Een forum op je WordPress Website – Denk daar eens goed over na!

WordPress Forum – Waarom eigenlijk

Membership site

Ik krijg regelmatig vragen van geïnteresseerden die willen weten, of het mogelijk is een forum op hun WordPress website te plaatsen. Het eerste wat ik altijd vraag, is wat ze eigenlijk met een forum bedoelen. Een vraag die niet geheel onterecht is, omdat een klein aantal vragenstellers aangeeft dat ze willen dat ‘bezoekers kunnen reageren op mijn schrijfsels’ (vul eventueel voor schrijfsels foto’s of video’s in). Vaak is het voldoende om ze er op te wijzen, dat ze hun ‘forum’ functionaliteit al hebben. Dat noemt men tegenwoordig een blog!

Maar een groter percentage heeft gelukkig wel door, wat een forum is. Mocht jij het niet weten -wat ik mij nauwelijks kan voorstellen- een Forum is een stuk software waar (bijna) iedereen een onderwerp op kan starten en (bijna) iedereen hier op kan reageren. En het beginnen van een forum kun je om een aantal redenen willen:

  • Jij vertegenwoordigt een belangenvereniging, patiëntenvereniging, sportvereniging of school en je wilt een platform hebben, waar jouw leden met elkaar kunnen discussiëren over wat voor jullie belangrijk is. Voor jou/jullie is het forum eigenlijk een combinatie van ‘zelfhelpplatform’ en ideeënbus, allemaal bedoeld om het reilen en zeilen in de vereniging zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
  • Je hebt een hobby, ben een wetenschapper of wilt om een andere reden kennis uitwisselen met gelijkgestemden over de gehele wereld, heel Nederland of iedereen bij je in de wijk.
  • Jij ben een ondernemer en je wilt support leveren aan jouw klanten. Dit wil je op een manier doen, waarop klanten ook met elkaar kunnen zoeken naar oplossingen.

Met een forum haal je de hel in huis!

Wanneer je aan een forum wilt beginnen, moet je je er wel heel goed van bewust zijn, dat dit geen gemakkelijke taak is. De techniek is nog wel het minst grote probleem. In een volgend blogartikel ga ik dieper in op welke WordPress Forum oplossingen er zijn, maar in dit artikel kijk ik liever nog met je naar de vraag of je dit wel of niet zou moeten willen. Ik ga mijn uiterste best doen om je te ontmoedigen. Volhard je ondanks mijn pogingen toch in de wens een forum te beginnen, dan praten we binnenkort verder.

Het ideaalplaatje

Veel mensen die mij over een forum benaderen hebben het idee, dat een forum een mogelijke opstap naar passief inkomen is. En ik zal de laatste zijn om dit te ontkennen, maar ik leg vooral de nadruk op ‘mogelijk’. In 2012 heb ik in een gekke bui voor een appel en een ei (eigenlijk een kist vol appels en een doos vol eieren, maar het bleef goedkoop) een bestaand Engels fotografieforum overgenomen. En door advertentie links in dit forum heb ik inderdaad een leuk zakcentje naast mijn gewone inkomen, waar ik nauwelijks voor hoef te werken. Dit -en dergelijke- verhalen maakt veel mensen enthousiast hetzelfde te doen… maar dan door zelf een forum op te starten. Je zult in ieder geval minimaal tegen de volgende problemen aanlopen. Lees… en huiver!

Minimaal 9 op de 10 fora sterft een zachte dood

De meeste fora zijn gedoemd te mislukken… en dit komt simpelweg door de wet van vraag en aanbod. Een forum staat of valt bij de gratie van gebruikers gegenereerde content, een duur woord voor ‘alles wat gebruikers schrijven’. Zonder gebruikers heb je geen forum… En zonder een forum met levendige vragen en antwoorden, komen er geen gebruikers. ‘De Kip en het Ei’ verhaal. Mensen komen op fora omdat ze zoeken op antwoorden en de kans is groot, dat er met betrekking tot jouw onderwerp ook al andere fora zijn, die een actievere gemeenschap hebben.

… en de fora die dat niet doen, worden al snel een beetje te levendig

Waar twee mensen discussiëren, ontstaan er drie meningen. Waar 200 mensen discussiëren kom je een oneindig aantal meningen tegen. En waar meningen verschillen, kunnen mensen nogal eens wat emotioneel worden. Bovendien kom je in ieder gezelschap wel dat soort figuren tegen, wat zichzelf alleen maar kan verheffen, door anderen neer te drukken. Een forum dreigt al snel een anarchie te worden… tenzij je maatregelen treft en de content gaat modereren. Dreigt een discussie uit de hand te lopen? Spreek de leden vermanend toe en past iemand zich desondanks toch niet aan, ontneem hem zijn recht deel te nemen aan de discussie. Gewoon door hem keihard te blokkeren. Spuugt iemand reclame in jouw forum? Verwijder het … en…

Maar ja, zul je zeggen, ik heb een bedrijf te runnen! Ik heb geen tijd voor dat soort onzin! En dat is precies, waarop veel succesvolle fora stuk lopen! Een gebrek aan tijd van de eigenaar. Met mijn fotoforum heb ik dat probleem niet. Wat ik namelijk vrijwel direct gedaan heb, toen ik het overnam, was een aantal leden wat actief en constructief in het forum bezig was te vragen of ze moderator wilden worden. En een moderator is een ere-functie (maar wel eentje die je verrekte veel tijd gaat kosten)… dus de meesten zeiden maar al te graag ‘Ja’. Met als gevolg, dat ik er zelf geen werk aan heb. Maar daarvoor heb je natuurlijk wel een levendig forum nodig, waarin duidelijk is, wie constructief meewerkt. Bij het starten van een forum is dat allemaal nog niet mogelijk.

Had ik al SPAM genoemd?

De enigen die blijven posten op je forum zijn de SPAM bots… maar de inhoud heeft veelal weinig met jouw forum te maken, tenzij je toevallig een forum over viagra bent opgestart. Je zult technische maatregelen moeten treffen om SPAM te voorkomen. En op dit gebied heeft een WordPress forum een groot voordeel, omdat de meeste WordPress Forum plugins slim gebruik maken van de Akismet anti-spam engine!

Al gillend op de vlucht geslagen?

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen ontmoedigen. Maar de strekking van mijn verhaal mag duidelijk zijn: Het opstarten van een forum is eigenlijk alleen interessant als je dit doet voor een al toegankelijke en jouw bekende community. Zoals bijvoorbeeld jouw klanten! Wanneer jij producten (fysiek of virtueel) verkoopt, kun je een extra ondersteuning via een forum bieden. En na al de negativiteit over Fora deze week, ga ik over drie weken verder jou te vertellen, hoe jij fora kunt gebruiken ten behoeve van jouw dienstverlening… en welke plugins hier goed geschikt voor zijn!

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht