Vijftien belangrijke taken voor het onderhoud van je WordPress website

Je WordPress website onderhoud – Ook voor niet-techneuten.

Wanneer je een WordPress website hebt, dan is het zaak dat je regelmatig een aantal zaken goed in de gaten houdt. En daarom heb ik voor jou een takenlijstje opgesteld, met een vijftiental taken die je regelmatig uit zal moeten voeren. Om het makkelijk voor je te houden, heb ik het opgesplitst in (bijna) dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken. Maakt het voor jou ook weer makkelijk om het op een eigen takenlijstje in te plannen.

Dagelijkse taken voor je WordPress website onderhoud

De dagelijkse taken zijn eigenlijk taken die deel van je normale dagelijkse routine uit zouden moeten (gaan) maken. Nu hoef je dat ‘dagelijks’ niet al te letterlijk nemen, maar het is wel goed om op een dag die voor jou ‘een gewone werkdag is’ deze taken toch altijd netjes uit te voeren.

1. Je site bekijken

wordpress website onderhoud

Het is goed om te weten hoe je site ervoor staat. En daarom is het goed om dagelijks zowel op je telefoon als in de browser je site te bekijken en even door wat pagina’s te bladeren. Log in eerste instantie niet in, want als ‘niet ingelogde gebruiker’ is het mogelijk, dat de site zich net iets anders presenteert dan voor de ingelogde gebruiker. Bovendien, mocht je een snelheidsprobleem met je site hebben, dan zal je dat als ingelogde gebruiker niet direct opvallen, omdat voor ingelogde gebruikers de site altijd iets trager is.

Je zal wellicht denken, waarom het nodig zou moeten zijn om dagelijks in te loggen. Daar kan ik je bijvoorbeeld een heel goede reden voor geven. Het is inmiddels al weer heel wat jaartjes geleden toen zich een nieuwe klant bij mij meldde. Of ik een gehackte site kon herstellen. Toen ik haar vroeg of het niet gewoon mogelijk was een back up terug te zetten, kreeg ik van haar te horen, dat dat niet kon, omdat haar hoster maar 30 dagen back ups bewaarde en alle voorgaande versies in de back up ook al gehackt waren.

Nu gaat het even niet over het belang van die back ups, maar deze dame had dus dertig dagen lang niet gezien, dat haar site geen coaching diensten meer aanbood, maar reclame maakte voor online medicijnen.

Je site kan ook down of om een andere reden niet beschikbaar zijn. Dus dagelijks even kijken of je site nog up and running is is zeker aan te bevelen.

2. Een backup maken / controleren

wordpress website onderhoud

Veel hosters maken tegenwoordig automatische backups van je website. En als ze dat niet doen dan zijn er heel wat plugins die het voor jou kunnen doen. Toch overkomt het mij meer dan eens, dat een klant contact opneemt, omdat er geen (goede) backup van de website beschikbaar is. De backup taak ligt eruit, of was helemaal niet geconfigureerd! Want let er op, veel hosters vermelden we, dat je hosting pakket inclusief dagelijkse back ups is, maar bij sommige hosters, zal je deze backups eerst zelf éénmalig moeten configureren.

Met name als je een LMS of een webshop, of een andere website hebt, waar regelmatig nieuwe gegevens aan worden toegevoegd is het dus van belang, dat je minimaal dagelijks een backup maakt. Of in ieder geval weet, dat deze backup gemaakt is.

3. Commentaren modereren

Als je blogt, dan krijg je mogelijkerwijs regelmatig commentaren toegevoegd aan je blogposts. Wil je dat zo’n toegevoegd commentaar ook tot een interessante discussie kan leiden, dan is het zaak, dat je zo snel mogelijk deze commentaren goedkeurt, of -indien het spam is- juist niet. Hoewel je mogelijk niet dagelijks commentaren krijgt, is het wel goed, om dagelijks wat tijd in te plannen voor het modereren van je commentaren. Zelf heb ik WordPress zo ingesteld, dat ik een bericht krijg, wanneer er een commentaar is toegevoegd, en zodra ik deze mail zie, keur ik het commentaar wel of niet goed. Hierdoor kunnen interessante discussies ontstaan.

Keur je een commentaar pas na een week of langer goed, is de betrokkenheid van de commentator vaak al aardig weggezakt.

Wekelijkse taken voor je WordPress website onderhoud

4. Updates uitvoeren

Het mag natuurlijk vaker, maar het is goed om in ieder geval wekelijks de updates op de verschillende plugins, je thema en de WordPress kern uit te voeren. En dat doe je natuurlijk pas nadat je een back up hebt gemaakt en veel liever nog, doe je dit eerst op een staging omgeving, waardoor eventuele conflicten na de update je site niet gelijk breken. Doe dit het liefst op een tijdstil dat het bezoek aan je website wat rustiger is. Want op het moment, dat jij update vertelt WordPress jouw bezoekers, dat de site even niet beschikbaar is, omdat jij bezig bent met je WordPress Website onderhoud. En hoewel het updaten van plugins vaak maar even duurt, wil je dit natuurlijk niet op jouw ‘prime time’ van je sitebezoek laten gebeuren.

5. Controleer of formulieren en andere belangrijke zaken nog werken

Volgens de makers van WooCommerce is het probleem inmiddels voorgoed opgelost, maar in het verleden kon het af en toe voorkomen, dat WooCommerce weigerde producten in winkelwagentjes te stoppen. Toch behoorlijk sneu wanneer je dat niet weet. Ook gebeurt het wel eens, dat na het updaten van plugins contactformulieren ineens niet meer willen werken.

Het is dus goed om regelmatig -en wat is een beter moment dan net na een update van de plugins- te controleren of alles nog wel goed werkt.

6. Een ‘quick look’ op je webstatistieken

wordpress website onderhoud

Dagelijks in Google Analytics kijken hoe het gaat met je webbezoek heeft weinig zin. Want op iedere website zal het zo zijn, dat je drukkere en minder drukke dagen hebt. Wat wel heel interessant is, is om een trend te bekijken. Wat ik zelf altijd doe is éénmaal per week (nou ja, ik ben eigenlijk heel nieuwsgierig aangelegd en ik doe het vaker), even in Google Analytics of Matomo te kijken hoe mijn site het de afgelopen week heeft gedaan.

Door gegevens geaggregeerd op week te bekijken, heb je een beter overzicht of het verkeer naar je website nu groeiend of dalend is, of eigenlijk redelijk constant.

7. Een ‘veiligheidsscan’ van je site maken

Tenminste, wanneer jouw hoster dit zelf al niet automatisch doet. Veel hosters hebben een ‘malware scan’ functie in hun beheerpaneel opgenomen en het is verstandig om dit in ieder geval wekelijks uit te voeren. En in ieder geval minimaal éénmaal per backup periode, zodat je weet, dat je in ieder geval één ‘niet geïnfecteerde backup’ hebt, indien je site per ongeluk toch besmet zou zijn geraakt.

8. Aanbevelingen van Google Search Console bekijken

Nog niet zo gek lang geleden heb ik een aantal blogposts over Google Search Console geschreven. Wanneer jij wilt, dat jouw site goed vindbaar is voor de zoekmachines, dan doe je er goed aan, de adviezen die jij in Google Search Console krijgt serieus te nemen.

Wanneer je dit eigenlijk altijd hebt genegeerd, dan kan je het gevoel hebben, dat er geen einde komt aan alle pagina’s doe je moet verbeteren, maar bedenk je dan, dat de meeste aanpassingen die Google voorstelt direct betrekking op alle pagina’s hebben.

Zie je er toch door de bomen het bos niet, kan je natuurlijk altijd een online video consult met mij boeken en dan kijken we samen eens, wat voor jou het beste plan van aanpak is.

Maandelijkse taken voor je WordPress website onderhoud

9. Gedegen statistische analyse van je website prestaties

Wanneer je het meeste uit je website wilt halen, dan is het van het grootste belang, dat je ook de bezoekstatistieken van je website begrijpt. Het gaat namelijk niet om ‘hoeveel mensen hebben mijn pagina’s gezien’ maar ‘hoe draagt mijn website bij, aan het bereiken van mijn bedrijfsdoelen.

Een term als ‘KPI’ mag je niet onbekend klinken en als het goed is, heb je doelen gezet met betrekking tot bezoekersaantallen en conversie.

Sta je op dit gebied nog helemaal aan het begin, dan kan een training als ‘Meer Weten door te meten‘ je aardig op weg helpen.

En het doornemen van die statistische analyse is nauw verbonden met de volgende terugkerende taak…

10. Je SEO doelstellingen doornemen en eventueel herdefinieren.

wordpress website onderhoud | Vijftien belangrijke taken voor het onderhoud van je WordPress website

Natuurlijk wordt je graag gevonden in Google. Liever nog wordt je gevonden op die termen die daadwerkelijk belangrijk voor je zijn. Ruim een jaar terug heb ik een blogartikel geschreven over het zelf bouwen van een ‘alternatieve autocue’. Dit was bedoeld als een tip voor al die mensen die door mij een online leeromgeving hebben laten bouwen, of één of meerdere cursussen over e-learning hebben gevolgd bij mij. Het was nooit de bedoeling geweest, om ‘hoog in Google’ hiermee te komen staan. Per slot van rekening heeft het maar heel beperkt te maken met mijn core business.

Het is op dit moment ook één van mijn best gevonden blogartikelen. Ben ik er blij mee? Het laat mij eigenlijk redelijk onverschillig, omdat dit niet het soort blogartikel is wat meer conversie op zal leveren. Ik steek er dus eigenlijk helemaal geen energie in om ‘beter gevonden’ te worden om basis van dit blogartikel.

Er zijn echter andere artikelen die het ook goed doen. En dat zijn bovendien ook nog eens artikelen die wel tot omzet of in ieder geval nieuwe inschrijvingen voor mijn nieuwsbrief leiden. Dat zijn wel de artikelen waar ik meer tijd in steek om hier beter gevonden te kunnen worden. Want ondanks dat deze al goed gevonden worden, kan het natuurlijk altijd beter. Ik ‘schaaf wat’ aan de optimalisering en kijk of dit een maand later resultaten heeft opgeleverd.

11. Je ‘blogpool’ bijwerken.

Onder druk werken is niet goed voor je creativiteit. En wanneer je wekelijks -of wellicht vaker dan wekelijks- wilt bloggen, dan is het niet mogelijk om ‘net voor de deadline’ je artikelen pas te schrijven. Dat doe je van te voren. Eénmaal per half jaar maak ik een ‘lijst van onderwerpen’ waar ik over blog in het komende half jaar en zo éénmaal per maand ga ik daadwerkelijk schrijven. Hierbij zorg ik altijd dat ik een ‘voorraad blogposts’ voor minimaal een maand heb.

Hoe mijn methode van bloggen precies in elkaar zit en hoe ook jij een goed bezochte blog voor eigen website op kan zetten leg ik allemaal uit in mijn cursus over Powerbloggen.

12. De consistentie van je website checken

In de loop der tijd gaan er dingen ‘kapot’ in je website. Sommige pagina’s en blogposts zijn al lang niet relevant meer, maar als je deze verwijderd, dan is de kans groot, dat verwijzingen naar deze pagina’s en posts nu ineens ‘dode links’ worden. Het is goed om periodiek eens door je site heen te wandelen en oude blogartikelen en pagina’s te verwijderen. Nog niet zo gek lang geleden heb ik een aantal plugins besproken, die je hierbij kunnen helpen.

13. Een ‘restore’ test doen met een recente backup

Je moet back ups maken. Maar heb je ooit wel eens getest of het ook mogelijk is om zo’n backup terug te zetten? Linux back ups zijn eigenlijk al sinds het bestaan van Linux zo’n beetje in hetzelfde formaat, maar wanneer je afhankelijk bent van een WordPress plugin voor het maken van een back up, dan kan je af en toe een onplezierige verrassing krijgen.

Ik heb uit mijn eigen praktijk dit al driemaal meegemaakt.

In het eerste geval besloot een backup plugin het opslagformaat van de backup te veranderen. Hierdoor werd het maken van de back up -en het terugzetten- aanzienlijk sneller. Een klant van mij had echter de ‘release notes’ bij een recente update niet gelezen (iets was zelfs ik niet altijd doe) en enkele dagen na de upgrade wilde hij een ‘oude backup’ terugzetten. Dat ging niet meer, omdat de nieuwe backup plugin dat oude bestand niet meer herkende.

Dit hebben we overigens eenvoudig op kunnen lossen door bij de maker van de plugin gewoon een oude versie op te vragen.

In een ander geval was het veel vervelender. Een nieuwe release van een andere backup plugin had gewoon een bug. En door dat foutje werden bestanden verkeerd gecomprimeerd. Het maken van de backup leek dus helemaal goed te gaan, maar de backup kon niet meer terug gezet worden, omdat er daadwerkelijk data ontbrak om dit mogelijk te maken. Ook hier was het gelukkig, dat naast de ‘handgemaakte’ backup met een WordPress plugin er ook een Linux systeembackup was.

En in het laatste geval leek eigenlijk aardig op het tweede geval. Een backup plugin zou de bestanden op moeten slaan in Dropbox. Viel tijden het maken van de backup de verbinding weg, dan werd dat niet door de plugin gedetecteerd. Met als gevolg dat er wel backup bestanden in Dropbox stonden, maar er letterlijk geen enkele volledige backup stond.

Door af en toe te testen of je backup daadwerkelijk werkt, kan je dit soort problemen voorkomen.

Natuurlijk zet je niet die backup over je huidige site heen, maar installeer je dit op een andere locatie. Tegenwoordig heeft vrijwel iedere WordPress backup plugin de mogelijkheid om een backup op een compleet andere domeinnaam ’terug te zetten’.

14. Houd een vinger aan de pols met betrekking tot WordPress exploits

Search Engine Journal is niet alleen een website met veel waardevolle informatie over WordPress, maar hier wordt ook heel regelmatig aangegeven welke ‘WordPress Exploits‘ ontdekt zijn. ‘Exploits’ zijn beveiligingsfouten in plugins waardoor mensen ‘op een verkeerde manier’ gebruik kunnen maken van jouw website.

Vaak worden dit soort punten al snel opgelost in een volgende release van WordPress, een thema of een plugin (dat is waarom je ook minimaal wekelijks je updates draait, weet je nog?) Maar soms kan het wat langer duren. En dan is het toch wel goed, dat jij hier vanaf weet, zodat je kan besluiten of je een specifieke plugin nog wel wilt gebruiken.

15. Blijf verder lezen in de WordXPression blog

wordpress website onderhoud

Een andere goede manier om ‘bij te blijven’ met betrekking tot je WordPress website onderhoud is natuurlijk gewoon de WordXPression blog blijven lezen. Regelmatig blog ik over allerlei onderwerpen die ook voor jou van belang zijn en die je eigenlijk niet zou willen missen.

En dat hoeft gelukkig ook niet. Want wanneer je je hieronder inschrijft voor de nieuwsbrief, of wanneer je klikt op de rode bel linksonder op de pagina, dan houd ik jou op de hoogte van alle updates. Zo hoef je niets meer te missen.

Oh… en het is helemaal ok, wanneer je de WordXPression site vaker dan éénmaal per maand wilt bezoeken hoor!

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.