Menu

Elementor Pro – Een Page Builder en meer…

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on email

Maar Wilko, was jij niet tegen page builders?

Voor mensen die mij goed kennen zal dit blogartikel mogelijk als een verrassing komen. Want nog niet zo gek lang geleden – Nou ja, eigenlijk al weer anderhalf jaar terug- heb ik mij nog heel afwijzend uitgelaten over Page Builders. En met goede redenen.

Vanwaar die omslag?

Het grote nadeel van de meeste page builders is dat deze de ‘opmaak’ met behulp van zogenaamde ‘shortcodes’ wordt gedaan. En iedere keer dat zo’n shortcode wordt gebruikt wordt er een functie aangeroepen om zo’n shortcode door tekst te vervangen.

Zo’n twee jaar geleden heb ik eens een testje gedaan. Ik had twee pagina’s gemaakt die er exact hetzelfde uitzagen. De één met behulp van ‘plain html’, de ander met behulp van Visual Composer (nu WP Bakery Page Builder). Beide pagina’s heb ik 100x geladen en gekeken naar de gemiddelde laadtijd per pagina. Een ‘HTML only’ pagina had maar 30% van de tijd nodig die een ‘Visual Composer’ pagina nodig had. Of met andere woorden, je VC pagina is ruim een factor 3 trager.

Site Origin Page Builder

Een mooi alternatief is de Site Origin Page Builder. Hoewel deze niet zo mooi ‘Drag and Drop’ werkt als Visual Composer/WP Bakery Page Builder, heeft deze één groot voordeel. De code die wordt aangemaakt is geen ‘shortcode’, maar in de HTML worden instructies voor de page builder opgenomen als commentaren. En hierdoor wordt het aantal noodzakelijke functie aanroepen drastisch verminderd, waardoor pagina’s met Site Origin Page Builder gemaakt veel sneller laden. Ook dit heb ik getest en er was geen noemenswaardig verschil te meten.

Elementor Pro

Maar laten we nu de stap maken naar het daadwerkelijke onderwerp van dit blogartikel. Elementor Pro. Misschien ken je Elementor al. De ‘basisversie’ kan je gratis downloaden uit de WordPress repository. En ik moet eerlijk zeggen, dat wanneer ik de gratis Elementor vergelijk met Visual Composer/WP Bakery Page Builder ik al weet welke mijn voorkeur heeft. En dat is niet de plugin van WP Bakery. Maar het is juist de ‘Pro’ editie van de Elementor plugin die mij werkelijk heel blij maakte.

Lees ook  Wat je moet weten over fonts op het web...

Twee in één tool

Elementor Pro is eigenlijk meer dan alleen een page builder. Wanneer je namelijk speciaal geschikte thema’s gebruikt, is Elementor Pro ook een ‘Theme Builder’. Je kan de complete look-and-feel van een bestaand thema aanpassen met behulp van Elementor Pro.

Wat maakt Elementor Pro zo anders

Eén van de belangrijke verschillen tussen Elementor Pro en veel andere page builders is de snelheid. Omdat deze plugin geen gebruik maakt van shortcodes zijn pagina’s gemaakt met Elementor Pro een stuk sneller dan vergelijkbare pagina’s gemaakt met een andere page builder.

Een tweede groot voordeel is dat de makers van Elementor Pro goed hebben nagedacht over hoe je nu efficiënter met een page builder kan werken.

Templates

De meeste page builders die ik ken hebben de mogelijkheid om templates te definiëren. Maar vaak is zo’n template een template voor een complete pagina. In Elementor Pro kan ik templates voor bepaalde paginadelen maken. Ook dat is niet helemaal uniek. Wat wel uniek is, is dat ik deze templates als ‘Global’ kan bestempelen. Pas ik een global template aan, dan wordt het overal aangepast waar ik gebruik maak van dat template.

Stijlen kopiëren

Wanneer ik 3 maal eenzelfde onderdeel in een pagina wil toevoegen, ga ik meestal als volgt te werk. Ik maak één onderdeel zoals ik het hebben wil, kopieer het en pas vervolgens de content aan. Dat werkt allemaal leuk, tot ik bijvoorbeeld besluit dat kleur en lettertype toch niet is, wat ik zocht. Dan mag ik deze drie blokken stuk voor stuk opnieuw aanpassen.

Lees ook  Waarom je jouw blogbericht (niet) moet dateren

Met Elementor Pro doe je het iets efficiënter. Je kan namelijk de stijl van zo’n blok kopiëren en plakken. In één enkel ‘drag and drop’ gebaar kopieer ik de stijl van één element naar een ander.

Kant en klare pagina templates

Niet uniek, maar wel handig. Bij Elementor Pro krijg je ruim 100 kant en klare templates voor home-, sales- en andere landings pages. Dit geeft je een makkelijke start bij het opzetten van zo’n pagina. Gebruik de template die je het meest bevalt en pas vervolgens de individuele onderdelen aan.

Ingebouwde form builder

Wat is een website zonder formulieren? In Elementor Pro vind je een form builder die voor veel mensen zal volstaan voor hun basis wensen. Voor een eenvoudig contactformulier of een opt in formulier is deze namelijk heel geschikt. Een aardige extra optie is dat je deze formulieren zonder probleem kan koppelen met diverse email list providers, zoals bijvoorbeeld MailChimp. Met GravityForms heb je talloze meerdere mogelijkheden, maar voor de ‘basis behoeften’ volstaat Elementor Pro zijn form builder prima.

En dan – De Theme Builder

Wanneer je het juiste thema gebruikt, dan kan je in principe alle onderdelen van zo’n thema vervangen met je eigen Elementor Pro elementen. Bevalt de header van het thema je niet? Dit kan je gewoon vervangen. Wil je de productpagina’s anders gestyled? Met Elementor Pro een fluitje van een cent.

Hierbij is overigens wel een waarschuwing van toepassing. Op dit moment is het aantal thema’s wat hiervoor geschikt is beperkt tot zo’n 70 thema’s. Op dit moment werk ik zelf aan een child theme voor Genesis wat in combinatie met Elementor Pro gebruikt kan worden.

Lees ook  De website voor de visuele kunstenaar

De theme builder is een heel krachtig instrument voor het bouwen van een fraaie website. En ik hoop dat in de toekomst meerdere thema’s Elementor Pro zullen gaan ondersteunen.

Klinkt dit je allemaal als muziek in de oren? Dan moet je ook zeker dit artikel eens lezen!

De Conclusie?

De conclusie voor mij is wel duidelijk. In ben om. Eindelijk is er een page builder die mij kan overtuigen, dat een page builder ook in technisch opzicht meerwaarde kan hebben. Eindelijk is er een page builder die mij kan overtuigen, dat ik tijd kan besparen met het bouwen van websites, in plaats van meer tijd kwijt te zijn door dezelfde taken te moeten blijven herhalen.

Bijkomend voordeel is dat ik na Elementor geïnstalleerd te hebben ik afscheid kon nemen van 10 plugins. En binnenkort van waarschijnlijk nog veel meer. Want door de enorme flexibiliteit van Elementor (Pro) kan ik veel functies die oorspronkelijk door extra plugins werden geïmplementeerd via of de page builder, of de theme builder implementeren.

Ik heb dus dank zij Elementor (Pro) ook een veel ‘slankere’ website gekregen.

Deze plugin is zelfs zo overtuigend, dat ik besloot direct de ‘unlimited’ licentie aan te schaffen, zodat ook mijn klanten die hun site via het ‘WordPress XPress programma‘ kunnen beschikken over deze page builder. Want vanaf vandaag krijg je -wanneer je je site laat bouwen via het WordPress XPress programma- de Elementor Pro plugin meegeleverd.

Met andere woorden, Elementor Pro is een page builder plugin die ik zeker durf aan te bevelen.

Lees meer over Elementor en Elementor Pro op deze site

5 thoughts on “Elementor Pro – Een Page Builder en meer…

  1. Hallo Jan,
   Dat weet ik. Maar er is een dozijn andere redenen, waarom ik Divi nooit zou aanbevelen.
   Ik denk dat ik het laatste jaar toch zeker 10 nieuwe klanten heb gekregen, die naar mij toe kwamen omdat zij gillend wegliepen van het gebruik van Divi.
   Het is één van de minst intuitive en één van de traagste page builders die ik ken. Begrijp mij goed, ik ben dol op Divi! Ik krijg er nieuwe klanten door!
   Vriendelijke Groet
   Wilko

 1. Hoi Wilko, bedankt voor het testen van enkele Page Builders en de samenvatting van hun Pros & Cons. Ik heb recentelijk getwijfeld om mijn bestaande website te restylen via een PageBuilder, doch toen kwam de promotie van Gutenberg. Het is mij op dit moment nog niet duidelijk hoe deze page builders samenwerken met de nieuwe Gutenberg page editor, daar Gutenberg dezelfde doelstelling heeft : page layout en page content op een eenvoudige, visuele wijze opbouwen. Mijn vermoeden is dat op termijn page builders zullen verdwijnen wanneer Gutenberg nog meer mature wordt en nog meer features bevat.

  1. Hallo Dirk,

   Het is mij op dit moment nog niet duidelijk hoe deze page builders samenwerken met de nieuwe Gutenberg page editor,

   Dat kan je natuurlijk ook prima uittesten. Zelfs nu al. Gutenberg is al beschikbaar als plugin en wanneer ik de Gutenberg plugin gebruik, dan kan ik probleemloos ook gebruik maken van sommige pagebuilders.

   WP Bakery Page Builder zou -als Gutenberg nu uit zou komen- een probleem zijn. Want WP Bakery Page Builder vertrouwt op de aanwezigheid van TinyMCE om daar de shortcodes in te ‘spugen’. Maar met enkele aanpassingen moet dit op te lossen zijn door de makers. En zelfs als dit niet het geval is, als Gutenberg de standaard pagebuilder gaat worden, dan heb je nog steeds de optie om de klassieke editor als plugin te installeren. En dan zou WP Bakery weer moeten werken.

   De page builders van Site Origin en Elementor Pro werken echter anders. Die ‘spugen’ niets in bestaande editors, maar vervangen als het ware die editor. Ze werken dus niet ‘samen’, ze nemen gewoon de controle over. Dat kan je gelukkig wel op het niveau van posts en pagina’s bepalen. Gutenberg heeft hier helemaal geen invloed op.

   Wat jouw toekomstvisioenen met betrekking tot Gutenberg betreft. Als ik kijk naar de huidige versie, dan houd ik mijn hart vast. Gutenberg verslikt zich nog steeds in kolommen en een foto fatsoenlijk in een tekstveld plaatsen is een kleine nachtmerrie. Toen maaaaaaanden geleden Gutenberg werd aangekondigd was ik hier heel positief over. Wanneer ik kijk naar de voortgang die er in die maanden gemaakt is, begin ik toch te vermoeden, dat we nog heel veel WordPress 4.9.x releases krijgen voor 5.0 -waar Gutenberg een feit zou worden- zal komen. Tenminste. Ik hoop het!
   En wellicht dat jij gelijk hebt dat op den duur page builders zullen verdwijnen, maar dat zie ik de eerstkomende jaren nog niet gebeuren. En vandaag maak ik plannen voor mijn omzet morgen. Niet voor de omzet over 5 jaar. Als er één ding is, wat de Soviet Unie heeft bewezen, is dat 5 jaren plannen niet werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *