorgevoerd, wordt je site alleen via een ander pad gevonden. Maar we zijn nu klaar voor stap 3 van de verhuizing van je WordPress website verhuizen.
Stap 3 : Je nieuwe hosting registreren
In de tussentijd heb je natuurlijk ook je hosting account bij een nieuwe hoster geregistreerd. Bij de bevestiging van dit account heb je ook een mailtje met de gegevens van de nieuwe server gekregen. Voorlopig is een tweetal gegevens van belang: Het ip adres waarop de nieuwe site geplaatst is en de nameservers voor je nieuwe hostingpakket.
Zorg dat je deze gegevens bij de hand hebt.
Stap 4 : De voorbereidingen
We beginnen pas met deze stap, wanneer we zeker weten, dat jouw domeinnaam is verhuisd naar je registrar en ook actief is. Dit kan je bijvoorbeeld testen door op de site ping.eu de naam van je website ingeeft. Onder het kopje ‘registrar’ zou nu de naam van je nieuwe registrar moeten staan. Is dit zo, dan kan je vanaf nu veilig doorgaan en je WordPress website verhuizen.
Nu beloofde ik je in de titel dat je je WordPress website gaat verhuizen zonder downtime. En dat is precies wat we gaan doen. Heb je echter een webwinkel, dat moet je er wel rekening mee houden dat gedurende een aantal uren klanten niet bij je zullen kunnen kopen. Want op het moment dat je de website verhuist, maak je een kopie van de site die je gaat verplaatsen. Vanaf het moment dat de kopie gemaakt wordt, wil je geen veranderingen meet in de website.
Stel je bijvoorbeeld voor. Om 19:00 uur maak jij een kopie, 20:00 uur bestel ik op jouw website die bij hoster X staat een product. Om 21:00 uur is de kopie van de site actief bij hoster Y. Omdat mijn bestelling niet is meegenomen naar hoster Y, zal deze ontbreken.
Werk in uitvoering
Het is dus zaak dat je je vaste klantenbestand laat weten dat er onderhoud aan de site zal zijn. En met een ‘Werk in uitvoering’ plugin vertel jij op de oude site dat er even niet besteld kan worden, in verband met onderhoud aan de site. Geef de klant ook een zinvolle informatieve tekst. Iets als ‘Om jou nog steller te helpen gaan we deze WordPress website verhuizen. Om [dag en tijdstip] zijn we weer volop voor je beschikbaar. Alleen iets sneller’.
Je begrijpt dus ook, dat dit soort acties worden uitgevoerd wanneer je sowieso weinig bestellingen kan verwachten.
Om de verhuizing daadwerkelijk uit te voeren gebruiken we een ‘migratie plugin’. Zelf gebruik ik graag ‘All in One Migration‘ van ServMask, maar als jij een andere plugin kent, die je liever gebruikt, zoals bijvoorbeeld Duplicator, is dat ok. Zorg wel dat je de plugin kent die je gebruikt.
We installeren All in One Migration en activeren hem.
Voor we de site daadwerkelijk gaan verhuizen doen we eerst een ’testrun’ met onze migratie plugin. Gebruik je een andere plugin dan ‘All in One Migration’ zal je zelf uit moeten zoeken hoe je de handelingen uit moet voeren die ik voor ‘AiOM’ (om het kort te houden) beschrijf.
De testrun
We gaan in het Dashboard naar ‘All in One Migration’ en kiezen op ‘Export’. In het scherm wat nu verschijnt komt een lijst met de verschillende exportmogelijkheden. Met de gratis versie is de enige mogelijkheid ‘Bestand’ of ‘File’. Daar kiezen we dus voor.
AiOM gaat nu aan de slag om het migratiebestand aan te maken. Dit wordt zichtbaar op de pagina. Denk er aan, dat je deze pagina open laat staan tot het hele proces is afgelopen.
Is het proces klaar, dan zie je een grote groene knop waarmee je het export bestand kan downloaden. Je klikt hier op en de download begint.
Is de download groter dan 512MB dan heb je een ‘probleem’. De gratis versie ondersteunt slechts bestanden tot deze grootte, is je bestand groter, dan heb je een extensie nodig voor deze plugin. Er zijn diverse extensies beschikbaar. De voordeligste is er één die alleen deze upload limit opheft, maar als je er toch één moet kopen, adviseer ik je een extensie te nemen die ook de bestanden online op kan slaan. Bijvoorbeeld naar Google Drive, DropBox of OneDrive. Met name als je met grote bestanden te maken hebt, kan dit de verhuizing aanmerkelijk versnellen. Zelf gebruik ik de ‘OneDrive’ extensie.
We kopen dus eventueel de noodzakelijke extensie en doen de testrun nogmaals.
Voldoende vrije schijfruimte
Omdat de AiOM plugin een archiefbestand aan moet maken, dient er voldoende vrije schijfruimte te zijn om dit te doen. Is dat niet het geval, maak dan eerst ruimte vrij. Dit kan je bijvoorbeeld doen door backup bestanden te verwijderen. Download je deze eerst, voor je ze verwijderd?
Wegschrijven naar OneDrive – of een andere dienst
Wanneer je je bestand vanuit de plugin direct naar OneDrive of een andere online dienst wilt verzenden, zal je voor je de export kan maken je eerst bij die dienst aan moeten melden. Dat doe je in het AiOM menu onder ‘[Dienstnaam] settings’. Bijvoorbeeld ‘OneDrive Settings’. In de meeste gevallen is het zo simpel als inloggen voor de dienst. Gebruik je een dienst als Amazon S3, is het iets complexer. Raadpleeg de handleiding van de plugin om te lezen hoe je het precies moet doen.
Kies je nu voor ‘Export’ dan wordt het bestand weggeschreven naar jouw online dienst naar keuze.
Stap 5 : Maak een backup en update de oude site.
Mochten niet alle plugins en thema’s zijn bijgewerkt, dan is dit het moment om het te doen. De reden dat we dit nu doen en niet later, is omdat we er zeker van willen zijn, dat -mocht er iets op de nieuwe site niet werken- dit niet komt door recente updates. We updaten dus alles, testen de site en als we alles goed hebben bevonden, gaan we verder.
Stap 6 : De oude WordPress website site exporteren
Als we een webwinkel hebben of een site met op een andere manier door de gebruiker toegevoegde content, zetten we een ‘werk in uitvoering’ scherm op, zodat de bezoekers aan de site weten, dat hij niet beschikbaar is.
Heb je een gewone website, dan kan je deze stap achterwege laten. De bezoeker kan immers toch niets aan de site toevoegen. Je WordPress website verhuizen zal 100% ongemerkt plaatsvinden.
Vervolgens gaan we naar AiOM en maken nu de ‘serieuze’ export zoals beschreven onder stap 4. We nemen een kop koffie en wachten tot de migratiekopie klaar is.
Stap 7 : Naar de nieuwe site – De WordPress website verhuizen is bijna klaar…
En nu hebben we ineens een probleem. Want beide sites, de oude en de nieuwe, hebben dezelfde naam. Hoe komen we nu bij die nieuwe site? Daar is gelukkig een oplossing voor. We houden gewoon onze Internet browser een beetje voor de gek.
Zoals je wellicht weet, ‘weet’ jouw browser waar hij een bepaalde pagina op moet halen, omdat ergens op het Internet een register staat, de DNS, die vertelt dat IP adres 321.456.789.123 hoort bij domeinnaam xyz.abc. Wat veel mensen niet realiseren, is dat we dit ook op een andere manier kunnen vertellen. Want iedere moderne computer met een modern besturingssysteem heeft ergens een bestandje wat ‘hosts’ heet, en waar we dit soort informatie in op kunnen slaan.
En dat is precies wat we gaan doen. In dit artikel beschrijf ik hoe je het onder Windows 10 doet. Wil je het weten voor een ander besturingssysteem, zoek dan eens in Google op ‘Editing hosts file for [naam en versie van je besturingssysteem]’.
Notepad / Kladblok
De makkelijkste manier om dit te doen is door Notepad / Kladblok te openen. Maar dan wel op een heel speciale manier. Je moet het namelijk als ‘Administrator’ openen. Je gaat dus naar je Windows menu en in ‘Accessoires’ zoek je naar ‘Kladblok’. Hier klik je op met de rechter muisknop. Vervolgens kies je in het menu wat nu verschijnt ‘Meer’ en daarna ‘Als Administrator uitvoeren’.
Doe je dit niet, dan kan je straks de aanpassingen die je doet niet wegschrijven.
Windows vraagt of het programma veranderingen in systeembestanden aan mag brengen. Natuurlijk vind je dat goed.
Vervolgens open je het volgende bestand in ‘Kladblok’. Dit is overigens een verborgen bestand, dus het makkelijkst is het eigenlijk wanneer je het pad hieronder gewoon kopieert en plakt. Staat Windows niet op jouw C: schijf of heb je Windows in een andere folder geïnstalleerd, pas je dit natuurlijk aan in het pad.
C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts
Domein toevoegen
Wanneer je dit bestand hebt geopend, zie je hier allerlei regels staan die met een hekje beginnen. Ergens in het bestand staat ook :
# For example: # # 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server # 38.25.63.10 x.acme.com # x client host
En hieronder voegen we twee regel toe. Stel voor, dat ik het voor WordXPression zou doen die bij mijn nieuwe hoster op IP adres 1.2.3.4 staat:
wordxpression.com 1.2.3.4 www.wordxpression.com 1.2.3.4
Let op: Hier staan dus geen hekjes voor!
Ik sla het bestand op en herstart mijn browser.
WordPress installeren
Ik log nu in op het control panel van mijn nieuwe hoster en installeer WordPress op mijn domeinnaam. De meeste moderne hosters staan je toe om dat in één (of een paar) kliks van de muis te doen en omdat dit ook per hoster verschilt, ga ik hier verder niet op in. Het maakt niet uit hoe je je site noemt, want alles gaat zo toch overschreven worden. Het enige wat belangrijk is, is dat je de juiste domeinnaam gebruikt.
All in One Migration installeren
Nadat WordPress is geïnstalleerd log je in en installeer je vervolgens de All in One Migration plugin. Heb je een ‘groot migratiebetand’ (zie stap 4) installeer dan ook de extensie.
Gebruik je een online opslag dienst voor je migratiebestand, moet je je ook hier voor die dienst aanmelden (zie stap 4).
Vervolgens kies je op ‘Import’ en daarna op de bron voor je import, een lokaal opgeslagen bestand of het bestand wat je bij de online dienst hebt opgeslagen.
Heb je het opgeslagen bij je online dienst, dan vind je het bestand in een folder met een naam die gelijk is aan je domeinnaam. Klik op het bestand (of upload het als je het lokaal hebt) en wacht tot de plugin het bestand heeft ‘binnengehaald’.
Nu komt er een waarschuwing dat je alle bestaande gegevens gaat overschrijven. Dat was ook de bedoeling, dus we klikken op ‘Continue’.
Na enige tijd is de plugin klaar. Je krijgt hiervan een melding, plus het bericht, dat je naar ‘Instellingen->Permalinks’ moet gaan en daar 2x op ‘Opslaan’ moet klikken. Zodra je dit probeert word je echter uitgelogd. Dit omdat de inloggegevens zoals opgeslagen in de cookies zijn overschreven. Je moet nu inloggen met de gegevens van je oude website (deze heb je immers zojuist overgezet) en daarna 2x de permalinks settings opslaan zoals aanbevolen.
Doorloop nu je website om te zien of alles goed werkt. Is dit het geval, zet dan het ‘werk in uitvoering’ scherm uit en in principe is je site nu klaar om live te gaan. Verwijder wel eerst even de regel met jouw domeinnaam en IP adres uit je hosts bestand.
Je hoeft nu nog maar één ding te doen.
Stap 8 : Nameservers aanpassen – De laatste stap in de verhuizing van je WordPress webssite
Je logt nu in bij je registrar en past de nameservers aan. Denk er ook aan om bij je nieuwe hoster eventueel de gegevens die te maken hebben met de email verzending te kopiëren vanuit de DNS van je oude hoster.
Vanaf het moment dat je deze gegevens hebt opgeslagen duurt het maximaal 24 uur -mijn ervaring is dat het zelden langer dan 3 uur is- voor de mensen daadwerkelijk op je nieuwe site komen. Maar voor degenen bij wie de DNS nog niet is ‘doorgewerkt’, is er nog steeds jouw oude site te bewonderen.
Na 24 uur zal er geen verkeer meer op je oude site komen en kan je die veilig weghalen.
Heb je verder nog vragen of is iets je onduidelijk? Laat dat dan weten in het commentaar hieronder. Natuurlijk het liefst enkele dagen voor je met je migratie begint, want ik zit hier niet dag en nacht klaar om hier antwoord te geven.
Vind je dit iets te complex ?
Gelukkig biedt WordXPression ook een verhuisservice aan. Wil jij je site van één hoster naar een ander verhuizen? Voor een vast éénmalig bedrag wordt dit voor je gedaan. Neem contact op voor meer informatie.
Dit artikel geeft antwoord op onder meer de volgende vragen
- Hoe kan ik mijn WordPress website verhuizen?
- Hoe voorkom ik downtime als ik mijn WordPress website wil verhuizen?
- Wat is het risico als ik van host wil veranderen?
- Kan je zelf je WordPress website verhuizen?
- Hoe kan ik mijn WordPress website verhuizen van Shared Hosting naar een VPS?