Meer bezoekers voor je online cursus – hoe doe je dat?

Het valt niet mee jouw cursus op het Internet te vinden…

Meer bezoekers voor je online cursus

Wanneer je dacht, dat het maken van een online cursus een hoop werk is, dan zal ik je maar niet vertellen hoeveel meer moeite het kost zo’n cursus te verkopen. Meestal valt de eerste stap van je verkoop wel mee. Het verkopen aan de mensen die jou en je trainingen al kennen.

Maar dan komt die tweede stap, en die tweede stap is een stuk moeilijker. Het verkopen aan die mensen die je nog niet kennen. Want hoe krijg je die mensen naar jou site toe? Hoe krijg je meer bezoekers voor je online cursus?

Het grote probleem is namelijk, dat je in Google vrijwel onvindbaar bent. Er zijn inmiddels zoveel platforms waar grootschalig online cursussen worden aangeboden, dat jouw eigen cursus hierbij in het niet valt.

Nu heb ik in de afgelopen jaren (sinds 2011) mensen geholpen met hun online cursussen online te zetten. En vanmorgen ben ik eens mijn administratie doorgewandeld. Wanneer ik ook de mensen die alles zelf gedaan hebben, maar wel een cursus bij mij hebben gevolgd meetel dan heb ik meer dan 350 mensen geholpen in die jaren. Dat is eigenlijk best veel. Hierbij tel ik overigens niet die mensen mee, die een online cursus bij mij hebben gevolgd over één van die onderwerpen.

Een aantal weken geleden heb ik in mijn nieuwsbrief aangekondigd, dat ik iets voor al die mensen -en meer mensen- zou doen.

En vandaag ben ik klaar met die eerste stap.

Samen sta je sterk

Meer bezoekers voor je online cursus.

Wanneer ik zou zoeken op ‘online cursus paintball’, dan zullen als eerste in mijn zoekresultaten die sites verschijnen die meerdere online cursussen paintball aanbieden. En dat is logisch. Google weet immers, dat we graag een keuze maken en sites met meer keuze, krijgen iets meer prioriteit.

Het probleem wanneer je slechts één cursus aanbiedt, is dat je moet investeren om mensen naar je site toe te krijgen. Die investering kan in tijd zijn (bloggen op je site over het onderwerp) of in geld (het plaatsen van Google-, Facebook-, Microsoft- of andere advertenties).

Een andere manier is natuurlijk om een soort ‘hub’ te maken, waar zelfstandige ondernemers die hun eigen training(en) online hebben gezet die training aan kunnen bieden. Helemaal gratis en voor niets.

En dat laatste is een idee wat al meer dan een jaar in mijn achterhoofd speelde. Maar in de laatste weken heeft dit gestalte gekregen in de vorm van AlleCursussen.Online.

AlleCursussen.online is een website waar jij als kennisondernemer, docent, instructeur, trainer of hoe je je ook maar wilt noemen jouw cursussen kan promoten.

Promoten. Het is dus geen platform waar je jouw cursus can publiceren, maar een platform waar je jouw cursus, of je die nu in een eigen LMS, via Soofos of Udemy online hebt gezet, onder de aandacht van een publiek kan brengen dat op zoek is naar online trainingen. Kortom, waar je meer bezoekers voor je online cursus kan vinden.

En door de natuur van het platform, er zal regelmatig nieuwe content worden toegevoegd, kan je zeker zijn van een goede vindbaarheid in de search engines.

Fase 1

Het platform is zo goed als klaar. Maar het grootste deel zal voorlopig ‘buiten beeld’ blijven. Het is nog niet mogelijk voor geïnteresseerde cursisten om door de cursussen te bladeren. Om de éénvoudige reden dat er nu nog niets te bladeren valt.

Op dit moment biedt de -tijdelijke- homepage alleen aan cursus aanbieders de mogelijkheid een account aan te maken en hun cursus online te zetten.

Wanneer je naar AlleCursussen.Online gaat is de huidige homepage helemaal gericht op de cursusaanbieder. En dat is precies de bedoeling. Jij kan jouw cursusaanbod hier invoeren, nadat je een account hebt aangemaakt.

Overigens, maak je geen zorgen over ‘wat als je iets fout invoert’, want je kan de door jou geposte cursussen moeiteloos aanpassen of -wanneer ze niet meer actueel zijn- verwijderen.

Wanneer je aan de telefoon wordt geroepen, kan je zelf de half ingevoerde cursus als ‘draft’ opslaan!

Op het moment dat er een voldoende aantal cursussen is ingevoerd, dan gaan we over naar fase 2. En daar wordt het leuk.

Fase 2

Het praten over ‘fases’ klinkt altijd best stoer, maar eigenlijk houdt het niet zo gek veel in. Tientallen pagina’s die op dit moment nog op ‘private’ staan in de site zullen in fase 2 toegankelijk worden gemaakt en de homepage zal veranderen in een op cursisten gerichte homepage. En er staat al een Facebook en Google campagne in de startblokken om te zorgen voor voldoende verkeer.

Dat is namelijk de fase waarin we daadwerkelijk de cursisten naar de site zullen ‘verleiden’. En waardoor jij dus als een resultaat hiervan ook extra bezoekers aan je site kan krijgen.

Naar verwachting zal de campagne rond begin december van start gaan.

Dat moet toch als muziek in je oren klinken. Gratis verkeer naar je website, en het enige wat je hoeft te doen is jouw cursus te registeren!

Een dienst aan jou – maar ook een verzoek

Dit platform is dus in principe gratis beschikbaar voor je. Jij kan daar jouw reeds gepubliceerde cursus op vermelden en bezoekers aan de site kunnen via de site jouw cursus vinden.

En hier krijg je natuurlijk te maken met de kip en het ei. Want om een platform als dit tot een succes te maken, is er een zeker momentum nodig. Een platform waarop je vier cursussen kan vinden, zal niet werken. Een platform waarop je veertig cursussen kan vinden zal misschien werken en één waarop je er vierhonderd kan vinden, zal zeker werken.

Met mijn nieuwsbrief bereik ik een enorm ondernemend publiek. Maar niet al die ondernemers zijn kennisondernemers / docenten / trainers / cursusleiders en meer. Deel dit bericht via jouw social media (de share buttons zijn boven- en onderaan de pagina) zodat zoveel mogelijk mensen die een cursus te delen hebben, weten van dit initiatief.

En registreer natuurlijk jouw eigen cursus(sen) op AlleCursussen.Online

En sta je nog helemaal aan het begin van het maken van je online cursus, dan vind je hier op deze site in ieder geval voldoende leesvoer over dit onderwerp.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht