WordPress Back-Up’s… hoe belangrijk zijn die eigenlijk?
Nog niet zo lang geleden was het Pasen. En een paar dagen voor Pasen hebben we de gewoonte een enorme hoeveelheid religieuze films te willen herhalen. Mijn persoonlijke voorkeur voor ‘Paasfilms’ is ‘Jesus Christ Superstar’… de oude dan wel, met Yvonne Elliman als Maria van Magdala. Wat heeft dit in vredesnaam met WordPress Back-up’s te maken?
Een prachtige song in deze musical is ‘Could We Start Again Please’. Maar helaas. In het leven ontbreekt de ‘reset’ button en ‘Game over’ is het absolute einde.
Gelukkig werkt het anders in ons digitale leven. Op ieder moment, waar we het risico lopen iets onherstelbaar te beschadigen, kunnen we ons indekken tegen dit risico door iets eenvoudigs te doen als het maken van een back-up. Da’s dus eigenlijk best wel cool, nietwaar?
Gelukkig… niet iedereen is zo verstandig!
Gelukkig voor mij en ik weet niet hoeveel andere WordPress professionals is niet iedereen zo verstandig, dat hij of zij regelmatig een back-up maakt. Ik zou op jaarbasis denk ik toch zeker 10% inkomen mislopen indien iedereen netjes op ieder noodzakelijk moment een back-up zou maken. Ben jij zo’n persoon die nooit back-up’s maakt: Lees alsjeblieft niet verder. Mijn collega WordPress professionals en ik hebben jou hard nodig. We houden van je en accepteren je zoals je bent.
Ben je zo iemand die wel back-up’s maakt. Lees rustig verder. Ik vertel je hoe je het meer efficiënt kunt doen. Maar vertel het alsjeblieft niet door aan al die mensen die geen WordPress back-up’s maken.
Omdat we de beste manier al weten, bespreken we de op één na beste manier!
De beste manier om een back-up van je site te maken, weet je in principe al. Het WordXPression Service Contract is de oplossing bij uitstek. Maar ik ben mij er ook heel goed van bewust: Dit is een prijzige oplossing en is financieel alleen aantrekkelijk indien je website daadwerkelijk verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van je (online) inkomen.
De back-up van je hoster is meestal onvoldoende. Allereerst omdat dit geen WordPress back-up is, maar een back-up van het gehele systeem. En ten tweede omdat hij meestal maar een beperkt aantal ‘generaties’ bewaart. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat veel hosters de back-up opslaan op dezelfde schijf als waar je website staat. Crasht die schijf, ben je toch alles kwijt!
Nu kent WordPress een enorme hoeveelheid van Backup-and-recovery plugins. En in de alweer 12 jaar dat ik met WordPress werk (voor de kenners, ik begon mee te spelen toen ‘Strayhorn’ het stokje overdroeg aan ‘Duke’) heb ik heel wat plugins voor back-ups de revue laten passeren. Maar geen enkele plugin heeft zoveel indruk op mij gemaakt als ‘All in One Migration‘. Voor de duidelijkheid: All in One Migration is feitelijk geen ‘back up’ plugin, maar een ‘Zwitsers Zakmes voor site migratie’. We concentreren ons vandaag echter uitsluitend op de back-up mogelijkheden.
Een jaar lang back ups?
Laten we duidelijk zijn. Ik vertrouw volledig op het platform wat ik gebruik voor de uitvoering van het WordXPression Service Contract. Maar ik ben ook iemand die -met name op het gebied van automatisering- een failsafe op de failsafe van de failsafe installeert. Als ik dit toe zou passen in het dagelijks leven, zou ik helemaal gek worden. Maar als er iets mis zou gaan met de back-up van mijn site… (die overigens op twee onafhankelijke cloud providers wordt opgeslagen), dan zou ik het toch nog prettig vinden om een extra back-up te hebben. En dank zij de betaalde versie van All in One Migration, is dat heel makkelijk mogelijk. Maar laten we bij het begin van mijn ontdekkingsreis beginnen.
Een gênante bekentenis
Laat mij beginnen met iets te bekennen, waarvoor ik mij twee jaar geleden enorm geschaamd zou hebben. Ik gebruik Microsoft producten. Zo. Het hoge woord is er uit. Sterker nog… ik gebruik zelfs Microsoft Office 365. En weet je wat zo mooi is aan Microsoft Office 365? Je krijgt er enkele oneDrive accounts van 1TB bij cadeau. Je eigen dataopslag in de cloud. En All in One Migration heeft een aantal prachtige ‘extensions’ voor All in One Migration, waarmee je bijvoorbeeld je back-up op OneDrive op kunt slaan. Of op Google Drive, Amazon S3, DropBox en nog een aantal anderen.
En mocht je ooit andere back-up plugins hebben gebruikt en vast zijn gelopen in de configuratie opties, bovenstaand scherm maakt al snel duidelijk dat vrijwel iedereen deze plugin probleemloos aan de praat kan krijgen.
Het addertje onder het gras
Er schuilt hier echter wel een addertje onder het gras. Maar datzelfde reptiel houdt zich in het hoge groen verstopt met betrekking tot andere back-up plugins: WordPress plugins zijn uitsluitend actief, wanneer er een pagina wordt opgevraagd. Dus wanneer niemand je site bezoekt, zal er ook zeker geen back-up worden gemaakt (iets wat niet van toepassing is, wanneer je site via het WordPress Service Contract wordt geback-upt). Wil je dat dit toch wordt gedaan, dan moet je maatregelen nemen.
Ten slotte
Deze plugin is niet goedkoop… tenminste, niet als je uitsluitend naar de prijs kijkt. Wanneer je hem echter met andere back-up plugins gaat vergelijken, dan springt hij er echter al snel uit: Je mag deze plugin op net zoveel sites inzetten als je wilt… en alle toekomstige updates zijn gratis. Vergelijk je dit met een aantal andere populaire WordPress back-up plugins, dan is All in One Migration echter een koopje: Mijn persoonlijke ‘vroegere favoriet’ UpDraft Plus kost bijvoorbeeld $66 per jaar. Voor één site. Ok, ik moet toegeven, UpDraft Plus biedt je de mogelijkheid om naar diverse cloud diensten te uploaden, waar All in One Migration maar één dienst toestaat per ‘extension’… maar naar hoeveel diensten wil je dit in de praktijk doen?
Al met al is All in One Migration met de voor jou best passende extensie een goede keuze voor het maken van je WordPress Back up.
Maar zoals genoemd, het blijft ‘Tweede keus’. Wat All in One migration niet doet is :
- Kijken of je WordPress back-up geen mallware bevat
- Testen of je site up en running is
- Controleren of je performance nog wel in orde is
Wil je dat ook allemaal, dan is het WordXPression Service Contract meer dan alleen maar net een stapje beter.