DaVinci Resolve – Professionele video bewerking voor letterlijk geen geld.

Gratis video bewerkingsprogramma voor Windows, MacOS en Linux

Wanneer je video bij je online trainingen wilt, dan zal je toch op de één of andere manier deze video ook moeten bewerken. En daarvoor heb je videobewerkingssoftware nodig. Ik heb in het verleden in diverse blogposts een aantal van deze programma’s -al dan niet terloops- de revue laten passeren. En zonder hier al te diep op in te gaan op dit moment, bij deze nog even een lijstje van een aantal van deze populaire programma’s.

  • Adobe Premiere Elements
  • Adobe Premiere Pro
  • Corel Videostudio (alleen Windows)
  • Camtasia (speciaal voor ‘screencasts’, maar ook goed te gebruiken voor eenvoudige montage)
  • iMovie (alleen iMac)
  • Final Cut Pro (alleen iMac)

Sommige van deze programma’s zijn vrij kostbaar, andere kosten een paar tientjes en iMovie is zelfs gratis op de Mac.

Het nadeel van de goedkopere programma’s is dat ze ook beperkt in de mogelijkheden zijn. Het nadeel van de duurdere programma’s als Final Cut Pro en Adobe Premiere Pro is dat ze kostbaar zijn, ze ook een steile leercurve hebben.

Nog niet zo gek lang geleden werd ik door een video minnende klant op het spoor gezet van een totaal nieuw programma. Tenminste, nieuw voor mij. Want het programma zelf bestaat al een aantal jaartjes, maar om de één of andere reden behoort dit tot de wat minder bekendere programma’s voor video montage. En dat is jammer. Omdat het programma niet alleen heel professionele mogelijkheden biedt, maar ook – wat ons Nederlanders zeker zal bevallen- helemaal gratis is.

davinci resolve | DaVinci Resolve - Professionele video bewerking voor letterlijk geen geld.

DaVinci Resolve

Dat DaVinci Resolve wat minder bekend is, is waarschijnlijk omdat dit krachtige programma absoluut niet het ‘vlaggenschip’ van de maker van de software – Black Magic Design – is. Black Magic Design is een bedrijf wat camera’s, monitoren, mengpanelen en andere hardware voor de professionele video industrie ontwikkelt. Een ‘hardware boer’ om het maar eens oneerbiedig te zeggen. En hoewel de professionele videomakers dit merk kennen, is dit merk bij ‘gewone jongens’ als jij en ik wat onbekend gebleven. DaVinci Resolve is hoofdzakelijk bedoeld om de kopers van de hardware te ondersteunen.

En dat is wel heel jammer. Want DaVinci Resolve mag dan niet het niveau van Adobe Premiere Pro hebben, het steekt in mogelijkheden met op en schouders uit boven programma’s als Corel Videostudio of Adobe Premiere Elements. Het is software die zeker geschikt is voor de professionele markt.

Twee smaakjes

DaVinci Resolve komt in twee ‘smaakjes’. De gratis versie, die gewoon ‘DaVinci Resolve’ heet, en de uitgebreidere versie, ‘DaVinci Resolve Studio’. Deze uitgebreidere versie biedt onder meer de mogelijkheid om met meerdere mensen gelijktijdig aan eenzelfde videoproject te werken. Daarnaast biedt de betaalde versie meer mogelijkheden op het gebied van animaties en special effects. Maar voor de gemiddelde instructievideo is de gratis versie meer dan voldoende.

Relatief snel

Videobewerkingsprogramma’s zijn nooit echt ‘snel’. Je hebt een behoorlijke machine met een sterke processor nodig om vlot door te kunnen werken. Maar vergelijk ik DaVinci Resolve met Premiere Pro, dan valt mij op, dat DaVinci Resolve toch ‘net iets sneller’ is. (Staat tegenover, dat Premiere Pro behoorlijk wat meer kan).

Duidelijke professioneel

Video editing met DaVinci Resolve

Het is ook duidelijk een professioneel programma. Met alle nadelen van dien. Ben je met een programma als ‘Corel Videostudio’ binnen een half uur al aan het werk – het wijst zichzelf – na het opstarten van DaVinci Resolve heb je waarschijnlijk geen clue hoe je nu verder moet. Het is duidelijk een programma voor de video professional, die bekend is met de hele workflow van de videoproductie.

Het programma is ook duidelijk professioneel in de vele opties die het biedt. Eén optie die ik persoonlijk wel heel mooi vind, is het gebruik van meerdere ‘timelines’. Een optie die ik in Premiere Pro niet heb kunnen ontdekken. Dit maakt het verplaatsen van scenes wel heel makkelijk. Ook biedt DaVinci resolve prima ondersteuning voor een tweede monitor. Op deze manier kan je het ene scherm gebruiken als ‘montage area’ terwijl je de video op ‘ware grootte’ op het tweede scherm kan bekijken.

Afhankelijk van de uit te voeren taak open je verschillende ‘panels’, op ieder panel staan de ‘gereedschappen’ die je nodig hebt voor die specifieke taak.

Animatie en speciale effecten

De gratis versie is uitgerust met diverse mogelijkheden voor animaties en speciale effecten. Nu zal je de speciale effecten niet zo snel gebruiken. Je wilt denk ik niet jouw ‘talking head’ video van jezelf naar een orc morfen. Maar de animaties kunnen je video’s aardig verlevendigen. En op dit gebied heb je uitgebreide mogelijkheden.

Conclusie

Na enkele weken spelen en een serieuze productie met dit programma ben ik hier redelijk enthousiast over geworden. Voor mij persoonlijk geen reden om over te stappen naar dit programma, temeer omdat ik Premiere Pro veel beter in de vingers heb. Wanneer je echter begint met video montage voor je online trainingen is dit programma zeker te overwegen. Zelfs wanneer je de ‘Studio’ versie zou kopen (op het moment van dit artikel 299 dollar) ben je voordeliger uit dan met Premiere Pro (als onderdeel van Creative Cloud betaal je daar ca. 60 euro per maand voor, maar dan heb je ook de beschikking over Photoshop, Illustrator, InDesign, After Effects, Audition en nog een aantal creatieve applicaties).

Als professioneel programma was het tot versie 16 niet echt makkelijk toegankelijk. Met ‘versie 16’ is er echter een nieuw panel toegevoegd in de applicatie, waarmee de basis van het editen van video wel heel makkelijk is gemaakt.

Wil je snel van start gaan met dit programma, WordXPression organiseert regelmatig online live cursussen. Lees verder voor meer informatie…

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht