Unite gallery, een bijzondere gallery plugin

Een gallery plugin die veel functies verenigd

gallery plugin | Unite gallery, een bijzondere gallery pluginIk loop nogal eens tegen de wens van klanten aan om een verzameling foto’s te kunnen tonen. En dat is natuurlijk vanzelfsprekend. Als we foto’s maken bij een bedrijfs- of familiefeest, dan horen die foto’s bij elkaar en die willen we graag als één geheel kunnen tonen. Zo’n fotoverzameling noemen we op het Internet graag een ‘gallery’.

De WordPress functies om dit te kunnen doen schoten van oudsher behoorlijk te kort en daarom verscheen de éne gallery plugin na de andere. Een hele bekende, die ik jaren terug zelfs eens besproken heb, was NextGen. Op dat moment zo’n beetje de beste die er op dit gebied voorhanden was.

Maar tijden veranderen en langzaam maar zeker willen we meer. WordPress was inmiddels voorzien van een ‘eigen’ optie om galleries aan te kunnen maken, maar deze optie liet nog veel te wensen over. En NextGen was niet alleen complex in het gebruik, maar ook beperkt in de mogelijkheden. De éne gallery plugin na de ander verscheen… de één nog fraaier dan de ander.

gallery plugin | Unite gallery, een bijzondere gallery plugin

Unite Gallery – Vele functies in één plugin

Wat ik echter zocht, was een plugin die éénvoudig en veelzijdig was. Eenvoudig: Het moet makkelijk zijn om een serie foto’s als een ‘collectie’ te definiëren. Veelzijdig: Het aantal manieren waarop je deze foto’s kunt tonen niet al te beperkt zijn. En verschillende plugins hebben de revue gepasseerd voor ik ‘Unite Gallery’ ontdekte. Deze plugin komt in twee versies, de gratis ‘Unite Gallery Lite‘ die je in de WordPress repository kunt downloaden en de meer uitgebreide ‘Unite Gallery‘ die je tegen betaling kunt downloaden. De grootste beperking van de ‘Lite’ versie is dat je slechts 20 foto’s in een gallery kunt hebben.

De plugin kent 10 verschillende manieren om je fotoverzameling te tonen, variërend van een eenvoudige slider tot een ‘Pinterest’ achtige ‘masonry’ weergave. Wat wel belangrijk is, is dat je op voorhand beslist hoe je je foto’s wilt tonen, omdat na het aanmaken van je gallery er geen weg terug meer is. Je keuze voor het type gallery is niet veranderbaar.

Heb je deze keuze gemaakt, dan voeg je gewoon via WordPress media je foto’s toe aan de gallery. En tenslotte plaats je de gallery middels een shortcode precies daar waar je hem hebben wilt.

gallery plugin | Unite gallery, een bijzondere gallery plugin

Wat mij vooral verbaasde was de enorme hoeveelheid instellingen mogelijk per gallery: Je kunt deze letterlijk helemaal naar je hand zetten. De ‘onbeperkte’ versie biedt letterlijk alle mogelijkheden die je maar kunt wensen met het tonen van gallery afbeeldingen.

Toch niet ideaal

Natuurlijk kleven er ook wat bezwaren aan deze plugin. Allereerst is het mogelijk afbeeldingen te linken aan pagina’s… maar deze links werken niet in iedere weergave… kies je voor bijvoorbeeld de ’tiles columns’ dan kun je klikken wat je wilt op de afbeelding, er gebeurd niets. Wanneer je twee sliders op één pagina zet dan krijg je ook wat onverwachte resultaten: Beide sliders tonen dezelfde afbeeldingen, terwijl dat niet de bedoeling was. Deze foutjes zijn doorgegeven aan de maker en ik hoop dat dit ook snel opgelost zal worden.

Een ander bezwaar is al eerder genoemd. Als ik bijvoorbeeld heb besloten, dat een ‘Tiles nested’ weergave mooier is dan een ‘Tiles justified’ of een ‘Tiles columns’, dan kan ik daar niets meer aan doen, anders dan een nieuwe gallery aan te maken en de afbeeldingen daarheen te verplaatsen.

Eindconclusie

Ondanks de kritische kanttekeningen is Unite Gallery een eenvoudig te gebruiken en veelzijdige plugin. Voor een aantal van de sites van mij en mijn klanten is de Unite Gallery Lite meer dan voldoende, voor een aantal andere sites heb ik de betaalde versie in moeten zetten. Maar voor een éénmalig bedrag van 19 dollar per site, is dat nauwelijks een reden dit niet te doen.

Mocht je onderhoud aan je website nodig hebben: Tot 21 maart 2017 heb je een extra korting op de WordXPression Support strippenkaart. Koop je een support strippenkaart voor 3 uur, dan krijg je er 5, koop je er één voor 5 uur dan krijg je er 10 en koop je een support strippenkaart voor 10 uur, dan krijg je er 25. Wees er snel bij!

Dit artikel geeft een antwoord op de volgende vragen

  • Welke WordPress plugin kan ik het best gebruiken voor een slider
  • Hoe krijg ik een masonry gallery op mijn WordPress pagina
  • Wat is een goede WordPress Gallery plugin.

 

 

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht