Wat heeft een Learning Management System in vredesnaam met WordPress te maken?

Learning Management System voor WordPress

Toevoeging Maart 2020 :Dit artikel is inmiddels wat ouder, je wordt van harte uitgenodigd om de meer recente blogartikelen over eLearning te lezen.

Wat is in vredesnaam een LMS?

Learning Management System

Ik heb in de afgelopen jaren al diverse malen over membership sites geschreven. Een membership site is onder meer een heel goede manier om jouw kennis in de vorm van een training over te dragen op jouw doelgroep. Op deze manier ben je minder afhankelijk van jouw directe fysieke aanwezigheid op een bepaalde locatie. Bovendien kan jouw klant op het moment dat het hem uitkomt de kennis tot zich nemen.

Op zich natuurlijk een heel mooi model, maar er kleven ook best een aantal nadelen aan. Het belangrijkste nadeel is wel, dat er heel weinig controle is op de betrokkenheid van je cursist. Misschien vind je dat allemaal ook helemaal niet zo erg. Zolang hij zijn maandelijkse lidmaatschapsbedrag betaald, is het wat jou betreft in orde. Maar als dat je houding is, zul je al snel merken, dat na verloop van tijd je ledenbestand sterk terug zal lopen.

De kennis toetsen

Op het moment, dat iemand kennis op wil doen, wil hij graag middelen hebben om de opgedane kennis de kunnen testen. Voor jou is dit ook belangrijk. Indien iemand namelijk ‘doorholt’ met jouw training, zonder zelf te weten of hij alles wel goed begrijpt, merkt hij halverwege, dat hij het allemaal niet meer kan volgen: Hij heeft iets essentieels gemist, zonder dit direct zelf te merken.

Het is daarom goed om na ieder onderdeel een kleine toets in te bouwen. Heeft de cursist alle essentiële onderdelen inderdaad wel goed begrepen?

Een Learning Management System is een systeem wat cursus-content en toetsmomenten met elkaar integreert.  Het zorgt er voor, dat -afhankelijk van door jou ingestelde regels- er wel of niet doorgegaan kan worden naar een nieuw onderdeel nadat de toets is afgelegd. Daarnaast legt een Learning Management System de resultaten vast. Deze kunnen later gebruikt worden om een algehele waardering aan het verloop van de cursus te geven.

Voor WordPress zijn er diverse plugins die geschikt zijn om een toets te maken, zoals bijvoorbeeld WP Pro Quiz. Daarmee heb je echter nog geen Learning Management System. Een LMS koppelt namelijk de testresultaten aan het verder te volgen programma.

Twee plugins die hier wel heel goed voor geschikt zijn, zijn ‘LearnDash‘ en ‘WP Courseware‘. En beide pakketten hebben hun voor- en nadelen.

Leerstof

Zowel LearnDash als WP Courseware hebben (natuurlijk) een methode om de leerstof vast te leggen. Wat zou een Learning Management System zonder moeten? In beide gevallen gebeurt dit in zogenaamde ‘custom post types’, maar er is een groot verschil. In LearnDash bestaat een cursus uit een aantal lessen, in WP Courseware is hier een tussenniveau in ingevoegd. Een cursus bestaat uit ‘modules’ en per module heb je een aantal ‘units’ (het equivalent voor ‘lesson’ in LearnDash). Dit onderscheidt lijkt misschien wat minder belangrijk, maar in de praktijk blijkt vooral bij wat omvangrijkere trainingen, dat het extra ‘module’ niveau de organisatie van je training een stuk eenvoudiger maakt. Bovendien heeft WP Courseware een leuke visuele interface om met ‘drag en drop’ je training te organiseren.

In beide gevallen is -zoals gezegd- de les of unit een custom post type en hiermee kun je dus praktisch alles doen, wat je ook met een blogpost of pagina kunt doen, zoals bijvoorbeeld video of audio invoegen.

Tests/Quizes

Op dit moment -maar volgens Nate van WP Courseware komt hier binnen enkele weken verandering in- ondersteunt WP Courseware uitsluitend multiple choice en ‘Waar/Niet waar’ antwoorden voor vragen. LearnDash heeft gebruik gemaakt van WP Pro Quiz voor de vragenmodule.  Hierdoor heeft het een heel uitgebreid palet van mogelijkheden. Dit is inclusief -maar niet beperkt tot- ‘vrije tekst’, sorteervelden (zet de dagen in de juiste volgorde, bijvoorbeeld), multiple choice.

Betalingsmodel

Wat een ander belangrijk verschil is tussen LearnDash en WP Pro Quiz, is dat LearnDash gemaakt is om ‘zelfstandig’ te kunnen functioneren voor het afhandelen van betalingen. De cursussen kunnen via Paypal worden verkocht. Wil je meer betaalopties, is het ook mogelijk JigoShop te gebruiken. Voor deze e-Commerce plugin voor WordPress zijn diverse betaal-gateways beschikbaar.

Toevoeging 2015: Zie onder de conclusief, bovenstaande is inmiddels niet meer waar.

WP Courseware heeft voor een heel andere aanpak gekozen. Hoewel er wel een toegangscontrole is, kent WP Courseware standaard geen betaalfuncties. Om dit gebrek op te lossen, integreert WP Courseware naadloos met Wishlist Members, S2 Members, WP Members en Magic Members en de hierbij mogelijke betalingsproviders.

Rapportage en certificering

Beide plugin hebben een rapportagemogelijkheid, waarbij onder meer de volgende zaken worden gerapporteerd:

  • Gemiddelde score per vraag voor een test
  • Score per cursist
  • Voortgang per cursist

Uiteindelijk kan aan het einde van de training een (PDF) certificaat worden aangemaakt voor de cursist. Hierin wordt aangegeven, dat hij de training met goed gevolg heeft beëindigd.

Conclusie

Het is uit bovenstaande misschien al duidelijk.  Het is vrijwel onmogelijk een conclusie te trekken, welk Learning Management System objectief het best geschikt is.  Met betrekking tot het opzetten en organiseren van de lesstof heeft WP Courseware sterk mijn voorkeur, terwijl aan de andere kant de Quiz module van LearnDash sterk de voorkeur verdient. Een veel belangrijker verschil is echter het distributiemodel. Wanneer je een training wilt verkopen als een soort online-cursus, waar de cursist na een eenmalige betaling toegang toe krijgt, is LearnDash meer voor de hand liggend. Wil jij de training onderdeel uit laten maken van een membership site, al dan niet met periodieke betaling, lijkt WP Courseware de juiste oplossing.

Toevoeging in 2015: Deze conclusie is niet meer geldig. Inmiddels heeft WP Courseware verschillende toevoegingen, waardoor WP Courseware ook geschikt is éénmalige betalingen af te handelen.

Dit blogartikel geeft onder meer een antwoord op de volgende vragen

  • Wat is een LMS
  • Hoe kan ik de betrokkenheid van mijn online cursisten verhogen
  • Wat is het verschil tussen WP Courseware en LearnDash

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Tot en met
31 december 2024

Student learning at home with online lesson

25% korting op jouw online leeromgeving

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.