Vijf plugins voor jouw WordPress site besproken
Op onregelmatige basis publiceer ik artikelen waarin ik een aantal nuttige plugins bespreek. Heel toevallig toen ik door de blogposts uit het verleden bladerde viel het mij op, dat ik heel wat posts heb geschreven waarin ik er vijf bespreek. Dit is nooit echt opzet geweest. Maar klaarblijkelijk is het zo, dat ‘vijf plugins’ iets magisch heeft voor mij.
Maar goed, ik heb weer vijf plugins voor jou op een rijtje gezet om te bespreken. Of eigenlijk zes. Maar twee plugins die ik bespreek -van dezelfde maker overigens- hebben zoveel functionaliteit die elkaar aanvult, dat ik dit eigenlijk liever als één plugin bespreek.
Er zitten geen plugins voor Gutenberg, de nieuwe editor van WordPress, tussen. Maar binnenkort komt er een apart blogartikel over plugins voor Gutenberg. En in de gratis videocursus voor Gutenberg worden er binnenkort nog een aantal plugins voor Gutenberg toegevoegd.
Post en Product schedulers
De eerste twee plugins die ik bespreek zijn allebei van dezelfde maker. En hebben onmogelijke namen als WordPress Posts & WooCommerce Products Scheduler / Restrict Access en WooCommerce Availability Scheduler.
Die tweede naam die kan nog wel, maar die eerste? Werkelijk?
Toch gaat er achter deze twee plugins een heel krachtige functionaliteit schuil. Beide plugins maken het je mogelijk om allerlei gepubliceerde zaken te ‘ontposten’ volgens een bepaald tijdsschema.
Ken jij ook dat probleem, dat bepaalde zaken na een bepaalde datum niet meer geldig zijn? Op het moment dat er bijvoorbeeld een evenement is geweest, kan die pagina of die post net zo goed verdwijnen. Dat is precies wat de eerste plugin, waarvan ik de naam niet zal herhalen, doet.
Daarnaast heeft hij een functie waarvan mij het nut onduidelijk is. Ik kan met behulp van die plugin ook toegang tot bepaalde pagina’s en posts rol afhankelijk maken. Dus alleen leden met een bepaalde rol krijgen toegang tot die content. Persoonlijk zou ik hier de voorkeur geven aan een membership plugin, omdat naar mijn idee deze ‘Restrict access ‘ functie te beperkt is om het als vervanger van een membership plugin te zien.
De tweede plugin WooCommerce Availability Scheduler biedt een veel krachtiger functionaliteit. Met als enig verschil met de eerstgenoemde, dat deze functies niet op alle post types uitgevoerd kunnen worden, maar alleen op producten.
Ik kan namelijk niet alleen producten publiceren en ‘ontpubliceren’ voor bepaalde data, maar ik kan bijvoorbeeld ook de limiet voor de verkoop van een product inperken voor bepaalde perioden. Dus bijvoorbeeld van een product maar 10 bestellingen per dag toestaan. Bovendien kan ik voor producten met een ‘geplande beschikbaarheid’ een count down timer zichtbaar maken. ‘Nog x dagen voor het product besteld kan worden’ of ‘Je hebt nog x dagen om het product te bestellen’.
Een ander verschil met de eerst genoemde plugin is dat het product niet ‘onzichtbaar’ wordt gemaakt, maar de bestelknop van het scherm verdwijnt en aangeeft dat het product (tijdelijk) niet besteld kan worden.
Perfmatters
Perfmatters is zoals de naam al doet vermoeden een plugin die je helpt de performance van je website te verbeteren. Een heel goede plugin, maar hier is wel één waarschuwing op zijn plaats. Sommige functies om de performance van je WordPress site te verbeteren, komen tegen een prijs.
Bijvoorbeeld. Wanneer jij een blogartikel schrijft of een pagina aan het maken bent, dan maakt WordPress iedere paar minuten een ‘back up’ van je blogpost naar de server. Dit kan door de Heartbeat API. Eén van de dingen die PerfMatters vraagt, is of je die Heartbeat API uit wil schakelen.
Afhankelijk van jouw manier van werken, kan dit al dan geen desastreuze gevolgen hebben.
PerfMatters is goed, maar je moet wel weten wat je doet. Voor iedere suggestie om iets uit te schakelen, is het goed, dat je eerst googelt op de mogelijke gevolgen.
Wat wel heel krachtig is aan PerfMatters: Standaard worden veel plugins voor iedere pagina geladen. Ze zijn echter niet op iedere pagina nodig. Dus iedere pagina krijgt een grote overload van te laden plugins. PerfMatters schakelt de plugins die bij PerfMatters bekend zijn dit te doen uit, en activeert ze alleen op de betreffende pagina’s waar nodig.
Dit kan overigens ook met een andere plugin, Plugin Organizer, die ik jaren geleden al op deze site heb besproken. Het voordeel van PerfMatters is dat deze het denkwerk voor je doet. Het nadeel, dat dit denkwerk beperkt blijft tot een relatief klein aantal -maar wel heel veel gebruikte- plugins.
WP Security Audit
Wanneer je met meerdere mensen op één WordPress site werkt, dan wil je graag per gebruiker vast kunnen leggen wie dat doet. En dat -plus veel meer- is precies wat WP Security Audit doet.
Belangrijkste functies van de WP Security Audit Plugin
Inloggen en uitloggen van de gebruikers registreren
De plugin laat zien wie wanneer is in- en uitgelogd en vanaf welk IP adres.
Contentwijzigingen registreren.
Alle wijzigingen van content worden door WP Security Audit Plugin geregistreerd. Ook de wijzigingen op Custom Post Types die geen revisies ondersteunen.
Bijhouden welke plugins zijn geïnstalleerd of geüpdate en door welke gebruiker
Er wordt dus vastgelegd welke plugins zijn geregistreerd en geüpdate en wie dit heeft gedaan. Dit is niet alleen om fraude / sabotage te voorkomen, maar dit kan bijvoorbeeld ook handig zijn om ’terug te kunnen lezen’ waarom wellicht een probleem op de site kan zijn ontstaan door conflicterende plugins.
Aanpassingen aan de WordPress core instellingen
Ook weer handig om in geval van problemen terug te kunnen lezen, zie ook onder 3.
Database wijzigingen detecteren
Welke tabellen zijn ‘geraakt’ en op wat voor manier door het installeren van een nieuwe plugin of door het updaten van een bestaande?
Deze plugin heeft nog veel meer handige functies, maar dit zijn de belangrijkste.
Er is ook een betaalde versie van deze plugin. Deze breidt de plugin uit met export functies voor de logbestanden en de mogelijkheid om email alerts in te stellen. Gebeuren er op het systeem belangrijke of verdachte dingen, dan ontvang jij hiervan een email bericht.
User role editor
Ik weet eigenlijk zelf niet, waarom ik de plugin User Role Editor niet eerder heb genoemd. Want het is een heel nuttige plugin, die ik regelmatig inzet voor de wat grotere klanten.
Wanneer je organisatie wat groter wordt, dan is de rollensplitsing zoals WordPress deze kent vaak onvoldoende. Er is nog een heel grijs gebied tussen de rollen van ‘Beheerder’ die alles mag op het systeem en met de content en de ‘Redacteur’. En is het in een grotere organisatie wel wenselijk, dat een ‘Beheerder’ sowieso ‘redactie’ bevoegdheden heeft?
En hier komt de User role editor om de hoek kijken. Want achter de ‘rollen’ van WordPress hangt een aantal ‘capabilities’ die je als gebruiker hebt. En die ‘capabilities’ die kan je toekennen aan heel andere rollen.
Om eens een voorbeeld te geven. Als beheerder heb ik bijvoorbeeld de ‘capability’ om ‘producten’ aan te maken in een webwinkel. Maar moet ik deze bevoegdheid wel hebben in een grotere organisatie? Met de User Role Editor kan bevoegdheid worden ingetrokken.
Daarnaast, als beheerder kan ik zomaar plugins toevoegen. In een organisatie met meerdere beheerders wil je mogelijk deze bevoegdheid beperken tot de ‘opperbeheerder’ en andere beheerders alleen het recht geven plugins te updaten.
User Role Editor is geen gemakkelijke plugin, omdat je wel iets moet begrijpen van het bevoegdhedensysteem van WordPress. Bij onoordeelkundig gebruik loop je zelfs de kans jezelf van het systeem uit te sluiten. Althans, je toegang blijft, maar je hebt geen bevoegdheden meer.
Maar zeker aan te raden voor een wat grotere organisatie waar de functies binnen de website gescheiden dienen te worden.
En in combinatie met de hiervoor genoemde WP Security Audit maak je van WordPress een zeer goed te beheren en controleren content management systeem.
ACF Content Analysis for Yoast SEO
Nog niet zo gek lang geleden heb ik in twee verschillende blogartikelen Advanced Custom Fields besproken. Eén nadeel van het toevoegen van extra velden aan je custom post types is, dat deze extra velden niet door de SEO plugin van Yoast geanalyseerd worden.
Dit is overigens gelijk een goed moment om een heel groot misverstand uit de wereld te helpen. Ik hoor nogal eens de misvatting, dat Yoast verantwoordelijk zou zijn voor het al dan niet beter vindbaar zijn van je website.
Dat is dus niet helemaal juist Yoast helpt je met de analyse van de inhoud van je site. De vindbaarheid zelf wordt er niets beter of slechter door.
Ok, Yoast heeft een paar tooltjes die je helpen beter gevonden te worden (zoals de XML sitemaps) maar die staan weer helemaal los van de content analyse.
Enfin. Hoewel je Yoast helemaal niet nodig hebt om je custom post types met extra informatievelden gevonden te laten worden, is het natuurlijk fijn, als Yoast je wel een handje wil helpen, wanneer je PODS, ACF of Toolset gebruikt.
Voor de PODS of Toolset liefhebbers, ik moet je teleurstellen. Bij mijn weten is er geen plugin die een analyse doet op de content van de extra PODS of Toolset velden. Gebruik je Advanced Custom Fields, dan zorgt ACF Content Analysis for Yoast er voor, dat de inhoud van de toegevoegde velden ook door Yoast mee wordt genomen in de analyse.
Hier is echter een belangrijke waarschuwing op zijn plaats. Yoast heeft er geen weet van, of die toegevoegde velden ook zichtbaar zullen worden op je pagina’s. Velden die niet zichtbaar worden via je thema zullen toch als ‘content’ worden beschouwd. En daardoor een mogelijk wat vertekend beeld geven.
Ten slotte
Ik heb een aantal keren een downloadbare ‘plugin gids’ uitgegeven via de WordXPression website. En op dit moment kan je nog steeds de ‘50 Plugins‘ gratis downloaden. Binnenkort stopt dit echter. Maar niet getreurd, hier komt een online alternatief voor in de plaats.
Wil je echter op de hoogte willen blijven worden gehouden met betrekking tot nuttige, nieuwe plugins voor WordPress is het natuurlijk het allerbest, dat je je inschrijft voor de nieuwsbrief. Bovendien krijg je dan een aantal gratis e-boeken naar keuze cadeau.
Hieronder kan je je direct inschrijven, mocht je dat nog niet eerder hebben gedaan.
[gravityform id=”83″ title=”false” description=”false”]