HELP! – WordPress Comment SPAM

Comment SPAM – Wat is het en hoe stop ik het?

WordPress Comment Spam

[wpbounce id=4195]Regelmatig ontvang ik berichten van mensen die zich afvragen wat er nu ineens gebeurd. Ze zijn een paar weken eerder met WordPress gestart, begonnen met bloggen en hebben hun blog open voor commentaar… en ineens krijgen ze een explosieve hoeveelheid commentaar… maar niet het soort waarop ze zaten te wachten… maar een stroom van reclame voor potentie-pillen, designer tassen en originele Rolex-repro’s, niet van echt te onderscheiden. Of met andere woorden, ze hebben kennis gemaakt met de duistere kant van het bloggen: comment spam.

Je bent natuurlijk bekend met spam in je email box. Ik weet niet wat op dit moment de exacte getallen zijn, maar er worden dagelijks letterlijk miljarden emailberichten als SPAM verzonden. Hoe ongelofelijk het ook mag klinken: SPAM werkt! Want als van een miljard mailtjes wat wordt verzonden een promille van de mensen doorklikt, heb je toch nog een miljoen mensen te pakken… als van een miljoen mensen 1% ook koopt, heb je tienduizend sales. Het idee dat SPAM vroeg of laat wel zal stoppen, is een waanidee: In de SPAM-industrie gaan letterlijk miljarden dollars om.

Comment spam op blogs levert nog meer op! Herinner je nog mijn artikel over de ‘Zeven kenmerken van de Valse SEO Experts‘? Een van de dingen die valse SEO experts doen is het plaatsen van ‘backlinks’ voor jou op de sites van anderen. En wanneer jij kijkt naar de hoeveelheid commentspam die jij in je op je blog krijgt, weet je nu ook, op welke manier deze ‘backlinks’ geplaatst worden.

Er draaien programma’s op het Internet die constant op zoek zijn naar nieuwe blogs… en als deze gevonden worden wordt dit doorgegeven aan een zogenaamd ‘bot network’, een netwerk van geinfecteerde PC’s en servers met maar één doel: Het plaatsen van zoveel mogelijk SPAM berichten.

Comment spam is lelijk. Comment spam ziet er niet uit. Wanneer jij tussen jouw oprechte, eerlijke commentaren van bezoekers SPAM berichten hebt staan, vervuilt het de conversatie. Een Blog met comment spam ziet er onprofessioneel uit. Maar nog veel erger is dat veel backlinks naar ‘foute’ sites er ook voor zorgen, dat Google jouw site lager zal plaatsen… of helemaal in de ban zal doen. Er zijn dus veel redenen om SPAM te willen stoppen. Maar hoe doe je dat?

Gelukkig heeft AutoMattic, het bedrijf achter WordPress hier een bijna perfecte oplossing voor. Akismet. Akismet staat voor AutoMattic Kismet (of Automatic Kismet, net wat je wilt) en is een programma wat miljoenen WordPress blogs ‘in de gaten’ houdt met betrekking tot nieuw geplaatste comments. Op het moment dat een commentaar bepaalde kenmerken vertoond, wordt het als ‘spam’ aangemerkt en in de spam folder geplaatst of -als het heel erg duidelijk is, dat het comment spam is- helemaal tegengehouden: Je ziet het zelfs niet in je spam folder verschijnen. Een aantal van deze ‘SPAM kenmerken’ zijn :

  • De berichten zijn afkomstig van een IP adres wat als ‘besmet’ bekend staat.
  • De berichten hebben een emailadres wat als ‘besmet’ bekend staat.
  • De berichten hebben een bepaald aantal ‘spam’ woorden.
  • Het zelfde bericht (denk er aan: Er worden miljoenen WordPress sites gemonitord door Akismet) wordt in korte tijd op veel verschillende WordPress sites geplaatst.

Akismet installeren tegen Comment Spam

Het installeren van Akismet is kinderlijk eenvoudig. Tot voor kort was het enige wat je hoefde te doen is de plugin, die standaard met WordPress werd meegeleverd, te activeren. Sinds kort komt Akismet niet meer standaard mee, en moet je hem apart installeren. Na activatie wordt een link zichtbaar om een zogenaamde ‘API key’ op te halen. Die heb je nodig om jouw WordPress site bij Akismet aan te melden. Na het ingeven van je site-gegevens krijg je een lange tekenreeks, die je binnen je WordPress ‘Akismet instellingen’ moet kopieren. That’s all.

Akismet is gratis voor sites met een niet-commercieel oogmerk. Omdat jij echter ondernemer bent en jouw site bedoeld is voor het krijgen van klanten, is jouw oogmerk per definitie commercieel. Akismet kost dus geld. Op het moment dat ik dit schrijf, 5 dollar per maand. Zet dit af tegen de vele uren die je mogelijk kwijt bent met het opschonen van je commentaar en je begrijpt, dat deze digitale werkster eigenlijk voor een hongerloontje voor je werkt. Doe alsjeblieft niet moeilijk over dit bedrag: Het niet activeren van Akismet kost je meer, alleen minder direct! Wanneer je ‘cost effective’ met Akismet wilt werken, wacht met aanmelding tot je eerste SPAM berichten verschijnen. Nieuwe berichten zullen in een hoog tempo volgen.

Meer maatregelen om SPAM te voorkomen

Toch zal Akismet niet alles tegenhouden. Akismet is vooral een krachtige tool tegen geautomatiseerde comment-spam, maar spam berichtjes die ‘met de hand’ geplaatst worden (geloof me, er zijn nog steeds mensen die hun tijd hiermee verknoeien) zullen niet worden opgemerkt. Ik krijg maandelijks nogal zielige pogingen van een ‘SEO Expert’ onder ogen, die in comments onder diverse blogposts probeert zijn diensten te verkopen. Ook kan -als de SPAM iets strategischer wordt aangepakt door de spammer- Akismet in het begin de spam niet als spam herkennen… en worden de eerste berichten netjes doorgelaten. Je kunt voorkomen, dat de comment spam zichtbaar wordt met een aantal kleine stappen :

Comment Spam

Ga naar ‘Instellingen -> Reacties’.

Ga iets omlaag en klik ‘Een administrator moet de reactie altijd toelaten’ aan. Hiermee zorg je er voor, dat er nooit reacties online komen te staan -spam of niet- die niet door jou gewenst zijn. De schaduwkant is, dat jij regelmatig je blog zult moeten bezoeken om de reacties goed te keuren: Het goede hiervan is echter weer, dat jij weet wat er speelt en actief de discussie op gang kunt houden.
De standaard instelling is dat een commentator minimaal een goedgekeurd comment moet hebben. Maar spammers zijn ook niet dom en om deze ‘standaard regel’ te omzeilen, wordt vaak een eerste bericht geplaatst met een tekst, hoe iemand jouw blogpost heeft gewaardeerd. Dat is natuurlijk een bericht wat je graag goed zult keuren. Is dit eenmaal goedgekeurd, zal met hetzelfde emailadres de spam-stroom op gang komen.

Wanneer je veel reacties krijgt die niet door Akismet gestopt worden, kun je op basis van voorkomende trefwoorden de reacties filteren. Geef de trefwoorden in bij het tekstvak bij ‘Reacties modereren’. Denk er wel aan, dat alle berichten met dit woord als comment spam zullen worden aangemerkt.

Wat zijn jouw ervaringen met comment-spam en hoe houd jij dit tegen?

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Flinke kortingen op cursussen van WordXPression.