nRelate is (bijna) dood, wie is de kroonprins?
Ik maak al bijna twee jaar gebruik van een geweldige plugin… nRelate. Met behulp van deze plugin wordt snel en doeltreffend bepaald welke andere blogartikelen gerelateerd zijn aan het op dat moment actieve artikel en laat in een aantrekkelijke weergave (in mijn geval als drie polaroid-achtige plaatjes) deze artikelen zien. Voor mij is dit goed voor gemiddeld 15% van de doorkliks, wat op zich een goede score is. 15% besluit immers om langer op mijn site te blijven dan ze aanvankelijk van plan waren!
Maar eind 2014 stopt nRelate er mee. Helemaal! En omdat de plugin afhankelijk is van een externe dienst die stopt, zal jouw plugin ook niet meer willen werken. Tijd voor mij dus om met spoed te zoeken naar een goed alternatief. En ik zou mezelf niet zijn, als ik deze zoektocht niet voor jou vast zou leggen in een blogartikel.
Laten we de voordelen van nRelate nog eens op een rijtje zetten :
- Omdat nRelate gebruik maakt(e) van een externe dienst voor het vinden van de gerelateerde content, nam dit geen capaciteit van jouw server in beslag. nRelate vertraagde je site dus niet.
- Wat nRelate toont is relevant… tenminste als je genoeg content had en de ‘matching graad’ op Medium of hoger had staan.
- nRelate bood een aantrekkelijke vormgeving met verschillende ‘pre made’ templates om uit te kiezen en de mogelijkheid om je eigen template te stylen.
Het nadeel van nRelate:
- nRelate is/was afhankelijk van een externe dienst. Zonder deze dienst werkt de plugin niet. En per 31 december 2014 zitten we zonder deze dienst.
Hoe afhankelijk wil ik zijn?
Bij iedere plugin die je gebruikt, maak je je afhankelijk van een ander. Op het moment dat de maker van de plugin namelijk besluit deze niet meer te onderhouden, is het altijd mogelijk dat bij een upgrade van WordPress de plugin niet meer wil werken. Het gebeurt niet vaak, maar het gebeurt!
Gelukkig zijn vrijwel alle plugins voor WordPress Open Source. Dat wil -in tegenstelling tot een populaire misvatting- niet zeggen, dat ze per definitie gratis zijn, maar dat wil wel zeggen, dat de broncode altijd ‘open’ is. De broncode is altijd voorhanden en het is altijd mogelijk een ‘verweesde’ plugin nieuw leven in te blazen. Tenminste, voor zolang die plugin een autonoom geheel is.
Een plugin die gebruik maakt van een externe dienst is in principe altijd een risico. Stel je bijvoorbeeld voor, dat morgen Facebook ophoudt te bestaan. Al jouw Facebook plugins zullen per direct ophouden te functioneren. Of, iets minder extreem, stel je voor, dat Facebook morgen zou besluiten, dat ze voor een ‘koppeling’ met Facebook een vast abonnementsbedrag gaan rekenen… je plugins zouden pas functioneren, nadat er betaald is om gebruik te mogen maken van die dienst.
Natuurlijk hoeven we hier niet bang voor te zijn, maar het schets wel in extremo de problematiek waarmee je geconfronteerd wordt, indien je een plugin gebruikt, die afhankelijk is van een externe dienst. En toch doen we (doe ik) het constant. Gelukkig gebeurt het niet vaak, dat een dienst van het formaat van nRelate besluit te stoppen (tot nu toe is de enige die regelmatig online diensten begint en stopt de grote reus Google, weet iemand zich nog Google Buzz te herinneren?), maar het geeft aan welk risico je loopt. En zelf ben ik bereid dit risico te lopen. En gelukkig heeft nRelate het tijdig aangekondigd!
Geen alternatief!
Er is een aantal plugins wat per definitie geen alternatief is. De belangrijkste reden is omdat ze te traag zijn om goed te functioneren op een druk bezochte server met een relatief groot aantal blogposts. De meest bekende, bij mijn weten ook de oudste, en zonder enige twijfel meest gedownloade plugin voor related posts (YARPP) valt om deze reden af. Ik was destijds bij nRelate uitgekomen, omdat YARPP voor mij niet meer functioneerde, de pagina’s werden te zeer vertraagd! En een korte benchmark leerde mij, dat het in de loop der tijd niet veel beter is geworden.
Een ander ‘niet alternatief’ is ‘Contextual Related Posts’. Volgens diverse recensies is deze trager dan YARPP en veel Managed WP Hosting bedrijven sluiten het gebruik van deze plugin zelfs uit.
Wie dan wel?
Welke plugins voor related posts komen wel in aanmerking? Ik heb er drie voor je gevonden…
Share-a-Holic
Ooit begonnen als een simpele ‘Share’ plugin met wel heel sexy share buttons, is Share-A-Holic inmiddels uitgegroeid tot een Zwitsers zakmes op het gebied van content sharing. Eén van de functies is het tonen van related posts. In eerste instantie gebeurde dat in een nogal lelijke, fantasieloze layout, maar de opties om je eigen templates te kiezen zijn inmiddels ook verbeterd. Ik zou deze plugin graag van harte willen aanbevelen, ware het niet, dat er een ander bezwaar aan deze plugin kleeft. Op 99 van de 100 sites zal deze plugin feilloos werken en op een aantal kleinere sites die ik heb, gebruik ik hem ook. Helaas bleek er op de WordXPression site regelmatig een probleem te zijn door conflicten van de Share-A-Holic plugin met andere plugins. Voor mij persoonlijk een reden geweest om deze plugin niet meer actief in te zetten op de WordXPression site of nieuwe sites. Heb jij echter een werkende WordPress site met een werkende versie van Share-A-Holic, is het zeker aan te raden om ook de related content functie te gebruiken!
Related Posts for WordPress
In de plugin omschrijving wordt beloofd, dat dit een ‘1 click’ methode is om related posts te genereren, zonder dat je website hierdoor vertraagd wordt. Een goede reden natuurlijk om Related Posts for WordPress eens nader onder de loep te nemen. Bij het downloaden even goed opletten: Er zijn twee plugins met exact dezelfde naam, één is echter al drie jaar niet meer geupdate en derhalve niet aan te bevelen, de link hierboven verwijst naar de juiste versie van de plugin, die van Barry Kooij!
Installatie is inderdaad net zo makkelijk als beloofd… één druk op de knop (hoeveel berichten ik wil linken en of ik dit automatisch wil doen bevestigen) en alles is gebeurd! Related Posts for WordPress heeft bij ieder blogartikel een drietal gerelateerde artikelen geplaatst en naar mijn mening ook zeer doeltreffend. Ik heb natuurlijk niet alle 200+ artikelen op mijn blog gecontroleerd, maar ik merkte wel, dat de steekproef controle inderdaad related posts linkte aan het artikel. Bovendien kun je met de hand gerelateerde artikelen verwijderen en toevoegen! Een heel handige plugin dus voor iemand die controle wil hebben over de verwijzingen.
Voor mij gaat deze plugin het echter niet worden om slechts één reden: De gerelateerde artikelen worden in tekst getoond… niet als plaatjes. En mijn ervaring is, dat de ‘plaatjes’ voor meer doorkliks zorgen. Verder een geweldige plugin en mocht je liever tekst dan plaatjes gebruiken voor je doorverwijzing, zeer zeker de moeite waard!
 WordPress Related Posts
Ok, het begint verwarrend te worden. Twee plugins met de naam ‘Related Posts for WordPress’ en nu een plugin met de naam ‘WordPress Related Posts‘. Het lijkt Jansen en Janssens in Kuifje wel! Vanuit de beschrijving van de plugin krijg ik sterk de indruk dat dit de plugin is, waar ik naar op zoek ben. Nadeel/voordeel: Weer een externe server. Maar ik had eerder al besloten, dit risico te willen nemen. Dus vol goede moed begonnen met het installeren van deze plugin!
De installatie is eenvoudig. Het enige wat mij in eerste instantie wat tegen viel was de keuze uit het aantal beschikbare templates voor het tonen van de thumbnails. nRelate bood duidelijk niet alleen meer, maar ook een fraaiere keuze. Wat spelend met de templates kwam ik echter wel op een heel leuke uit: ‘Pinterest Inspired’. In plaats van een aantal gerelateerde thumbnails uit je blog te tonen en het daarbij te laten, geeft ‘Pinterest Insipired’ de optie om meer gerelateerde artikelen te laden… dus niet alleen de laatste n, maar in principe een onbeperkt aantal.
Of dit ‘aardigheidje’ zal leiden tot meer doorkliks? Who knows, ik houd het in de gaten.
Conclusie
nRelate is dood. Wat mij betreft is WordPress Related Posts een (w)aardige vervanger. Toch zal ik de polaroid plaatjes van nRelate blijven missen… zowel op mijn eigen site, als die op de sites van zoveel anderen. Related Posts for WordPress biedt een originele en effectieve alternatieve aanpak. Mogelijk biedt de betaalde ‘Premium’ versie van deze plugin wel de optie, de beschrijving doet vaag vermoeden van wel, maar voorlopig blijft WordPress Related Posts toch mijn onbetwiste voorkeur.
Bloggen doe je met een reden. Je wilt gelezen worden. Meer lezers naar je site is potentieel meer omzet. In ‘Verleid je Klant’ leg ik je precies uit, hoe jij er voor kunt zorgen, dat jouw incidentele bezoeker een trouwe lezer wordt. Wil je nog een stap verder? Regelmatig wordt de Covert Listbuilding Secrets training weer gegeven. Deze training, inmiddels bij tientallen ondernemers gevolgd, leert jou hoe jij meer mensen op je mailinglijst kan krijgen. Meld je vandaag nog aan, want vol=vol!