Waar moet je als beginnende blogger zeker rekening mee houden? Zeven tips die hun waarde hebben bewezen
Ik blog al zo lang, dat ik af en toe lijk te vergeten dat er ook mensen zijn die net beginnen met bloggen. En speciaal voor die mensen wil ik toch nog even een aantal waardevolle tips voor de beginnende blogger op een rijtje zetten.
Tip 1 : Begin!
Open deur? Nee hoor. Veel mensen die ik spreek en die van plan zijn te gaan bloggen hebben honderdduizend geldige en ongeldige uitvluchten waarom zij nu nog even niet bloggen. Wil je er een paar horen?
- Ik wacht tot mijn site minimaal x bezoekers heeft.
- Eerst moet mijn product op orde zijn
- Eerst moet mijn SEO op order zijn
Allemaal uitvluchten, die je in feite niet veel verder zullen helpen. De beste blogtip die ik je kan geven is om zodra je site klaar is, met bloggen te beginnen. In het begin zal je inderdaad letterlijk voor niemand schrijven, omdat nog niemand je site bezoekt. Maar zodra je bezoekers krijgt, dan hebben ze wat om naar terug te komen.
Begin overigens niet met maar één blogpost: Ik heb het vaker verteld: Schrijf 10 blogposts over verschillende onderwerpen. Wil je wekelijks bloggen? Anti-dateer dan 4 blogposts in het verleden, ieder met een week er tussen, één blogpost op vandaag en de laatste vijf op data in de toekomst, iedere keer een week verder na de dag van vandaag. Zo heeft de bezoeker aan je website alvast wat te lezen… en ziet hij iets nieuws, wanneer hij je site een week later weer bezoekt.
Tip 2 : Blog regelmatig
Zorg er voor dat er regelmatig een nieuwe blogpost van je wordt gepubliceerd. Dat wil overigens helemaal niet zeggen, dat je iedere week moet bloggen. Je kunt blogposts namelijk prima vooruit plannen. Pas gewoon de publicatiedatum aan naar een datum in de toekomst en WordPress zorgt er zelf voor, dat de nieuwe post op tijd zal verschijnen.
Tip 3 : Ook jij kunt bloggen!
Tijdens de Blogging WordPress PowerClass die ik tot 2017 heb gegeven was er altijd wel één cursist, die denkt, dat hij nergens over kan schrijven. Het kost mij nooit moeite om hem duidelijk te maken, dat hij dat wel kan. Ik vraag hem gewoon naar zijn grootste passie met betrekking tot zijn bedrijf… en het kost mij moeite hem weer stil te krijgen.
De meesten van ons zijn ondernemer geworden omdat we een passie hebben voor ons vak, wat dat vak ook moge zijn. En wanneer je gevraagd wordt hier meer over te vertellen, dan gaat je dit vaak maar al te makkelijk af. Bloggen is eigenlijk niet veel anders dan datzelfde verhaal online vertellen. Kun je niet schrijven? Dat kun je leren, of je kunt voor alternatieve vormen van communicatie kiezen, zoals video of audio bloggen (vloggen of podcasten).
Tip 4 : Wees -en blijf- jezelf
Sommige mensen worden ineens totaal andere mensen wanneer ze bloggen. Het taalgebruik van de beginnende blogger wordt ineens formeler… of ‘men’ neemt een afstandelijke houding aan. Wanneer je blogt is het vooral van belang helemaal jezelf te blijven. Bloggen is -in mijn ervaring- vooral iets persoonlijks. Mensen lezen niet ‘een stukje over WordPress’, maar zij lezen mijn mening, mijn tips, mijn aanwijzingen, hoe ze WordPress het best kunnen gebruiken. Ik leg een stuk persoonlijkheid in mijn blogposts en het is juist dit onderdeel wat mensen besluit wel of geen klant te willen worden. Ben je in het dagelijks leven heel formeel? Dan is het een goed idee om ook formeel te blijven schrijven. Ben je -zoals ik- wat minder formeel, probeer dan ook alsjeblieft niet al te formeel te doen.
Tip 5 : Luister naar je publiek… maar schrijf over wat jou beweegt.
Wanneer je pas begint met bloggen, is het eigenlijk heel eenvoudig: Je schrijft over datgene waarvan jij denkt, dat het waardevol is voor jouw doelgroep. Blog je wat langer en bouw je zo een lezerspubliek op, dan krijg je terugkoppeling. En het is goed om deze terugkoppeling te verwerken in toekomstige blogs. Dit kan natuurlijk niet alleen op basis van je blogs, maar ook op basis van terugkoppeling van je klanten of andere mensen die je spreekt.
Houdt echter voor ogen, dat jouw blog een doel dient. Dat doel kan een zakelijk doel zijn -je klanten wijzen op de producten die je aanbiedt- of het kan een ideëel doel zijn. Houd vast aan dat doel, maar bedenk wel, dat jouw schrijven alleen maar zin heeft, indien de bezoeker het bereid is te lezen.
Tip 6 : Blog jezelf beter!
Toen ik pas met bloggen begon, was ik mij er nauwelijks van bewust, maar van bloggen word je beter! Helemaal wanneer je over je vakgebied blogt. Je kunt natuurlijk blijven schrijven over wat je allemaal al weet, omdat je het ooit geleerd hebt, maar je kunt ook jezelf uitdagen iedere keer weer te schrijven over onderwerpen waar anderen (nog) niet over schrijven. Daar moet je onderzoek voor doen. En onderzoek vergroot je kennis. En wanneer je meer weet, vergroot je je expertise… en wordt niet alleen je blog, maar ook je dienstverlening meer waard.
Tip 7 : Houd vol!
Deze laatste tip is zeker ook de belangrijkste tip voor een beginnende blogger. Laat me je één ding vertellen: Wanneer je morgen begint met bloggen, dan heb je volgende week hier nog geen nieuwe klanten door. En waarschijnlijk ook niet volgende maand. Toen ik met WordXPression begon -gelukkig naast een betalende baan- was ik een half jaar aan het bloggen voor ik mijn eerste klant kreeg. Zou ik ergens onderweg het bijltje er bij hebben neergelegd, dan zou jij vandaag dit blogartikel niet hebben gelezen.
[text-blocks id=”blog”]
Dit artikel geeft onder meer een antwoord op de volgende vragen:
- Hoe leer ik succesvol bloggen
- Wat is de beste manier om met bloggen te beginnen
- Waarover zal ik schrijven in mijn blog
- Op welke manier maak ik van mijn blog een succes
- Wat is de beste methode om snel geld te verdienen met mijn blog. (spoiler: er is geen ‘snel geld’ blog methode. Je zal toch echt moeten werken).