Laat je mailinglist groeien met een affiliate programma

Je mailinglist sneller laten groeien… dank zij affiliates

Affiliate Marketing in WordPress

In het verleden hebben we het verschillende malen over affiliate programma’s gehad. Even een kleine reminder: Een affiliate programma is een beloningsstructuur waarbij iemand zich op jouw site registreert (je affiliate) en hij na registratie een speciale link krijgt. Met deze speciale link weet een stukje software op jouw site, dat iemand is verwezen door deze persoon (er wordt een cookie gezet) en als de persoon die is verwezen iets koopt, krijgt je affiliate hier een beloning voor.

Mocht je ooit de cursus Covert Listbuilding Secrets hebben gedaan, dan weet je inmiddels heel goed, dat ieder email adres ook een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Het zou heel lucratief voor zowel jou als je site bezoekers kunnen zijn, wanneer je een beloning zou geven voor iedereen die zich dank zij een ander inschrijft op je mailing lijst. Op deze manier gaan mensen naar jouw gratis listbuilding product refereren.

Maar wat heb je hier nu eigenlijk allemaal voor nodig, hoe zet je dit op een goede manier op? In dit blogartikel gaan we hier eens nader naar kijken.

Een inschrijfformulier

Allereerst heb je natuurlijk een inschrijfformulier nodig. En zoals je inmiddels wel zult weten, heb ik een sterke voorkeur om GravityForms te gebruiken voor alles wat met formulieren heeft te maken. In dit geval niet alleen een voorkeur: Er is geen ander alternatief. Dat betekent wel, dat je -tenzij je je website door WordXPression hebt laten bouwen, dan zit GravityForms al in je website- even in de buidel moet tasten. GravityForms is niet de goedkoopste, wel de beste formulieren plugin.

Affiliate software

Een tweede plugin die je nodig hebt is WP Affiliate Platform. Ook deze plugin is niet gratis. Het is echter één van de betere affiliate plugins die ik de laatste maanden heb mogen ontdekken (ik kende hem eigenlijk al jaren, maar recentelijk is deze plugin van een ‘aardigheidje’ uitgegroeid tot een compleet affiliate systeem) en deze plugin is behoorlijk veelzijdig. We gaan hier niet op alle mogelijkheden in, maar het is zeker de moeite waard om -indien je een affiliate plugin overweegt- eens een blik op deze te werpen. Je moet binnen de plugin wel het nodige configureren. Eventueel kan dit natuurlijk ook voor je gedaan worden via de WordXPression strippenkaart. Omdat WordXPression beschikt over Developer rechten voor beide plugins, betaal je uitsluitend voor de uren die nodig zijn voor de configuratie, voor de plugins hoef je niets te betalen.

En de koppeling

Na het installeren van beide plugins is het maken van een koppeling tussen WP Affiliate Platform en GravityForms relatief eenvoudig. Je geeft het veld wat je wilt gebruiken voor het ‘afvangen’ van het email adres aan als een ‘dynamisch veld’ en geeft aan dit veld de naam ‘wpap-lead-email’. Let er wel op, dat je deze naam exact hetzelfde invoert. Hoe je dit precies doet staat duidelijk aangegeven op de site van de maker van de plugin.

En hoe het werkt

Het werkt kinderlijk eenvoudig. Op het moment, dat iemand geïnteresseerd is om jouw affiliate te worden, registreert hij zich op jouw website. Na goedkeuring krijgt hij een link en plaatst hij die op zijn eigen website. Zodra iemand op die link klikt wordt er een cookie in de browser gezet. Indien op dit moment of op enig moment later de bezoeker besluit jouw gratis listbuilding product te downloaden, wordt geregistreerd door wie hij is verwezen.

Vanaf dit punt heb je twee opties. Je kunt betalen voor iedere email adres. Het risico wat je dan loopt is dat enkele kwaadwillende mensen namaak emailadressen gaan lopen registreren en je niet alleen een vervuild bestand krijgt, maar je ook betaalt voor deze vervuiling. Mijn advies is dan ook om aan deze registratie een zogenaamde ‘0 commissie’ te hangen. De verwijzer krijgt er niets voor, maar er wordt wel getoond in de overzichtschermen van de verwijzer, dat een bepaalde persoon zich heeft geregistreerd.

Koopt een persoon een product of dienst van je, dan is dit bij een online aankoop direct duidelijk. WP Affiliate Platform integreert ook prima met WooCommerce bijvoorbeeld. Maar koopt iemand een offline product, kan je affiliate programma nog steeds goed werken. Je controleert of de persoon voor komt in je bestand van verwijzingen (op basis van het email adres). Is dat zo, dan voeg je handmatig een ‘sale’ toe en ken je jouw affiliate zijn bonus toe.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht