Menu

Social Learning – Het regent modewoorden deze maand!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on email

social learningSocial Learning – Na Blended Learning doen we sociaal!

Twee weken geleden heb ik even met je gekeken naar ‘Blended Learning‘. Een woord wat hier ook vaak mee in combinatie wordt genoemd, maar wat toch wat anders is, is ‘Social Learning’. En om de verwarring nog groter te maken: Er zijn twee verschillende ‘soorten’ Social Learning. In dit -en vervolg artikelen- gaan we in ieder geval niet in op de -overigens zeer interessante- theorie van Albert Bandura.

In het geval van Social Learning wordt er vanuit gegaan, dat leren makkelijker is, wanneer je wordt gestimuleerd door een groep. Bij online leren ontbreekt deze groep… en daarom zou het online leren, ondanks een aantal andere voordelen, bemoeilijkt kunnen worden.

Wanneer we het hebben over Online Leeromgevingen als WP Courseware is er al een éénvoudige manier om meer interactie te krijgen tussen studenten onderling. Omdat een WP Courseware unit gewoon een ‘post type’ is, net zoals een ‘Pagina’ en een ‘Bericht’, is het mogelijk om voor een les unit het commentaar aan te zetten. Wanneer je vervolgens in de les zelf stimuleert, dat onder de les vragen worden gesteld, krijg je meer interactie tussen jou en de cursisten en hopelijk ook tussen de cursisten onderling.

In een eerdere blogpost heb ik BuddyPress besproken. En in dit artikel wil ik graag wat dieper ingaan op de integratie tussen BuddyPress en WP Courseware. Wat is in het kort wat deze integratie heeft te bieden?

Allereerst kun je binnen BuddyPress ‘groepen’ aanmaken, waarbinnen gediscussieerd kan worden. Vergelijkbaar met Facebook. Je kunt echter de toegang tot deze groepen beperken tot die leden die toegang tot een bepaalde training hebben. Binnen de groep kunnen de cursisten dus verder discussiëren over de lesstof, elkaar ondersteunen of tips en trucs uitwisselen. Maakt jouw online omgeving echter ook nog eens deel uit van een ‘blended learning’ programma, is de mogelijkheid om onderling informatie uit te wisselen een extra motivatie om ook daadwerkelijk online lessen te volgen.

Lees ook  Een online leeromgeving 'white label' aanbieden...

Achievements

Een ander belangrijk onderdeel is, dat het mogelijk is om op het profiel en in de ‘activiteitenstroom’ zogenaamde ‘Achiements’ te laten zien. Wanneer iemand een les, module of cursus heeft afgerond, een quiz heeft gemaakt of een certificaat heeft behaald, dit kan allemaal (instelbaar) zichtbaar gemaakt worden. Cursisten motiveren elkaar op deze manier om vooral toch door te gaan met de lessen.

Private Messages

Niet iedereen stelt het op prijs om op zijn email adres lastig gevallen te worden door mede-cursisten. Voor velen heeft een email adres toch een zeker privé gehalte. Je kunt binnen BuddyPress gebruik maken van een ‘PM’ systeem, waarbij mensen binnen de site zelf berichten uit kunnen wisselen. Een mooie manier voor cursisten om in contact te blijven, zonder direct een stuk privacy op te moeten geven.

Kind kan de was doen

Het gebruik van de plugin zelf is eigenlijk kinderlijk eenvoudig.  Je maakt binnen BuddyPress een groep aan, binnen WP Courseware de training en binnen de WP Courseware – BuddyPress Integration plugin kies je welke BuddyPress groep hoort bij een WP Courseware cursus.

Samenvatting

Deze plugin is vrij nieuw, maar biedt in feite ongekende mogelijkheden voor je WP Courseware site. Door hem met BuddyPress te integreren, bied je de mogelijkheid aan je cursisten elkaar te ondersteunen, met jou in contact te komen en bouw je eigenlijk zo een ‘virtual classroom’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *