Je kent WordXPression mogelijk het best door de dienstverlening rond WooCommerce. Toch is dit niet het enige wat WordXPression doet. Sinds 2017 is WordXPression namelijk ook een Shopify Partner.
Wat is Shopify?
Dat is natuurlijk leuk, maar wat is Shopify nu eigenlijk. Shopify is het grootste ‘Software as a Service’ e-commerce platform ter wereld. In tegenstelling tot WooCommerce hoef je Shopify niet zelf te hosten. De start als het ware met een kant en klaar winkel. Het enige wat je nog hoeft te doen, is je winkel met producten te vullen, en natuurlijk er voor zorgen, dat je ook bezoekers aan je shop krijgt.
Ten opzichte van WooCommerce heeft Shopify een aantal voordelen, en een aantal nadelen.
De voordelen van Shopify
Eén van de grote voordelen van Shopify is dat letterlijk alle technische problemen je uit handen worden genomen. De techniek is niet langer jouw zorg meer.
Een ander groot voordeel is -tenminste naar mijn mening- dat de Shopify gebruikersinterface een stuk overzichtelijker is. Omdat WooCommerce ‘op’ WordPress is gebouwd, is de volgorde van de verschillende invoervelden binnen WooCommerce niet altijd even logisch. Wanneer je al een tijdje met WordPress hebt gewerkt, voor je met WooCommerce begint zal dit je misschien niet opvallen, maar wanneer je helemaal ‘nieuw’ ineens met WooCommerce wordt geconfronteerd, dan lijkt de volgorde van de velden niet echt heel logisch. Shopify kent dat probleem niet.
Net zoals WordPress/WooCommerce komt ook Shopify met een groot aantal thema’s waar je uit kan kiezen. Shopify heeft een aantal gratis thema’s en een groter aantal betaalde thema’s. Wanneer je echter zelf een thema wilt laten ontwikkelen, kan dat ook. En het aardige van Shopify is, dat het ontwikkelen van een eigen thema een stuk eenvoudiger is, dan het ontwikkelen van een eigen thema voor WooCommerce.
En een laatste voordeel van Shopify wat ik toch even wil noemen, is dan wel hoofdzakelijk aan de techniek gerelateerd, iets waarmee je niet geconfronteerd zal worden, maar daarom niet minder belangrijk. Wanneer je Shopify ‘apps’ gebruikt (vergelijkbaar met WordPress/WooCommerce plugins), dan zijn dit losse toepassingen die communiceren met je winkel, maar geen ’toegang’ hebben tot de interne werking. Bij WooCommerce heeft een plugin direct toegang tot de interne werking. Plugin conflicten in WordPress/WooCommerce zijn meestal ook het gevolg van plugins die dingen dien, die ze niet geacht worden te doen. Dat komt bij Shopify niet voor.
Maar niet alles is goud wat er blinkt, dus laten we ook eens met een open geest kijken naar de nadelen van Shopify
De nadelen van Shopify
Shopify is best prijzig voor de startende ondernemer. Het is namelijk niet alleen de 29 dollar (op het moment van dit schrijven) per maand die je moet betalen, maar vrijwel iedere app die je toe wilt voegen kost ook enkele dollars per maand. Bovendien vraagt Shopify ook nog eens provisie over de verkopen. Heb je een shop met krappe winstmarges, dan kan het een hele tijd duren voor je uit de kosten bent.
Een tweede nadeel is dat het minder flexibel is dan WooCommerce. Er is een groot aantal apps beschikbaar voor Shopify, maar het haalt het bij lange na niet met de plugins die er voor WordPress beschikbaar zijn. Het is mogelijk je eigen app te (laten) ontwikkelen -en dat is ook één van de dingen die WordXPression voor je kan doen- maar zo’n app zal apart gehost moeten worden, omdat dit niet kan binnen Shopify zelf.
Een derde nadeel van Shopify is natuurlijk, dat je niet zomaar weg kan. Ben je niet blij met je WooCommerce dienstenaanbieder, dan kan je direct op zoek naar een andere aanbieder van diensten, maar bij Shopify zit je toch min of meer vast aan Shopify.
Starten met Shopify
Je kan Shopify twee weken gratis uitproberen voor je moet gaan betalen. Dat is best een korte tijd en daar ben ik mij zeer van bewust. Als Shopify partner kan ik echter een ‘development store’ voor jou opzetten, waar je eigenlijk net zo lang naar mag kijken en die je net zo lang mag evalueren als je wilt. Heb je er behoefte aan om wat langer naar Shopify te kijken en te zien of het wat voor je is, neem dan contact op en we bespreken de mogelijkheden voor een development store.
Wat kan WordXPression voor je betekenen
Je staat er met Shopify niet alleen voor. WordXPression kan je op vele manieren helpen. Laten we eens kijken naar de mogelijkheden
Startersbegeleiding
Wil je met Shopify aan de slag, maar zie je door de bomen het bos even niet? WordXPression helpt je graag je weg te vinden. En omdat iedereen unieke wensen heeft, luister ik graag eerst naar jou en jouw wensen en behoefte met je shop.
Een eerste intakegesprek (voorlopig nog alleen per video, later mogelijk ook hier op locatie) is gratis en op basis van dat intakegesprek trekken we ons verdere plan.
Die startersbegeleiding kan uit allerlei onderdelen bestaan, van advies tot daadwerkelijke implementatie van bepaalde zaken.
We verrekenen de begeleiding via de WordXPression Support Strippenkaart.
Webdesign
Zijn de themaontwerpen van Shopify niet naar je zin? Je kan ook een thema op maat laten maken voor je Shopify shop.
(Data)migratie
Wanneer je al een WooCommerce shop hebt en je wilt naar Shopify gaan, of je hebt juist een Shopify shop, maar uiteindelijk is de keuze toch op WooCommerce gevallen, dan heb je een probleem. Want al die producten die je al hebt ingevoerd, al die klanten en al die orders, die wil je natuurlijk graag behouden.
Dat is in de meeste gevallen*) geen probleem. WordXPression heeft een migratietool ontwikkeld, waarbij de gegevens van het éne platform worden overgezet naar het andere platform. De daarmee samenhangende kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid data en de eventuele complexiteit van de data. Heb je bijvoorbeeld veel ‘extra’ gegevens in je bronbestanden die overgezet moeten worden, dan kan het wat duurder worden, dan wanneer je een standaard WooCommerce installatie over wilt zetten naar een standaard Shopify installatie v.v.
Om je een indruk te geven, de basis van de prijs is bepaald op het aantal entiteiten wat overgezet moet worden. Heb je bijvoorbeeld 100 producten, 100 klanten en 100 bestellingen die overgezet moeten worden, dan is dat dus 300 entiteiten.
Hier moet je even bij bedenken, dat een variabel product eigenlijk een x-tal producten is, bepaald door het aantal varianten. Heb je bijvoorbeeld 100 broeken in 6 verschillende maten, dan heb je geen 100, maar 600 entiteiten.
Samengestelde producten uit WooCommerce kunnen niet overgezet worden naar Shopify.
Heb je minder dan 1000 entiteiten om over te zetten, dan betaal je 20 euro per 100 entiteiten, of een deel daarvan.
Heb je 1.001 tot 5.000 entiteiten, dan betaal je 15 euro per 100 entiteiten, of een deel daarvan voor alle entiteiten boven de 1.000
Heb je 5.001 of meer entiteiten krijg je een offerte op maat.
Door de maximale verwerkingssnelheid van Shopify moet je er rekening mee houden, dat er gemiddeld 500 entiteiten per uur verwerkt kunnen worden. Een migratie kan dus enkele uren, of in extreme gevallen enkele dagen, duren.
Het zou eventueel een probleem kunnen zijn, wanneer je middels plugins bepaalde informatie aan je producten hebt toegevoegd, en deze of vergelijkbare plugins niet voorkomen op je doelplatform.
Shopify app development
Ben je op zoek naar functionaliteiten die Shopify niet biedt? Dan is wellicht het laten ontwikkelen van een app een goed idee. WordXPression ontwikkelt Shopify apps op basis van Node.js / JavaScript. Deze app hosten we ook nog eens voor je in de Amazon cloud. De kosten van zowel de ontwikkeling als de hosting zijn sterk afhankelijk van de complexiteit van je app en de hoeveelheden verkeer. Wil je meer informatie, neem rustig contact op.
Een mobiele app voor je shop
Mobiele e-commerce groeit sterk. Een ‘eigen app’ voor je webshop kan een goede manier zijn om klanten die je al eens gevonden hebben regelmatig terug te laten komen.
WordXPression ontwikkelt mobiele apps op basis van React Native. Apps op deze manier ontwikkeld kunnen op zowel op iOS als Android worden geïnstalleerd. En een mobiele app voor Shopify hoeft helemaal niet duur te zijn. Afhankelijk van je wensen, kan je voor zo’n 300 euro al een Shopify app laten ontwikkelen. Interesse? Neem eens contact op.