Online betalen met een creditcard – Wat heb je daar als winkelier voor nodig?

Soms is iDEAL helemaal niet zo ideaal.

Dit blogartikel is voor een groot deel herschreven. Dit om twee redenen. Per 1 januari 2018 heeft Stripe hun tarieven drastisch aangepast, waardoor een aantal opties die eerst als ‘financieel niet aantrekkelijk’ werden aangemerkt, ineens een stuk aantrekkelijker waren geworden. De tweede reden is dat de standaard WooCommerce Stripe plugin tegenwoordig ook iDEAL ondersteunt. Een in het oorspronkelijk artikel besproken (betaalde) plugin voor iDEAL via Stripe is hierdoor geen noodzakelijke optie meer. 

Online betalen met een creditcardWanneer je je behalve op de Nederlandse markt je ook op de buitenlandse markt richt, is online betalen met een creditcard bijna een must om aan te bieden bij je betalingsopties. Want hoe makkelijk en veilig iDEAL ook is (het is één van de veiligste betalingssystemen online), het is iets ‘typisch Nederlands’. Gelukkig bieden de meeste iDEAL aanbieders in Nederland tegenwoordig ook Sofort Banking (Duitsland) en Bankontact (België) aan. Maar wat nu wanneer je verder kijkt dan onze buren?

PayPal

Dan is PayPal eigenlijk de meest voor de hand liggende optie. En ik moet eerlijk zeggen, ik vind PayPal ook enorm handig. Toch zijn er mensen die geen PayPal rekening hebben. Wat nu wanneer die ook in je winkel willen kopen? Dat is heel simpel. Want via PayPal kan je ook met een creditcard betalen.

In het (nog recente) verleden moest je echter om via PayPal met een creditcard te betalen toch eerst een PayPal account aanmaken. En een heleboel mensen wilden dat gewoon niet. Een reden voor die mensen om dan toch maar niet via PayPal te betalen en soms om ook de verkoop niet door te laten gaan.

Jammer, maar een kans gemist voor de winkelier.

Inmiddels is het allemaal veranderd, goed zo PayPal, maar het zal nog enige jaren duren, voor PayPal het ‘stigma’ kwijt is, dat ze je willen dwingen een account te nemen.

Zelf creditcards via je site accepteren.

Wil je zelf creditcards via je site (via een betalingsprovider, een ‘payment service provider’, ofwel PSP) accepteren is het even opletten hoe jouw provider credit cards accepteert.

Traditioneel is het namelijk zo, dat creditcards wel geaccepteerd werden via een PSP, maar deze boden eigenlijk alleen een front-end richting een andere partij als ATOS bijvoorbeeld, een ‘Credit Card Processing Company’. Sinds enige tijd zijn er echter nu ook PSP’s die direct zelf creditcards accepteren. Want wanneer je gebruik maakt van een Credit Card Processing Company gelden er vrij zware toelatingscriteria, waar de gemiddelde ZZP-er niet aan zal voldoen.

Mocht het niet duidelijk op de site van de PSP staan aangegeven op welke manier ‘betalen via credit card’ mogelijk is, is het altijd verstandig dit via een email even na te vragen.

Stripe – Een heel ander verhaal.

Een andere makkelijke manier om credit cards te accepteren is via Stripe. En dat kan heel makkelijk, je plaatst velden noodzakelijk voor de acceptatie op je site (of een plugin doet dit voor je) en wanneer de gegevens worden verzonden controleert Stripe deze direct. Je hebt hier dus geen ‘tussenformulier’ van de betalingsprovider zelf. Wel is het voorwaarde, dat je site onder SSL (https) draait. Doet hij dat niet, weigert Stripe de informatie.

Bovendien heeft Stripe nog iets anders handig: Ze accepteren ook iDEAL.

iDEAL via Stripe – Waarom zou je?

Maar waarom zou je via Stripe iDEAL willen accepteren? Ik kan hier twee situaties voorstellen.

Wanneer je je bedrijf in het buitenland hebt en Nederland als marketing gebied ziet, is het lastig om een partij te vinden, die je kan helpen met iDEAL. En dan is Stripe een uitkomst.

Een andere reden is omdat je als Nederlandse ondernemer uitsluitend iDEAL kan aanbieden als betaalmiddel wanneer je een zakelijke bankrekening hebt. En ik ken diverse ondernemers die voor het bedrijf een aparte niet-zakelijke bankrekening hebben om één heel belangrijke reden: Zakelijke rekeningen zijn duur. Zelf geef ik bijvoorbeeld rond de 50 euro per kwartaal uit aan ‘bankkosten’. Dat is toch 200 euro per jaar, waarmee ik de bank sponsor.

Nederlandse betalingsproviders zijn verplicht  te eisen dat een ondernemer een zakelijke rekening heeft, voor ze de ondernemer op iDEAL aan mogen sluiten. Buitenlandse betalingsproviders zijn uitsluitend verplicht te eisen, dat het bedrijf staat ingeschreven bij de KvK.

Wanneer je als Nederlandse ondernemer op je site via iDEAL wilt laten betalen, is dit een mogelijkheid om te overwegen. Sinds versie 4.0 van de WooCommerce Stripe plugin worden iDEAL en nog een handvol andere betaalopties gericht op Europa en China gewoon ondersteund.

En om niet te vergeten:

Wil je dit moet je wel een aantal zaken niet uit het oog verliezen

  • De basisinstellingen voor Stripe doe je onder ‘Stripe (Credit Card)’ binnen de betaalinstellingen van WooCommerce. Deze optie moet geactiveerd zijn. Biedt je geen creditcard betalingen via Stripe aan, dan zijn de andere betaalmethoden van Stripe ook niet beschikbaar.
  • Je moet de betaalmethode via je Stripe account activeren. En voor deze activering moet je wachten op goedkeuring van Stripe. Hier krijg je geen aparte email over. Log gewoon af en toe eens in om te zien, of het al is goedgekeurd.
  • Draait je site niet onder https dan kan je Stripe alleen in test modus gebruiken. Productiesites moeten onder https draaien.

Eén profiel per website

Toch schuilt er hier een addertje onder het gras. Bij het activeren van Stripe op je website moet je in Stripe een zogenaamde ‘webhook’ opgeven. Dit is een URL die door Stripe wordt aangeroepen op het moment dat een betaling is afgerond. Of wanneer een betaling wordt geweigerd of gestorneerd. Je kan dus maximaal één website per Stripe account gebruiken.

Wat overigens wel mogelijk is, is om binnen je Stripe inlog account meerdere Stripe betaal accounts te maken. Maar ieder aangemaakt account gaat een aparte goedkeuringsprocedure in. Die kan afhankelijk van de drukte enkele uren tot enkele dagen duren. En vergeet ook niet, dat je je betaalmethoden voor ieder account apart moet activeren!

Uitbetalingen

De betalingen die je ontvangt op je Stripe account worden periodiek naar je over gemaakt. Deze perioden kan je zelf instellen, variërend van dagelijks tot maandelijks. Omdat de Stripe betalingen voor Europa via een Duitse bank verlopen, wil dat niet ook zeggen, dat je de volgende dag de betaling al op jouw eigen bankrekening binnen hebt.

In de praktijk gaan daar ongeveer 5 werkdagen overheen. Als stelregel kan je nemen, dat je de betalingen over een weekend, plus je betalingen over de maandag de maandag een week later binnen hebt. De betalingen van dinsdag de volgende week dinsdag… en je kan dit rijtje vast zelf wel verder invullen.

Ten Slotte

Er zijn dus aardig wat mogelijkheden, wanneer we ‘grensoverschrijdend’ betalingen willen ontvangen. Of wanneer jij een ondernemer bent die niet in Nederland is gevestigd en toch in Nederland online betalen mogelijk wilt maken.

PayPal, Stripe… en misschien zelfs je huidige PSP kunnen je in ieder geval verder helpen om creditcards te accepteren via je site.

[text-blocks id=”woocommerce”]

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Flinke kortingen op cursussen van WordXPression.