Waarom is vragen zoveel moeilijker dan geven?

Durf jij dat? Een echte vraag te stellen?

Ik zou je graag wat willen vragen… ja, je zult misschien wel denken… en ik voel mij er ook best verlegen mee… maar…’

Steine am WasserHerken jij jezelf er ook in, dat je het vaak zo moeilijk vind een vraag te stellen? Ik in ieder geval wel. En dan bedoel ik natuurlijk geen hypothetische vraag op een website of een verduidelijkende vraag in een training, maar iemand vragen om iets wat jij echt nodig hebt? Het is verdomde moeilijk!

Toch is er een tijd geweest, dat we hier anders over dachten. En wanneer je zelf ouder bent, weet je precies wat ik bedoel, want je kinderen vragen je de oren van je hoofd. ‘Mam, mag ik… Pap, kan ik…’ Er lijkt geen einde te komen aan de inspiratie die zij vinden bij het stellen van vragen.

Helpen… geven… daar zijn we een stuk makkelijker in. Anderen helpen of iets aan een ander geven kost ons beduidend minder moeite. Waarom is het dan zo moeilijk om te vragen?

Vragen is riskant. Je riskeert een afwijzing en niemand houdt ervan teleurgesteld te worden. Maar waarom zouden we bij het stellen van de vraag er bij voorbaat al van uit gaan, dat we een ‘nee’ te horen zullen krijgen.

Zoals sommigen van jullie weten heb ik in een grijs verleden theologie gestudeerd. Tijdens een stage heb ik een heel belangrijke les meegekregen. Toen ik vertelde, dat ik het moeilijk vond te vragen, vroeg hij me, of ik bereid ben mensen te helpen, wanneer ik hiertoe in staat ben. Natuurlijk bevestigde ik dat. Zijn volgende vraag was ‘Hoe komt het dan, dat jij zo arrogant bent, dat je denkt beter te zijn dan anderen! Waarom zou een ander niet net zo bereid zijn als jij?’

De kernboodschap van de Joodse, de Christelijke en ik denk van vrijwel iedere religie is ‘Houd van je medemens, Hij is als jij!’ In zijn kracht, in zijn zwakheid, maar vooral in zijn natuurlijke behoefte iets voor een ander te mogen betekenen.

Durf te vragen. Maar overvraag niet. En op een heel praktisch gebied : Zorg er vooral voor dat je niet overvraagd wordt. Want veel mensen hebben naast die moeite met vragen om hulp ook moeite om ‘nee’ te zeggen. En geloof mij, ik ken dat probleem maar al te goed! Voor al deze mensen een goed advies: Hoe aardig je iemand ook vindt, hoe goed een doel ook is… zeg ‘Nee’ op het moment dat er gevraagd wordt om jouw professionele diensten! Want zodra je ‘ja’ zegt, weten vele anderen je ook te vinden! Of zeg alleen ‘Ja’ als je een win-win situatie weet te scheppen.

Vorig jaar bijvoorbeeld heb ik een ondernemer met haar website geholpen in ruil voor presentatie-oefeningen. Een ruil waar we beiden het gevoel bij hadden dat we een goede ‘handel’ deden.

Wat goede doelen betreft: Zelf heb ik ooit besloten 10% van mijn tijd te investeren in doelen die passen bij mijn lange termijn droom. Hoe mijn hart ook bloed voor de mishandelde honden overal ter wereld, hoe erg ik de vrouwenmishandeling, straatkinderen en tientallen andere misstanden in de wereld ook vind… ik heb een doel gesteld over een klein stukje onrecht in de wereld, wat ik zelf wil bevechten… en een strategie om te volgen. En alles wat past in dat kader, daar wil ik die 10% voor gebruiken.

Durf te vragen… en leer om te gaan met nee! Want dat is een antwoord wat je toch vaak zult krijgen. Soms omdat iemand wel wil, maar niet kan helpen… soms omdat iemand jouw doel niet zo belangrijk vind als jij! En dat kan gelukkig! Maar uiteindelijk krijg je toch een ja. Altijd!

Nog niet zo gek lang geleden werd ik door Roos benaderd. Zij had gehoord, dat ik vooral jonge ondernemers met een maatschappelijke visie een zeer warm hart toedraag. En zij is bezig met een crowdfunding project. Of ik iets kon bijdragen in tijd… om iets te doen voor mensen die een donatie wilden geven. En dat doe ik dus graag. Voor meer informatie en mijn bijdrage in haar project, verwijs ik je graag naar Roos haar pagina’s.

Vragen staat vrij. En als jij het eng vind om direct iemand een vraag te stellen, doe het indirect! Onder deze blogpost kun jij in het commentaar een vraag stellen aan de 6000 ondernemers die maandelijks deze site bezoeken! 6000 mensen die jou eventueel kunnen helpen, met datgene wat jij nodig hebt. Maar vergeet niet: Laat ze ook merken, wat jij te bieden hebt!

En als jij vragen over WordPress hebt… en dan vooral typische ‘beginnersvragen’, dan verwijs ik je graag naar mijn nieuwe site ‘BeginnenMetWordPress‘. Want daar ben ik bezig een ‘Frequently Asked Questions‘ pagina op te bouwen, maar zo’n pagina wil alleen werken met de input van echte gebruikersvragen. Dus heb jij typische gebruikersvragen van een beginnende WordPress gebruiker, stel die vraag daar en ik zal hem met plezier beantwoorden.

De site zelf is overigens het resultaat van de vragen van een aantal klanten van mij. Een duidelijk voorbeeld hoe je door het stellen van vragen elkaar kunt helpen! Al die klanten die gevraagd hebben om een ‘goed startpunt waar je met WordPress kunt beginnen’: BEDANKT!

 

 

 

 

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Flinke kortingen op cursussen van WordXPression.