Een eenvoudige plugin die controleert hoe het met je site gesteld is!
Hoe gaat het met je? Nee, dit keer niet met jou, maar met je website! Deze staat dag in dag uit, dag en nacht voor jou te werken om je klanten en potentiële klanten een goede indruk met betrekking tot jouw bedrijf te geven.
En heb jij hem ooit wel eens gevraagd hoe hij zich voelt?
Gelukkig voor jouw website kan hij je dat binnenkort zelf vertellen. Want de Health Check and Trouble Shooting plugin geeft aan in wat voor staat jouw website zich bevindt.
Na het installeren van deze plugin, vind je hem terug onder het ‘Gereedschap’ menu in het dashboard, onder de optie ‘Site Health’. Staat er een getal achter, dan heeft hij direct wat te melden.
Klik je hierop dan krijg je een viertal tabs te zien. De eerste tab, ‘status’ is alvast actief gemaakt.
Status
‘Status’ geeft de huidige status van je site aan. Deze status kent een drietal onderverdelingen.
Critical issues
Onder de critical issues vind je de dingen die er echt fout zijn met je site. Dit moet worden opgelost. Dit zijn namelijk potentiële foutoorzaken. Potentieel, omdat het niet fout hoeft te gaan, wanneer je specifieke functionaliteiten niet gebruikt, maar wel een mogelijke oorzaak kunnen zijn, waarom bijvoorbeeld bepaalde nieuw geïnstalleerde of pas geüpdate plugins niet willen werken.
De ‘soorten’ issues die er kunnen zijn kan je onderverdelen in ‘Performance’ en ‘Security’ issues.
Bij het activeren van deze plugins op verschillende sites viel mij vooral op, dat de ‘critical issues’ veelal zaken zijn die er met of via je hosting partij opgelost moeten worden.
Recommended improvements
Recommended improvements, oftewel aanbevolen aanpassingen zullen op zich geen grote invloed op de snelheid of de veiligheid van je site hebben, maar alle kleine beetjes helpen nietwaar?
Sommige van deze ‘improvements’ zullen betekenen, dat je van hoster zou moeten verhuizen, als je deze toe zou willen passen. Zoals bijvoorbeeld de suggestie om in plaats van ‘MySQL’ ‘MariaDB’ te gaan gebruiken. De meeste hosters hebben de keuze voor één van deze twee gemaakt.
Voor je besluit van hoster te veranderen vanwege een dergelijke melding, bedenk wel, dat het verschil voor wat de database betreft waarschijnlijk minimaal zal zijn.
Passed tests
Hier vind je alle tests die zijn uitgevoerd en die door jouw site glansrijk zijn doorstaan. Natuurlijk is de ideale situatie, dat je ‘Critical issues’ en ‘Recommended improvements’ helemaal niet eens zou zien. De ‘Passed tests’ staat standaard ‘dichtgeklapt’ en is alleen als knop zichtbaar. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om eens nieuwsgierig te kijken, wat er allemaal wel goed is aan je website.
Info
De tweede tab is de tab info. Weet jij waar je kan vinden, welke WordPress versie je gebruikt? Of welke PHP versie gebruikt wordt door jouw WordPress installatie? Welke versie van de database gebruik je?
Het is allemaal prima in WordPress te vinden, als je maar weet, waar je moet kijken. Dit is dus in de toekomst de plaats waar je al deze informatie kan vinden.
Nu is deze plugin niet uniek met het bieden van deze informatie, want WooCommerce en Elementor doen het bijvoorbeeld ook. Maar als je geen van deze plugins gebruikt, kan je hier voortaan terecht.
Troubleshooting
Op dit scherm vind je maar één knop. Maar die knop is goud waard! En ik zal je vertellen waarom.
Heb jij wel eens meegemaakt ‘dat hij het niet meer deed’? In het verleden deed alles op je site prima, en na het installeren of updaten van een plugin werkt er ineens niets meer. Of een bepaalde functie is weggevallen.
Wanneer je je webbouwer, de maker van de plugin die weigert of hoster belt, dan is het meest waarschijnlijke antwoord wat je zal krijgen ‘Dat is waarschijnlijk een plugin conflict’.
Leuk. Maar daar ben je nog steeds niet mee geholpen. Hoe los je dit op?
Voor het oplossen -of in ieder geval het detecteren- van plugin conflicten is er een hele handige methode.
Eliminatie test voor plugin conflicten
- Deactiveer alle plugins
- Schakel over naar het ‘standaard thema’, begint meestal met de naam ‘Twenty…’ gevolgd met het jaar waarin het werd uitgebracht.
- Werkt de site? Doet het probleem zich voor? De site zal nu waarschijnlijk wel werken en het probleem zal weg zijn. Maar wat ziet die site er nu afschuwelijk uit!
- Schakel nu één voor één de plugins in, en test of de fout zich nu voordoet. In het begin zal dit waarschijnlijk niet het geval zijn, maar op een gegeven moment. BINGO! Je hebt de veroorzaker van de fout gevonden.
- Schakel de boosdoener uit, de andere plugins in, en kijk of het allemaal weer goed werkt.
Je snapt het al. Zo’n test kost tijd. Als je geluk hebt, heb je bij de eerste plugin al ‘beet’, maar met een beetje pech kan een eliminatietest makkelijk een uur of twee duren.
En gedurende die hele tijd is je website niet om aan te zien!
Ok, om dat laatste te voorkomen, heb je hopelijk eerst een ‘werk in uitvoering’ pagina geactiveerd. Maar toch. Niemand kan gedurende die tijd bij je site komen.
De ‘Troubleshooting’ knop
En dit is precies het probleem wat de ‘Troubleshooting’ knop oplost. Want wanneer je de site in ’troubleshooting mode’ zet, dan zullen activering en deactivering van thema’s en plugins alleen voor jou van toepassing zijn. Voor de bezoeker van de site wordt alles gewoon geladen, en deze zal niets anders aan de site zien.
Tools
Onder ‘Tools’ vind je zoals verwacht een aantal gereedschappen.
File integrity
Wanneer je op de knop drukt, dan gaat de plugin controleren of de standaard WordPress bestanden, de ‘core’ ook gelijk zijn aan hoe die bestanden horen te zijn. Of met andere woorden, ze controleren of hier geen veranderingen aan zijn aangebracht.
Veranderde bestanden zijn een mogelijk teken van malware.
Mail Check
Komt de mail vanuit de WordPress site niet aan bij degenen die hem moeten ontvangen? Met MailCheck doe je een heel eenvoudige check of het WordPress mailsysteem goed werkt.
Komt de mail via ‘Mail Check’ wel aan, maar bijvoorbeeld jouw WooCommerce email niet, dan is het goed om ook dit blogartikel eens te lezen.
Plugin compatibility
Voor een veilige en snelle website is het belangrijk, dat je site draait op een recente versie van PHP, de ‘motor’ van WordPress als het ware.
Nu zal WordPress in zijn algemeenheid prima werken op websites met PHP versies van 5.6.x tot en met 7.3.x (opmerking, er zijn geen PHP versies ‘6.x’).
Het probleem is echter, dat niet iedere plugin dit ook zal doen.
PHP is een programmeertaal die heel wat ontwikkelingen heeft doorgemaakt. En bepaalde functies en onderdelen zijn op een gegeven moment ‘deprecated’ verklaard. Aanbevolen niet meer te gebruiken. Na een aantal jaren zijn deze deprecated functies ook daadwerkelijk verwijderd.
Daarnaast zijn er nieuwe taalelementen en functies toegevoegd aan latere versies van PHP.
Wat oudere plugins kunnen dus nog steeds gebruik maken van zulke ‘deprecated’ functies en de migratie naar een nieuwe versie van PHP niet aankunnen. Nieuwere plugins kunnen functies gebruiken, die de oudere versies van PHP niet herkennen.
Kortom, het migreren van je WordPress site naar een nieuwe versie van PHP is niet iets wat helemaal pijnloos zal gaan.
Hoe groot de kans op problemen is, kan je van te voren eigenlijk al uitzoeken dank zij deze functie. Want deze test de minimaal nodige, en maximaal toegestane versie per plugin om deze nog te laten werken.
Dit wordt gedaan door de plugins te vergelijken met een centrale database die per plugin dit soort gegevens bijhoudt.
Hier moet je twee dingen bij realiseren.
- Niet iedere plugin staat in die database, met name bij commerciële plugins zie je nogal eens de melding ‘could not determined’ terugkomen.
- Niet iedere plugin die er in staat is ook tot de laatste versie bijgehouden. Het kan dus best zijn, dat de database aangeeft, dat je de plugin niet zou kunnen gebruiken voor die specifieke PHP versie, terwijl het eigenlijk best mogelijk is.
Wanneer je deze test echter doet voor je de site gaat migreren naar een nieuwere versie, weet je in ieder geval voor welke plugins je moet controleren, of deze wel mee kunnen.
En ook kun je een conclusie trekken tot welke versie je wilt migreren. Blijken veel plugins slechts PHP tot 7.2 te ondersteunen, moet je zeker geen upgrade naar 7.3 doen.
Wat een functionaliteit!
Ik moet eerlijk toegeven, dat ik enorm onder de indruk ben met betrekking de enorme functionaliteit die er in deze plugin is ‘ingebouwd’. Het is zeker aan te bevelen deze plugin te gebruiken, al was het alleen maar vanwege de ‘Troubleshooting’.
Wat deze plugin echter niet doet is zorgen, dat je site ook gezond blijft. Er worden geen automatische updates, back ups en meer uitgevoerd. Gelukkig heb je daarvoor het WordXPression Service contract.