Vijf tips tegen een writersblock

Help, ik heb een writersblock!

Writersblock bij bloggen

Writersblock bij bloggen. Het kan iedereen overkomen. Je bent druk aan het bloggen en het gaat een tijdje goed en plotseling weet je niet meer waar je over moet schrijven. Of je weet wel waar je over moet schrijven, maar je weet niet hoe je het aan moet pakken. Of je weet wel hoe je het aan moet pakken, maar hoe rond je dit artikel af? Met andere woorden: Jij hebt last van de zozeer gevreesde writersblock!

Laat ik je in ieder geval over één ding gerust stellen. Een writersblock bestaat niet! En in een aantal eenvoudig uit te voeren tips, ga ik jou helpen om dit zelf ook te ontdekken!

Tip 1 : Werk in een andere omgeving

Writersblock bij bloggen

Een oorzaak van een writersblock kan de afleiding zijn, die jouw omgeving je biedt. Heb jij de ideale werkomgeving om te schrijven? Ik zit bijna letterlijk dag en nacht achter de computer en hoewel het bloggen mij prima lukt binnen mijn eigen werkomgeving, lukt het schrijven van fictie mij absoluut niet in mijn ‘normale’ werkomgeving. Met pen en papier in een meer relaxte omgeving kan ik uren schrijven. In mijn normale werkomgeving komen de worden niet op papier. Probeer een andere omgeving, probeer andere ‘schrijfmaterialen’ (ook al is het niet efficiënt, pak eens pen en papier in plaats van direct achter het toetsenbord te gaan zitten).

Tip 2 : Werk niet onder spanning

Writersblock bij bloggen

Ik heb ontdekt, dat de slechtste situatie is om een artikel te schrijven de druk dat het op datum x af moet zijn. Toch zijn er veel bloggers die ‘live’ werken: Ze publiceren hun artikel zodra het is geschreven. Op zich niets mis mee, tenzij je een deadline hebt  zoals ik: Woensdagmorgen staat mijn blogpost klaar om 8:00 uur. Punt uit! Dan kan de druk wel eens te groot worden en is het juist die druk die je verhindert je artikel op tijd af te krijgen. Met WordPress kun je posts van te voren inplannen. Doe dit ook!

Tip 3 : Accepteer de prullenbak

Silver trash bin and crumpled papers

Een andere reden voor een writersblock is dat het artikel zelf gewoon slecht is. Je begint aan een onderwerp, maar je weet niet hoe je het af moet ronden. Of je weet precies hoe je het af wilt ronden, maar de opening wil maar niet lukken. Sta je er wel eens bij stil, dat jouw onderbewuste ook een rol speelt in hetgeen je schrijft en het misschien gewoon niet wil lukken, omdat je op dat moment niet achter de inhoud van je artikel kunt staan? Sla het op als concept, bewaar het en begin opnieuw met een compleet ander onderwerp. Wanneer na enkele weken het artikel nog steeds in je concepten staat, zonder dat je ooit de drang hebt gevoeld het af te maken. Geloof me, dit artikel heb je nooit willen schrijven. Verplaats het naar de prullenbak en ga vrolijk door met bloggen.

Tip 4 : Schrijf je los!

Writersblock bij bloggen

Ik woon vlak bij een park en zie regelmatig mensen hardlopend en joggend voorbij komen. Sommige mensen doen dit gewoon om het joggen zelf, maar er zijn ook mensen, die dit gebruiken om hun lichaam in een goede vorm te houden voor andere sporten die zij doen. Je kunt namelijk geen grote sport-prestaties bereiken, als je je lichaam niet conditie houdt. En met je geest werkt het eigenlijk net zo: Je kunt geen grote schrijfprestaties verwachten als je niet regelmatig oefent! Wanneer je last hebt van een langdurige writersblock, begin dan met een eenvoudige oefening: het equivalent van 10 push-ups. Pak ‘s ochtends bij het ontbijt pen en papier en begin te schrijven. Het geeft niet waarover, want je schrijft het alleen voor jezelf.

Ik staar naar de muesli in mijn yoghurt. Ik heb niet echt trek deze ochtend. Om tien uur moet mijn blogpost de deur uit en ik heb geen idee waar ik moet beginnen. De pen in mijn handen hing al tien minuten boven het papier voordat de eerste woorden werden geschreven. Ik staar naar die woorden… en van die woorden naar de muesli. Mijn ogen dwalen van de muesli in mijn kom tot de muesli op papier… en langzaam borrelt een idee omhoog voor mijn blogpost van vandaag… verrekt, het werkt!”

Tip 5 : Perfectie is voor een tweede druk!

Writersblock

Een kennis van mij wil een boek schrijven. Hem kennende zal hem dat nooit lukken. Niet omdat hij geen talent heeft, integendeel! Maar hij lijdt aan de ergste ziekte, waar je als schrijver aan kunt lijden: Perfectionisme. En geloof me, Perfectionisme is een handicap bij alles wat je in het leven wilt bereiken, maar vooral bij het schrijven. Toen ik hoorde, dat hij een boek wilde schrijven, heb ik hem direct een belangrijk advies gegeven: Perfectionisme is voor de tweede druk.

Een Perfectionist is iemand met een ernstige handicap en zonder speciale therapie zou iemand die lijdt aan Perfectionisme eigenlijk arbeidsongeschikt verklaard mogen worden, want door Perfectionisme komt er nooit wat uit handen van de Perfectionist. Natuurlijk, je wilt je werk GOED doen, maar je doet het nooit perfect. En JUIST wanneer jouw product perfect is in de ogen van jezelf, zul je ontdekken, dat het totaal ongeschikt is voor de rest van de wereld: Je bent namelijk heel egoïstisch alleen met jezelf bezig geweest en hoe jij het wilt zien, in plaats van te zoeken naar een grootste gemene deler! Over de perfecte blogpost kan er maar één persoon echt tevreden zijn, en dat ben jezelf.

Wanneer je onzeker bent over de vraag of je blogpost goed genoeg is, leg hem voor aan een vriend of bekende. Maar dan wel aan zo’n vriend die je de waarheid durft te vertellen! Blijf niet staren op je tekst tot hij perfect is in jouw ogen: Dat is hij nooit!

En een tip voor meer succes!

Wil je meer halen uit je website en je bloggen op een hoger niveau brengen? Dan is er voor jou de online training ‘PowerBlogging‘. Ik leer jou mijn blogmethode die de WordXPression blog in de afgelopen jaren groot heeft gemaakt.

En wat doe jij?

Heb jij ook wel eens met een writersblock te maken? Heb jij daar ook een goede oplossing voor? Deel je oplossingen in het commentaar hieronder!

Of is het juist zo, dat je op dit moment nog verlamd bent door een writersblock en geen idee hebt, hoe je nu verder moet? In dat laatste geval heb jij de unieke kans een publieke schrijfoefening te doen: Beschrijf jouw ervaringen met jouw writersblock in het commentaar hieronder en wie weet geven de reacties hierop genoeg inspiratie voor een nieuwe, verse blogpost!

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Ondersteuning bij je WordPress Website? Kom naar het WP Café!