Twaalf tips voor inspiratie om te bloggen

Een writers block bestaat niet.

Ik heb al weer geruime tijd geleden geschreven over de writers block. Het onvermogen om te schrijven voor je blog of enig ander onderwerp. En hoewel dit artikel tot op de dag van vandaag nog even geldig is als toen ik het schreef, gebeurt het mij toch nog wel eens, dat ik -ondanks mijn eigen tips- toch even verlegen zit om inspiratie om te bloggen.

Gelukkig heb ik inmiddels ook andere manieren gevonden om met dergelijke situaties om te kunnen gaan en twaalf van deze manieren deel ik graag met jou.

inspiratie om te bloggen

Twaalf tips om de blog writers block te lijf te gaan

Kijk hoe je oude blogposts kan verbeteren

Eigenlijk is dit precies wat ik op dit moment ook doe. Wanneer ik even geen inspiratie om te bloggen heb, dan doorloop ik mijn eigen blog en kijk ik welke blogposts uit het verleden eigenlijk ‘onvolledig’ waren. Ik blog inmiddels al bijna negen jaar op WordXPression en in het verleden heb ik best een aantal blogposts geschreven die nuttige tips en adviezen boden, maar waarvan ik nu denk, dat ik hier meer over kan vertellen. Waarom zou ik dat dan ook niet direct doen?

Kijk nog eens goed naar de vragen in de commentaren van je lezers!

Het is meer dan eens gebeurt, dat een blogpost leidde tot een interessante vraag of zelfs een discussie. Nu is het helaas zo dat (geloof me, ik meet het) slechts 20% van de lezers van je blog door scrollen tot het begin van de commentaren op je blog. Slechts 3% scrolt door tot het laatste commentaar. Vaak blijft dus meer-dan-nuttige user content totaal ongelezen! Gebruik de commentaren op je blogposts als inspiratie voor een nieuw artikel!

Leer van de torenbouwers!

In de middeleeuwen wilden torenbouwers altijd de hoogste kerktoren van de stad bouwen. Vaak werd echter de toegestane torenhoogte beperkt. Een toren mocht niet hoger zijn dan de toren van de kathedraal, het stadhuis of een andere belangrijke toren.

Deze beperking heb jij niet! Jij mag jouw toren net zo hoog bouwen als je aankunt!

Zoek eens in Google op een aantal trefwoorden die relevant zijn voor jouw onderwerp.

Ongetwijfeld kom je een aantal artikelen tegen met titels als ‘De zeven beste redenen om X te doen’ of ‘Acht manieren om meer Y dan Z te krijgen’.

Neem dat zoeken nog een stapje verder. Zoek bijvoorbeeld op ‘manieren om meer Y te krijgen’. Hier zal je een aantal titels zien met getallen erin.

Bijvoorbeeld ‘Twintig manieren om jouw Y te verhogen’. Is twintig het hoogste bod wat je kan vinden? Zonder de artikelen te lezen, probeer jij nu vijfentwintig manieren te vinden.

Werk dit uit. Kom je er een paar te kort? Lees dan die andere artikelen door, maar kijk alleen naar de koppen, werk het vooral op je eigen manier uit. Je wilt immers niet iemand anders artikel kopiëren, maar jouw eigen gezichtspunten delen.

Het grappige is, dat de meeste mensen, wanneer ze diverse artikelen zien met ‘X tips voor Y’ geneigd zijn om als eerste op de hoogste ‘X’ te klikken.

Blog je over bloggen, dan raad ik je ook ten zeerste aan, om -wanneer je je geïnspireerd voelt door dit artikel- meer dan twaalf redenen te vinden.
Had ik je overigens al verteld, dat voor veel bloggers de WordXPression site ook een goede bron van inspiratie om te bloggen is?

Overtroef je concullega’s

Het domste wat je als blogger kan doen, is niet de kijken naar wat je concullega’s schrijven. Natuurlijk ga je ze niet na-apen. Jij bent veel beter! Kijk naar hun blogposts die het best scoren in Google en schrijf over dezelfde onderwerpen. Maar doe dit vooral met meer diepgang en jouw eigen persoonlijke input.

Schrijf een blogartikel over het onderwerp, waarover je concullega een ‘gratis e-boek’ aanbiedt.

Dit is een hele flauwe, maar het werkt wel. Mijn super populaire artikel met 10 sites voor gratis afbeeldingen is ontstaan naar aanleiding van een site van een toevallig gevonden concullega.

Zij bood een ‘gratis e-boek’ aan met ‘100 miljoen gratis afbeeldingen’. Ik had het boekje gedownload en merkte al snel, dat die ‘100 miljoen gratis afbeeldingen een wassen neus was.

Het boekje had (affiliate) links naar betaalde beeldbanken, waar je éénmalig als kennismaking 10-25 (verschillend per beeldbank) gratis zou krijgen. Het totaal aantal afbeeldingen op alle beeldbanken samen was inderdaad meer dan 80 miljoen.

Afgerond ‘100’ dus. Ik vond dit echter zo flauw, dat ik mij voornam om bij elkaar meer dan 10 miljoen werkelijk gratis afbeeldingen te vinden. En die vind je dus, zonder een email achter te laten, op de 10 sites die ik in het eerdere blogartikel heb genoemd.

Gebruik Google Trends

Doorloop eens je best bezochte blog artikelen. Wat zijn de seo keywords waarop je deze hebt geoptimaliseerd? Wanneer je in Google trends die keywords ingeeft, krijg je ook suggesties voor gerelateerde keywords waar veel op gezocht wordt. Voor mij kunnen nieuwe keywords nieuwe inspiratie om te bloggen betekenen.

Laat je door deze suggesties inspireren tot een nieuw blogartikel. Als je het ook nog eens goed optimaliseert voor SEO, leidt het nog eens tot extra verkeer ook!

Al eens aan Quora gedacht?

De beste blogposts beantwoorden vragen. En een goede plaats om vragen te vinden is de site Quora.

Ik heb dit al eens eerder in een blogpost genoemd, maar toen was Quora nog exclusief Engels.

Inmiddels is er ook een Nederlandse sectie. Persoonlijk vind ik het een heel inspirerende site om aan onderwerpen voor mijn blogposts te komen.

Houd het nieuws in je vakgebied bij!

Een beetje een dooddoener dacht je niet? Natuurlijk doe je dat! Maar mocht je het niet doen, ga eens op zoek naar de 5 meest authoritative sites op je vakgebied en blijf deze volgen.

Bespreek eens je lievelingsboek(en)

Ok, dat is iets wat ik zelf niet doe, hoofdzakelijk omdat de lezers van deze blog niet geïnteresseerd zijn in technische boeken over WordPress en marketing, terwijl dat de boeken zijn die ik lees in mijn vakgebied.

Maar in veel vakgebieden zijn je bloglezers net zo geïnteresseerd in boeken over het onderwerp als jij. En wanneer je dat toch doet, dan kan je altijd even controleren, of er een boekhandel is, die dit boek verkoopt via een affiliate programma.

Zo vang je twee vliegen in één klap.

Vraag je publiek!

Hier moet je voorzichtig mee zijn. Wanneer je pas met bloggen begint en je eerste vraag is ‘waar zal ik over schrijven’, zal je al snel niet serieus meer worden genomen. Als jij het niet weet, hoe kan je lezer het dan weten.

Maar wanneer je al een gevestigde blog hebt en je lezerspubliek al verwachtingen over je heeft, kan het beslist geen kwaad om jouw publiek eens te vragen, waarover je dit keer zal schrijven. Ik heb dit in de afgelopen jaren een paar keer gedaan en ik heb altijd heel goede respons gekregen. Geen betere inspiratie om te bloggen, dan je trouwe lezers!

Onderzoek je Analytics

Een andere belangrijke bron om inspiratie om te bloggen te vinden is het programma wat je site analytics meet. Of dit nu Google Analytics of een ander programma is, maakt niet zo gek veel uit. Maar welke blogposts doen het al goed op je site?

Welke zoekopdrachten binnen je ‘site search’ leveren geen resultaten op je site op? Allemaal gegevens die interessant kunnen zijn om je onderwerpen voor nieuwe blogposts te bepalen.

Werk vooruit!

In eerste instantie niet een manier om ‘nieuwe onderwerpen’ te bedenken voor je blog, maar wel een goede manier om minder stressvol te werken. Bedenk, voor de meesten van ons is stress een slechte inspiratiebron.

Bedenk voor een aantal weken van te voren alvast waarover je wilt gaan bloggen en schrijf ook deze blogposts. Hoe meer tijd je hebt tot aan de deadline, des te makkelijker het is nieuwe onderwerpen te bedenken.

Blijf op de hoogte – blijf geïnspireerd!

Een andere goede bron voor inspiratie om te bloggen is natuurlijk de WordXPression site. Regelmatig schrijf ik over WordPress, eCommerce, eLearning, Marketing en… natuurlijk bloggen. Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, of je aan te melden voor push berichten in je browser. Dat laatste kan je doen door op de rode bel linksonder te klikken en de instructies te volgen.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Ondersteuning bij je WordPress Website? Kom naar het WP Café!