WooCommerce tabbladen onder elkaar zetten

WooCommerce tabbladen onder elkaar zetten

Heb je wel eens een grote webshop gezien met product tabs? Precies. En daarom willen wij onze WooCommerce tabs ook onder elkaar hebben.

Wanneer ik wil weten of iets een goed idee is voor een webshop, dan heb ik de gewoonte om naar een aantal ‘grote jongens’ te kijken, zoals Bol.com, CoolBlue en nog een paar. Die steken namelijk heel wat geld en tijd in de vraag, wat mensen het prettigst vinden bij het winkelen.

Wat ik daar vooral opmerk, is dat er maar weinig grote webwinkels gebruik maken van tab bladen. Bij WooCommerce is het echter de standaard manier om productinformatie te organiseren. Helaas.

Toen ik besloot, dat ik dit toch eigenlijk heel anders zou willen, viel dat eigenlijk niet eens mee. Want hoewel de WooCommerce interface goed gedocumenteerd is, was de informatie over dit onderdeel wel heel karig.

Toen ik nog dieper ging graven ontdekte ik ook waarom. Eén van de mooie dingen aan WordPress en WooCommerce is de prachtig open interface, waardoor iedereen zijn eigen functionaliteiten kan aan- en in-haken door middel van ‘action’ en ‘filter’ hooks. Maar ooit in een grijs verleden hebben zowel WordPress als WooCommerce zich schuldig gemaakt aan een wel heel luie manier van programmeren. Een ‘pluggable’ interface.

Ik wil er niet al te diep op in gaan -jij komt her waarschijnlijk om oplossingen en niet om rants hoe fout WooCommerce het heeft gedaan- maar in het kort komt het erop neer, dat de huidige API met ‘hooks’ ervoor zorgt, dat iedereen makkelijk kan integreren met onderdelen van WordPress en WooCommerce. Een ‘pluggable’ interface komt er op neer, dat je een functionaliteit kan vervangen door exact één andere functionaliteit. En dat is dus het geval met de tabbladen.

De oplossing die ik hier geef om tabbladen anders te tonen zal absoluut niet met ieder thema werken. Want zodra jouw thema zelf al de manier waarop WooCommerce de tabbladen toont heeft vervangen, dan zal het helemaal fout gaan. En hoewel het geldt voor iedere code snippet, geldt het voor deze snippet nog meer: Probeer het eerst uit op een kopie van je website!

Laten we eerst eens kijken naar de originele code voor tabbladen in WooCommerce. Het kan dat het door de versies heen enigszins is aangepast maar in grote lijnen ziet die code er als volgt uit.

if ( ! function_exists( 'woocommerce_output_product_data_tabs' ) ) {
 
  
  function woocommerce_output_product_data_tabs() {
   wc_get_template( 'single-product/tabs/tabs.php' );
  }
}

Wat staat hierboven? Is de functie ‘woocommerce_output_product_data_tabs’ niet gedefinieerd, dan moet er een functie gedefinieerd worden, zoals gedefinieerd op regels 6-8 gedefinieerd worden.

Dus het enige wat we hoeven te doen is een vervangende functie voor het tonen van onze tabbladen – maar dan niet als tabbladen- te definiëren.

Als oplettende lezer zal jij natuurlijk zeggen -en daar heb je gelijk in- ‘maar hoe weet ik dat mijn functie eerder geladen wordt, dan de WooCommerce eigen functie? Heb ik daar invloed op?

En ja, daar heb jij invloed op, omdat WooCommerce deze functie als ‘pluggable’ heeft aangemerkt. En een functie die als ‘pluggable’ is gedefinieerd, wordt helemaal aan het einde van de laad-sequentie van de WordPress en WooCommerce functies geladen. Dus wat je ook definieert als functie, hij zal altijd eerder geladen worden dan een ‘pluggable’ functie. Tenzij natuurlijk jouw themabouwer ook probeert deze pluggable functie te overrulen. Op dat moment knalt gewoon je webshop. En daarom probeer je het eerst uit op een kopie van je site.

Het gevaar van pluggable functies

Laat me je nog wat verder waarschuwen. Want ‘pluggable functies’ zijn echt niet leuk. Want zelfs wanneer alles goed gaat, heb je natuurlijk in de toekomst altijd het risico dat een willekeurige plugin of een willekeurig thema toch besluit deze pluggable functie te overrulen. En dan knalt je site alsnog.

Gelukkig zitten (hopelijk) de meeste plugin- en themabouwers niet op klachten regens richting helpdesk te wachten, en blijven daarom meestal met hun vingers van pluggable functies af. Maar wees je bewust van het gevaar, voordat je besluit je toch aan deze snippet te wagen.

<?php
function woocommerce_output_product_data_tabs() {
  $product_tabs = apply_filters( 'woocommerce_product_tabs', array() );
  if ( empty( $product_tabs ) ) return;
  echo '<div class="woocommerce-tabs wc-tabs-wrapper">';
  foreach ( $product_tabs as $key => $product_tab ) {
   ?>
     <h2><?php echo $product_tab['title']; ?></h2>   
     <div id="tab-<?php echo esc_attr( $key ); ?>">
      <?php
      if ( isset( $product_tab['callback'] ) ) {
        call_user_func( $product_tab['callback'], $key, $product_tab );
      }
      ?>
     </div>
   <?php     
  }
  echo '</div>';
}

Wanneer je deze code plaatst in je snippet bestand, dan zal de oorspronkelijke code niet uitgevoerd worden, maar in plaats daarvan wordt jouw code hier uitgevoerd. Let erop, dat ik hier geen gebruik heb gemaakt van prefixes voor functienamen en CSS classes. Dat is geen vergissing, dat is opzet. Als ik hier een prefix voor de functie zou hebben geplaats, zou de naam niet identiek zijn aan die van de pluggable functie, en zou mijn functie niet eens worden uitgevoerd.

Succes ermee!

WordPress Developer worden?

Wil je leren hoe je zelf plugins, thema's, shortcodes, widgets, Gutenberg blocks en meer kan maken?
Schrijf je dan in voor de cursus WordPress Developer.

Meer snippets

In WooCommerce de prijs psychologisch aantrekkelijk tonen
Enkele handige code snippets om je productprijs te formatteren.
Het WordPress login logo aanpassen
Vervang het standaard WordPress logo door je eigen logo op het inlogscherm.
Beperk zoekresultaten tot bepaalde post-typen
Hoe beperk je de post typen die terug komen vanuit een zoekopdracht?
JavaScript verbergen wanneer je bent ingelogd
Specifieke JavaScript code verbergen, wanneer je bent ingelogd.
In WooCommerce 'gratis verzending' als enige optie tonen.
Wanneer je in WooCommerce 'gratis verzending' als enige optie wilt tonen, moet je toch iets meer doen!
De presentatie van variabele producten hun prijs verbeteren
Een variabel product wordt in WooCommerce weergegeven als een prijs €100-€250 in plaats van 'vanaf €...

Veiligheid voor alles!

Met betrekking tot de code die je hier aantreft een aantal waarschuwingen, voordat je deze code snippets toepast op je eigen website.

 1. Voer de code nooit direct uit op je eigen website, maar probeer deze eerst op een staging omgeving of een locale kopie van je website. 
 2. Voor je de geteste code installeert op je website, maak eerst een back up van je website.
 3. Zorg altijd voor alle zekerheid, dat je voor je een aanpassing live zet, je ook de FTP gegevens van je website bij de hand hebt.  
 
Voel je je onvoldoende vertrouwd met het toepassen van een dergelijke code snippet, bedenk dat je dit ook door een professional kan laten doen. De WordXPression support strippenkaart is een voordelige manier om dit soort aanpassingen te laten doen.
Heeft dit artikel je geholpen je probleem op te lossen?
Deel het met je vrienden via je favoriete social media.

Heb je vragen bij, of opmerkingen over deze code snippet, stel deze bij de commentaren hieronder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Flinke kortingen op cursussen van WordXPression.