Online leeromgevingen en de Experience API (xAPI)

De perfecte verslaglegging voor je online trainingen

Wanneer we het in deze blog hebben over online leeromgevingen, dan hebben we het meestal over leeromgevingen waarin een kennisondernemer zijn kennis aanbiedt in de vorm van een videotraining, al dan niet aangevuld met één of meerdere toetsen. In de meeste gevallen zal je niet veel doen met betrekking tot het daadwerkelijk volgen van je cursist, anders dan voor commerciële doeleinden (vergeet die upsell niet!).

Een paar klanten van mij bieden echter geaccrediteerde trainingen aan. En het volgen van de cursist wordt dan ineens veel belangrijker.

Een toets is bijvoorbeeld niet langer meer een middel voor de cursist om zijn eigen voortgang te kunnen controleren, maar is ook een middel voor de cursusleider om te zien waar de cursisten staan en of ze eventueel nog bijsturing behoeven.

Toetsmodules

Nu hebben zowel LearnDash als WP Courseware een uitgebreide toetsmodule ingebouwd. In mijn vergelijk van beide producten heb ik ook duidelijk aangegeven hoe deze toetsmodules zich ten opzichte van elkaar verhouden. En beide toetsmodules zorgen voor een perfecte vastlegging van de toetsresultaten. Geen vuiltje aan de lucht dus.

Tenzij je gebruik wilt maken van een andere module om je cursist te toetsen. Zoals bijvoorbeeld H5P of Adobe Captivate. Je kan hier prachtige toetsen in ontwikkelen, maar er is geen enkele koppeling tussen je toets en de gegevens van de cursist. Kortom, je kan de resultaten van je toets nergens terugzien.

Front-end based

Het probleem met producten als H5P en Captivate is dat deze bedoeld zijn om op iedere website te kunnen gebruiken. Of het nu WordPress of statische HTML is, het mag niets uitmaken. Of, om het met wat duurdere woorden uit te drukken, deze producten zijn ‘platform agnostisch’.

Gelukkig hebben de makers van deze -en andere authoring- producten bedacht, dat er toch ook iets van informatie uitwisseling gewenst is. End daarvoor is de Experience API bedacht, kortweg ook wel de xAPI (Exapi) of de Tin Can API genoemd.

Dan komst de API uit de mouw…

Het idee is eigenlijk heel eenvoudig. Op het moment dat jouw cursist een activiteit verricht, dan zal een API ondersteunend product een ‘bericht’ genereren. Zo’n bericht kan zijn ‘Wilko heeft een video gestart’. ‘Wilko pauzeert de video na 30 seconden’, ‘Wilko heeft vraag 7 beantwoord met “Ja”, ‘Wilko heeft op vraag 7 een fout antwoord gegeven’…

En ga zo maar door. Het is aan het onderliggende systeem om actie te ondernemen op basis van dit soort berichten. Of niet.

De Learning Record Store

| Online leeromgevingen en de Experience API (xAPI)

Nu moet je xAPI eigenlijk in een groter perspectief dan alleen jouw online leeromgeving zien. Het idee achter de Experience API is namelijk, dat er één centraal punt is, waar alle studieresultaten vastgelegd worden. Dus ook -in geval van een klassikale training, de aanwezigheid, behaalde resultaten offline en meer.

Deze gegevens worden vastgelegd in een LRS, een Learning Record Store, en bij de aard van de toepassing hoort eigenlijk al, dat dit buiten je online leeromgeving wordt vastgelegd. Toepassingen om dit binnen je online leeromgeving vast te leggen zijn zeldzaam.

Grassblade is een online dienst en een typisch voorbeeld van zo’n Learning Record Store. Wil je hier gebruik van maken, dan heb je niet alleen de WordPress / Grassblade plugin nodig (die er is voor zowel LearnDash als WP Courseware) maar ook een account voor Grassblade. Een tweede optie is Grassblade op een eigen server te installeren.

Native oplossingen

Maar voor welke optie je ook kiest, Grasblade is best een kostbaar product. Installeer je het op je eigen server -wat ook wil zeggen, dat je zelf verantwoordelijk bent voor het beheer- dan kost je dat 400 euro per jaar voor 250 cursisten. Daarbovenop komen nog eens de kosten van hosting en de kosten van jouw tijd die je aan het beheer van de server moet besteden.

Een voordeligere oplossing lijkt de Cloud hosting. Vanaf 12 euro per maand is toch zo duur niet? Maar dat is voor 5000 berichten. En bij een beetje cursus stuur je al snel honderden berichten naar de server toe. Afhankelijk van je grootte van je cursus en de hoeveelheden xAPI ondersteunende content, stuur je al snel enkele honderden berichten per cursist.

Hoe mooi zou het zijn, als je zo’n LRS gewoon binnen je WordPress site zou kunnen implementeren. Hiervoor heb ik twee werkende en werkbare oplossingen gevonden.

SNORDIAN’s H5PxAPIkatchu

Ok, de naam zal je waarschijnlijk heel snel weer vergeten, ik doe het in ieder geval wel, maar onder deze onmogelijke naam gaat een handige plugins schuil. SNORDIAN’s H5PxAPIkatchu legt de xAPI berichten vast in een database en biedt de mogelijkheid deze gegevens als CSV bestand te exporteren. En daarmee houdt de functionaliteit ook op. Bovendien wordt uitsluitend H5P als ‘rich content’ ondersteund. Wat dat laatste betreft, is het met een aantal kleine aanpassingen in de code mogelijk de plugin ook geschikt te maken voor andere producten als Adobe Captivate en Camtasia interactive video.

Maar het enige wat de plugin doet is de ruwe data beschikbaar stellen. Hoe je dit verder wilt verwerken tot leesbare rapporten is aan jou.

Tin Canny for LearnDash

Tin Canny is een product, uitsluitend beschikbaar voor LearnDash, wat je eigenlijk een ‘totaaloplossing’ biedt. Het maakt het je makkelijk om de xAPI content op te nemen in je webpagina’s en het heeft je uitgebreide rapportagemogelijkheden.

Wanneer je geen behoefte hebt om buiten het LMS zelf om cursistgegevens vast te leggen, is dit een prima hulpmiddel.

Ten slotte

Zoals je ziet komt er bij een Learning Management Systeem op het moment dat je het wat groter in wilt zetten heel wat kijken. Gelukkig kan ik je met WordXPression bij iedere stap op dat pad helpen. Of je nu net begint met je LMS, en je met de ‘XPress‘ oplossingen prima geholpen bent, of je wilt een wat omvangrijker systeem, hier ben je aan het goede adres.

Interesse? Neem contact op.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Leer WP Courseware kennen

Binnenkort start WordXPression weer een nieuwe online live training WP Courseware.

Bouw zelf je online leeromgeving. Inclusief licentie WP Courseware

INCLUSIEF LEVENSLANGE LICENTIE WP COURSEWARE!