Van Screencasting tot een ‘Zwitsers Zakmes’ voor video editing.
Wanneer je cursussen ontwikkelt heb je ongetwijfeld wel eens gehoord van Camtasia. Van origine is Camtasia uitsluitend bedoeld voor het opnemen van je beeldscherm. Dit kan bijvoorbeeld heel handig zijn bij computerinstructies. Je neemt het beeld van je computer om dit later aan je beoogde studenten te laten zien.
Het nadeel van de ‘oude’ Camtasia was echter, dat uitsluitend je beeldscherm werd opgenomen. Om de video ook te verwerken tot iets wat presenteerbaar is, was toch een videobewerkingsprogramma nodig. Latere versies van Camtasia bestonden dan ook uit twee onderdelen. Camtasia Recorder en Camtasia Studio. Recorder was voor het opnemen en Studio voor de montage.
Met de invoering van Studio werd ook het schermbeeld niet meer direct in videobestanden opgeslagen. Of eigenlijk, niet alleen het videobeeld werd meer opgeslagen, maar ook ‘meta-informatie’ zoals muisbewegingen, muisklikken, toetsaanslagen en meer. Hierdoor was het achteraf bijvoorbeeld mogelijk om deze informatie specifiek zichtbaar te maken. Mogelijkerwijs heb je wel eens gezien bij een YouTube instructievideo, waar bijvoorbeeld een gele cirkel zichtbaar werd, zodra er wordt geklikt.
Ook de videomontage mogelijkheden werden beter met elke versie.
Het is dan ook niet weinig verbazend dat veel van de studenten van de WordXPression eLearning cursussen met Camtasia werken.
Sinds de invoering van Camtasia Studio veranderde er eigenlijk weinig aan de user interface. En omdat er steeds meer bijkwam werd deze interface steeds ‘voller’ en ingewikkelder. Met Camtasia 2018 is de interface grondig aangepakt. Een ervaren gebruiker -zoals ik- zal hier niet direct blij mee zijn. Het lijkt of je met een compleet ander programma werkt. Maar nadat ik er aan gewend geraakt was, moest ik toegeven, dat deze interface voor een beginner veel toegankelijker is.
Wat ziet er zoals in Camtasia 2018
Camtasia werd al jaren gebruikt voor meer dan alleen screencasten. Want veel mensen hadden ontdekt, dat Camtasia ook prima geschikt is als video editing programma. Hoewel het niet de opties heeft die programma’s als DaVinci Resolve of Adobe Premiere Pro hebben, is de kracht van Camtasia dat het vooral heel eenvoudig is om mee te werken.
Lower Thirds
Wat echter ontbrak waren mogelijkheden om bijvoorbeeld de kwaliteit van je beeld te verbeteren of effecten zoals ‘lower thirds’ te gebruiken. Wat zijn lower thirds? Je kent ze vast wel uit het journaal of actualiteiten programma’s. Op het moment dat iemand begint te spreken ‘schuift’ als het ware een balk met de naam en de functie van de spreker in beeld.
Visuele effecten
Er zijn diverse ingebouwde visuele effecten. Wanneer je gewend bent aan één van de eerder genoemde programma’s dan zullen de Camtasia effecten je zeker tegenvallen. Maar in ieder geval heb je nu de meest basale visuele effecten voor het monteren van je video voorhanden. Zoals bijvoorbeeld Colorize (geef je film een kleurtint), Color Adjustment (verander de HSL waarden van je beeld) en ‘Chroma keying’, in Camtasia heel toegankelijk ‘remove a color’ genoemd. Hierdoor kan je bijvoorbeeld opnamen gemaakt tegen een green-screen ‘uitsnijden’.
Verbeterde ‘Call outs’
De vroegere versies van Camtasia hadden zogenaamde ‘Call outs’, objecten die je als een overlay op het scherm kon plaatsen. Bijvoorbeeld een tekstballon met een tekst, een pijl of een ‘koop nu’ knop.
De vormgeving op het Internet is in de loop der jaren behoorlijk veranderd, en de Camtasia ‘call outs’ begonnen er een beetje oubollig uit te zien. De nieuwe versie van Camtasia heeft call outs die weer helemaal ‘van deze tijd’ zijn.
Verbeterde muis effecten
Ik heb je eerder beschreven hoe Camtasia een muisklik zichtbaar kon maken door een ‘geel rondje’ op de plaats van de muisklik te laten zien. Dat kan Camtasia nog steeds, maar er zijn inmiddels veel meer mogelijke effecten. Zoals bijvoorbeeld een ‘rimpeleffect’, waardoor het lijkt alsof er een steen in het water is gegooid.
Directe import van PowerPoint presentaties
Vanaf Camtasia 8 was er een integratie met PowerPoint, maar je had nog steeds PowerPoint nodig om dit te kunnen gebruiken. Nu kan je direct PowerPoint bestanden importeren in Camtasia en deze op de tijdlijn plaatsen.
Dit maakt het maken van een ‘Slideshow met commentaar’ een stuk makkelijker.
In plaats van verschillende tools, één programma.
Een andere aanpassing is dat je niet langer met twee programma’s hoeft te werken. De ‘Recorder’ is standaard onderdeel van ‘Studio’ geworden. Ook hoef je na het beëindigen de video niet meer expliciet op te slaan. Standaard krijgt een nieuwe video een door Camtasia gegenereerde naam en wordt opgeslagen. Achteraf kan je eventueel de naam in een meer omschrijvende naam aan te passen.
Picture in Picture
Hoewel niet direct nieuw in Camtasia, het heeft altijd in Camtasia gezeten, biedt Camtasia de mogelijkheid om zogenaamde ‘picture in picture’ video’s direct op te nemen. Wanneer je bijvoorbeeld je beeldscherm opneemt, kan je een kleine video in een hoek op de video laten zien, waar de webcam jou opneemt.
Voor wie is Camtasia geschikt?
Wanneer je een film wilt monteren die kans maakt op een Oscar, dan moet je Camtasia beslist niet overwegen. Maar voor andere instructievideo’s is Camtasia een zeer geschikt programma.
Als vanouds, screencasting
Laten we duidelijk zijn. Camtasia is niet de enige mogelijkheid om screencasts te maken. Wat bijvoorbeeld minder bekend is, is dat het gratis video programma VLC ook mogelijkheden heeft om je scherm vast te leggen. Alleen heb je daarnaast een programma nodig om de video ook te bewerken.
Mogelijkheden als ‘Smartfocus’ waardoor er automatisch wordt ingezoomd op het gebied waar de activiteiten plaatsvinden en het automatisch tonen van de muiskliks geven Camtasia een duidelijke meerwaarde boven alle andere screencasting opties.
Slideshow montage
Van oudsher lezen we boeken om onze kennis te vergroten. Uit allerlei onderzoeken is echter gebleken, dat we informatie makkelijker onthouden, wanneer we deze horen, in plaats van lezen. Een audioboek is daarom ook veel efficiënter dan geschreven tekst. Voegen we daarnaast ook nog een visueel aspect toe aan de informatie, zoals bijvoorbeeld slides waar de kern van de tekst wordt weergegeven, wordt de informatie nog makkelijker opgenomen.
Prijstechnisch is een videocursus ook veel interessanter dan een e-boek. Mensen blijken makkelijker bereid hogere bedragen te betalen voor een videocursus dan voor een e-boek. Zelfs als eigenlijk dat e-boek meer informatie zou bevatten.
Camtasia is een prima product om een professioneel ogende videopresentatie gebaseerd op een slideshow te maken.
Eenvoudige videomontage
Je wilt geen speelfilm monteren met Camtasia. Maar het programma is prima geschikt om talking head videos te monteren. Door de ‘chroma key’ mogelijkheden van Camtasia kan je ook prima je talking head tegen een green screen achtergrond schieten en daar later een andere achtergrond in monteren.
Try before you buy
Wanneer je Camtasia vergelijkt met ‘beginners’ programma’s als Adobe Premier Elements of Corel VideoStudio, dan is Camtasia een stuk duurder dan deze programma’s. En op het gebied van videomontage biedt het bovendien minder mogelijkheden. Er is een tweetal redenen waarom je echter toch voor dit programma zou kunnen kiezen.
Wanneer je het programma wilt gebruiken voor screencasts is je keuze eigenlijk eenvoudig. Camtasia biedt veel betere mogelijkheden dan de andere genoemde programma’s.
Wil je het programma gebruiken voor ’traditionele videomontage’, dan is vooral het absolute bedieningsgemak van Camtasia, wat het pakket aantrekkelijk maakt.
Wil je weten wat het best bij je past, dan kan je het ook prima zelf uitproberen omdat alle pakketten gratis uitprobeer versies aanbieden.
Durf je het aan om direct met een professioneel programma te starten voor je videomontage (niet voor screencasting), dan is DaVinci Resolve wellicht ook iets voor je om naar te kijken.