Ultimate Affiliate Pro – Een Review

Hoe goed is Ultimate Affiliate Pro en hoe verhoudt deze plugin zich tot andere plugins?

Een goed affiliate programma kan een enorme booster zijn voor de verkoop via je website. Het is dan ook niet zonder reden, dat ik heel regelmatig affiliate plugins evalueer. Voor mijn eigen webshops wil ik natuurlijk een heel goed affiliate programma hebben.

Alweer een tijdje terug heb ik de Sumo affiliates Pro plugin besproken. Een geweldige plugin die ik binnen een aantal webshops met veel plezier en veel succes gebruik. Toch is het de moeite waard om periodiek eens te kijken wat de markt allemaal nog meer biedt. En daar liep ik zomaar tegen Ultimate Affiliate Pro aan.

In al de features van de plugin kwam Ultimate Affiliate Pro in veel opzichten overeen met Sumo Affiliates Pro. Maar één ding trok toch wel bijzonder mijn aandacht.

De mogelijkheid om ‘affiliate links’ mee te geven in share links.

Dat klinkt natuurlijk wel heel mooi, omdat op deze manier mensen zonder een eigen website ook affiliate kunnen zijn. Ze kunnen namelijk verdienen met het ‘sharen’ van posts, pagina’s en producten uit jouw webshop. En dat maakt het toch ineens wel heel interessant. Met name omdat ik het meeste verkeer voor mijn webshops toch al uit Facebook kreeg. Een extra incentive om te ‘liken’ en sharen was dus meer dan welkom!

De plugin dus gekocht en in één van mijn webshops aan een gedegen test onderworpen.

Een teleurstelling

Wie schetst mijn teleurstelling, toen bleek dat deze ‘social share’ pas wilde werken, als ik nog een andere plugin zou kopen? Niemand die mijn teleurstelling wil schetsen? Ok, dan zal ik het zelf maar doen.

Wanneer ik deze plugin niet ook voor een review hier zou hebben gekocht, dan zou ik mijn geld teruggevraagd hebben. Er wordt namelijk iets als een ‘feature’ van de plugin gepresenteerd, terwijl deze feature alleen aanwezig is, als je een andere plugin van dezelfde maker koopt. Een plugin bovendien die voor het grootste deel functionaliteiten implementeert die ik helemaal niet wil gebruiken.

Social Share and Locker Pro is namelijk een plugin die in eerste instantie bedoeld is voor een zogenaamde ‘pay with a like’ functie. Om even in het kort de functie uit te leggen: Sommige blogposts, die veel en graag gelezen worden, scherm je voor een deel af en alleen indien iemand een ‘like’ geeft, kan hij of zij de rest lezen.

Dit werkte pakweg vijf jaar geleden nog wel, maar tegenwoordig zorgt het alleen voor het verhogen van je bouncerate. En dat wil je absoluut niet.

Een tweede functie van deze plugin is het tonen van een ‘sharebar’. En aan die ‘share bar’ wordt een stukje affiliate code toegevoegd, waardoor de affiliate, als hij of zij je product ‘liket’, hiermee direct een affiliate link doorgeeft.

En daar maakt Ultimate Affiliate Pro dus dankbaar gebruik van. Omdat zij de makers van Social Share and Locker Pro zijn, is het natuurlijk eenvoudig om ervoor te zorgen, dat de link die wordt geshared -mits de affiliate is ingelogd- voorzien wordt van de affiliate code. Als Bob een affiliate is, en hij inlogt op de website, krijgt Bob vanzelf voor iedere link en ieder product wat hij shared commissie, wanneer iemand iets koopt via die link.

Maar… dat heeft Sumo ook!

Dit Social Sharen was voor mij een belangrijke reden eens wat dieper naar Ultimate Affiliate Pro te kijken. Natuurlijk wilde ik de makers van Sumo een ‘kans’ geven en gaf dit ‘social sharen’ door als een ‘feature request’.

En opnieuw was het tijd om mijn verbazing te schetsen. Want dit bleek dus al een aantal maanden in Sumo Affiliates Pro te zitten! Het enige probleem wat de makers van deze plugin hebben, is dat ze de gebruikers niet echt op de hoogte houden van de ontwikkelingen en bovendien geen makkelijke online update procedure aanbieden. Je moet de plugin downloaden en opnieuw installeren om een update te doen.

Toch jammer als zo’n nuttige functionaliteit zo lang verborgen is gebleven.

Toch werkt het anders

De manier waarop SUMO affiliates Pro omgaat met deze ‘share’ links is anders dan hoe Ultimate Affiliate Pro het doet. Ultimate Affiliate Pro laat je de links sharen terwijl je vrolijk door de site wandelt.

Bij SUMO Affiliates Pro is er wat meer planning nodig. Je kan namelijk in de backend voor affiliates ‘gewone’ links omzetten naar affiliate links. Wanneer ik dus bijvoorbeeld https://mijnverkoopsite.tld/een-product/ in zou geven, geeft de affiliate plugin https://mijnverkoopsite.tld/een-product/?aff=12345 terug bijvoorbeeld. Naast het veld waarin deze link wordt teruggegeven staat een aantal ‘social share’ buttons, waarmee ik deze link kan delen.

De affiliate moet dus meer handelingen verrichten en meer planmatig werken om gebruik te maken van de ‘share’ module.

Wat heeft Ultimate Affiliate Pro nog meer te bieden?

Laten we wat verder kijken. Om de rest van de vergelijking eerlijk te maken, heb ik eerst SUMO Affiliates Pro geupdate naar de laatste versie. Dan blijkt dat Ultimate Affiliate Pro toch een paar hele leuke dingen te bieden heeft, die ik in SUMO Affiliates Pro niet terug kan vinden.

De eerste twee punten zal ik zelf niet warm of koud van worden, maar de rest is wel interessant.

Mogelijkheid om PPC campagnes te implementeren

De meeste WordPress plugins voor affiliates zijn uitsluitend in staat om zogenaamde ‘Pay per Sale’ campagnes te volgen. Met Ultimate Affiliates Pro is het ook mogelijk om Pay Per Click campagnes te traceren. Je betaalt je affiliate dus voor iedere klik naar jouw site toe.

Persoonlijk ben ik hier absoluut geen fan van, omdat je in principe betaalt voor er een resultaat is behaald en er heel wat fraude mogelijk is door de ‘klikker’ met een misleidende tekst over te halen de link te klikken.

Fair Pay optie

Female employee taking payment from customer

In ieder affiliate programma moet je op een gegeven moment een keuze maken met betrekking tot zogenaamde ‘multiple referrals’. Stel, ik verwijs jou morgen naar een site. En Bob, mijn denkbeeldige vriend in deze blogpost verwijst jou overmorgen naar dezelfde website. Twee mensen hebben jou dus gewezen op hetzelfde product. Maar wie moet nu betaald krijgen… de eerste, of de tweede?

Het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit, omdat voor beide opties wat te zeggen is. Het belangrijkste is, dat je dit op voorhand goed communiceert in je affiliate voorwaarden. De extra optie die Ultimate Affiliate Pro je biedt, is in mijn optiek wel de minst gewenste : Laat de koper kiezen!

Tijdens de check out krijg je dus te zien, dat je zowel door Bob als Wilko bent verwezen en één van die mensen krijgt hiervoor een vergoeding. Wie moet dat zijn?

Dit zijn keuzes waarmee je een kooplustige klant niet lastig mee moet vallen. Ik durf te wedden, dat het je omzet zal kosten, wanneer je zoiets implementeert.

Gelukkig staan de andere opties ook open.

Dat waren dus de twee ‘minder nuttige extra’s’. Maar wat hebben ze in Ultimate Affliate Pro, wat wel heel nuttig is?

Recurring Referrals

Dit is echt iets wat in de meeste affiliate plugins ontbreekt en eigenlijk een heel krachtige feature is. Dit is vooral van belang, wanneer je een online dienst aanbiedt met een membership structuur. Dus jouw klanten betalen je per maand. Wanneer een affiliate iemand verwijst, dan krijgt hij geen éénmalige vergoeding, maar een vergoeding voor iedere maand dat zijn referral klant blijft.

Dit is natuurlijk een heel sterke motivatie voor een affiliate om zijn stinkende best te doen om klanten voor je te vinden. En vooral :Goede klanten. Want jouw affiliate heeft er ook alle belang bij, dat de door hem verwezen mensen zo lang mogelijk lid blijven.

Referrer Links

Wil je niet, dat je affiliate link eruit ziet als een affiliate link? Dan zijn ‘Referrer links’ de oplossing. Je affiliate registreert de domeinnaam of domeinnamen van waaruit hij zijn verwijzingen zal sturen en de plugin zal automatisch alle verkeer vanuit die domeinnamen toewijzen aan je affiliate.

Dit werkt natuurlijk alleen, wanneer mensen direct verwezen worden vanuit een website die bovendien ook nog eens het eigendom moet zijn van de affiliate. Maar het scheelt een hoop gedoe met affiliate links voor je affiliate. En het maakt het nog aantrekkelijker voor hem om jouw product vaak te noemen.

Affiliate Ranking

Time is money

Om je affiliates werkelijk te motiveren, kan het goed zijn om je ‘veel verwijzende’ affiliates een hogere commissie te geven. De meeste affiliate plugins die ik ken hebben alle mogelijkheden om dit handmatig te doen (je kan dus per affiliate het percentage aanpassen), maar bij Ultimate Affiliate Pro kan je het geheel automatisch laten gebeuren. Heeft een affiliate een x aantal verkopen gegenereerd, of voor een minimumbedrag mensen doorverwezen, dan wordt hij automatisch ‘gepromoveerd’ naar een volgend niveau met een hoger percentage.

Affiliate offers

Wil je zeker weten dat rond de kerstdagen of de summer-sales jouw affiliates alles op alles zetten om jou onder de aandacht te brengen? Met de ‘Affiliate Offers’ module kan je over een bepaalde periode de affiliate vergoeding verhogen (of verlagen, maar dat werkt niet motiverend). Deze aanbieding kan je laten gelden voor een bepaalde ‘rank’ van je affiliates, bepaalde individuele affiliates of voor allemaal.

Samengevat

Ik ben zelf sinds het begin van deze eeuw actief op het gebied van affiliate marketing. En uit eigen ervaring kan ik zeggen, dat de extra opties die de Ultimate Affiliate Pro plugin je bieden zeer motiverend zijn om jouw affiliates iets harder voor je te laten werken.

En wat ontbreekt er in deze plugin ten opzichte van SUMO?

Natuurlijk is het niet alleen maar eenhoorns en regenbogen. Met name op het gebied van mogelijke integraties met andere plugins schiet Ultimate Affiliate Pro danig te kort. Zo ‘Ultimate’ zijn ze dus ook niet.

Om het heel duidelijk te stellen, je kan deze plugin alleen gebruiken in combinatie met WooCommerce, Easy Digital Downloads en een aantal plugins () van de maker zelf. Nu zullen de meeste van de klanten van WordXPression het toch in combinatie met WooCommerce willen gebruiken, dus dat is geen enkel probleem.

Een positief punt is overigens wel, dat de relevante plugins van de maker van de plugin allemaal beschikken over een iDEAL integratie met Mollie… dus de plugins zijn goed bruikbaar in Nederland.

Kijk ik naar SUMO Affiliates Pro, dan is deze plugin met vrijwel iedere gangbare formulieren plugin (met uitzondering van GravityForms, wat een misser!) en veel andere plugins te integreren. Hoewel op het gebied van functionaliteiten SUMO zaken mist, is de plugin wel in veel meer situaties toepasbaar.

Gebruikersinterface.

Aan de kant van de affiliates zien beide plugins er gelikt uit. Aan de kant van de beheerder komt in sommige schermen Ultimate Affiliate Pro mij te druk en chaotisch over. Ondanks dat valt er overigens goed mee te werken.

Een winnaar?

De Ultimate Affiliate Pro plugin maakte bij de eerste kennismaking direct al een slechte indruk op mij door de ‘geniepige’ manier waarop ik een tweede plugin aan moest schaffen om de functie te kunnen testen, waarvoor ik de plugin eigenlijk wilde hebben. Dat is niet netjes en gaf me absoluut geen goede indruk.

Ook voor wat betreft de prijs ben je -inclusief de ‘Social Locker’- bijna het dubbele kwijt van wat SUMO Affiliates Pro kost.

Maar na goed doortesten ben ik toch wel heel gecharmeerd geraakt van die paar extra functies. Vooral de mogelijkheid om ‘makkelijk’ social affiliate links te genereren spreekt mij zeer aan.

Wanneer je een eenvoudig affiliate programma op wilt zetten, of bepaalde plugins op je site gebruikt die niet door Ultimate Affiliate Pro worden ondersteund, is SUMO de voor de hand liggende keuze. Wil je een wat meer gedegen campagne opstarten en heb je -net zoals ik- hoofdzakelijk WooCommerce sites, dan biedt Ultimate Affiliate Pro je de meeste mogelijkheden… voor relatief nog steeds weinig geld.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht