Een videocursus zonder camera
Ik heb je in het verleden al een paar keer het verhaal gedaan over het belang van video in een online training. Een training zonder video wordt door de gemiddelde cursist van lagere waarde geacht, dan een cursus met.
Nu kan je om zo’n cursus met video te maken natuurlijk heel eenvoudig voor de camera gaan staan en de tekst die je anders geschreven zou hebben voorlezen, maar daar heb je om te beginnen een camera voor nodig. En tijd. Want een goed uitziende talking head video schiet je niet zomaar.
Bovendien is er ook een flinke portie moed voor nodig. Niet iedereen gaat zomaar graag voor de camera staan. Ik in ieder geval niet, ook al doe ik het al jaren.
Een tweede manier is om de tekst keurig voor te lezen en op te nemen. En vervolgens monteer je slides of foto’s in die goed bij de tekst passen.
Dit is precies wat een klant van mij heeft gedaan. En dit verhaal heb ik vaker verteld, maar oorspronkelijk had zij een ’text only’ cursus gemaakt. De kopers van haar cursus stelden dit niet op prijs, ze hadden video verwacht, en ze kreeg heel veel verzoeken voor terugbetaling.
Toen besloot ze dezelfde tekst -of eigenlijk door tijdnood zelfs maar de helft hiervan- op te nemen en hier foto’s en slides met bullet points bij in te voegen. Dit werd een stuk beter gewaardeerd.
Maar foto’s zijn zo statisch
Het nadeel van foto’s en slides is echter dat het nog steeds vrij statisch is. Gelukkig is er een alternatieve mogelijkheid. En dat is stockvideo. Stockvideo is net zoiets als stockfoto’s , alleen dan in beweging. Het grote nadeel van stock video is dat het prijzig is. Kijk ik bijvoorbeeld naar één van mijn favoriete stockfoto providers -Depositphoto- dan ben je voor 5 HD video’s op 720p ruim 200 euro kwijt. En dan is Depositphoto nog niet eens één van de duurste.
Gelukkig zijn er alternatieven. Eén ervan heb ik in een recent verleden al besproken, dat is Envato Elements.
Nu zal dit niet voor ieder onderwerp werken, omdat het aantal onderwerpen, waarover je video kan vinden bij Envato Elements beperkt is, maar wanneer je ‘iets’ doet met sport en spel, business onderwerpen of gezondheid, dan is de kans groot, dat je materiaal van je gading vindt.
En natuurlijk hoef je niet een uitsluitend video elementen voor je cursus te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld foto en video met elkaar afwisselen of zelfs stock video afwisselen met je zelf opgenomen talking head opnames.
Maar in deze blogpost wil ik eens samen met jou kijken naar een compleet denkbeeldige cursus ‘Hardlopen zonder Hindernissen’. En stap voor stap vertel ik je hoe ik de introductieles / verkoopvideo heb gemaakt zonder zelf maar een moment in beeld te zijn geweest.
We beginnen met de tekst
We beginnen met het uitschrijven van de tekst. Omdat ik die straks van het beeldscherm wil kunnen lezen, doe ik dit met een vrij groot font. Zelf vind ik een 22 punts tekst wel prettig te lezen. Ook maak ik korte paragrafen met duidelijke tussenruimte. Bijvoorbeeld iets als dit :
Het voorlezen van een tekst is makkelijker wanneer je tekst samenloopt met je adempauzes.
Zorg daarom voor voldoende witruimte tussen de verschillende delen van je tekst, waardoor je deze adempauzes als het ware al inbouwt in je tekst.
Dat maakt, dat je tekst makkelijker voor te lezen is, maar ook dat bij een eventuele verspreking de tekst makkelijker te monteren is.
Probeer het zelf maar. Dit leest een stuk makkelijker dan:
Het voorlezen van een tekst is makkelijker wanneer je tekst samenloopt met je adempauzes. Zorg daarom voor voldoende witruimte tussen de verschillende delen van je tekst, waardoor je deze adempauzes als het ware al inbouwt in je tekst. Dat maakt, dat je tekst makkelijker voor te lezen is, maar ook dat bij een eventuele verspreking de tekst makkelijker te monteren is.
Er staat exact hetzelfde. Maar wanneer je voor moet lezen is de eerste tekst een stuk eenvoudiger.
Spreek de tekst in
De volgende stap is de tekst voor te lezen terwijl je hem opneemt. Verspreek je je een keer, maak je geen zorgen, ga gewoon door. Zodra je klaar bent klap éénmaal stevig in je handen, zeg je ‘Tweede keer’ en begin je opnieuw.
Dit doe je net zo lang, tot je voor je gevoel de tekst foutloos hebt voorgelezen. Natuurlijk vervang je ‘Tweede keer’ door ‘Derde keer’ etc. Heb je de tekst helemaal foutloos gelezen, klap nog éénmaal in je handen, zeg voor de hoeveelste keer je het nu voorleest en lees hem nog éénmaal voor. Ongeacht of het nu goed of fout is gegaan, hierna stop je.
Je kan de tekst opnemen met ieder gewenst programma, maar indien je de audio ook nog wilt bewerken raad ik je aan een programma als Audition -deel van de Adobe Creative Cloud- of Audacity -een geheel gratis programma- te gebruiken.
Het monteren van de tekst
In je audio programma zal je -wanneer je kijkt naar de ‘wave form’ -de grafische weergave van je audio- merken dat doordat je in je handen klapte tussen iedere keer dat je de tekst opnam een ‘piek’ is ontstaan. Hierdoor worden de teksten mooi visueel van elkaar gescheiden.
Je beluistert nu de één na laatste voorleespoging. Je dacht dat je die helemaal goed had gedaan, weet je nog?
Waarschijnlijk zal je merken, dat er toch nog een kleine verspreking in zit. Geen probleem. Je hebt genoeg ‘alternatief materiaal’ wat je in plaats van deze paragraaf kan gebruiken. En omdat je ‘adempauze’ tussen de verschillende paragrafen hebt gelaten, zal het monteren hiervan geen probleem zijn.
Afhankelijk van je voorkeuren kan je het monteren van je audio doen in je favoriete audio- of video edit programma. Zelf doe ik het altijd in het video edit programma waarmee ik de rest van het materiaal ook wil bewerken.
Heb je een bepaalde paragraaf letterlijk op alle opnamen niet goed ingesproken, dan neem je die éne paragraaf gewoon nog een keer opnieuw op en voeg je die tussen.
Het eindresultaat is echter een perfecte ingesproken tekst. Mocht je de audio niet in je video edit programma bewerken, dan is het nu tijd om je audio te exporteren. Dat doe je niet in het MP3 formaat, maar als WAV bestand. Dit bestand behoudt alle details van je geluidsopname.
Je video zoeken
Ga nu naar je favoriete voordelige video beeldbank en zoek voldoende stock video die past bij je opnamen. Je weet nu hoeveel video je ongeveer nodig hebt. Mijn stelregel is, dat -als je niet per stuk hoeft te betalen- je nooit teveel footage (de vakterm voor beeldmateriaal) kan hebben.
Ik ga ervan uit, dat ik per gemiddeld 5 seconden een beeldwisseling wil hebben. Ik kijk dus hoeveel blokjes van 5 seconden er in mijn tijd past en zoveel video wil ik dus minimaal hebben. Dat is dus 12 stock video’s per minuut.
En omdat je nooit teveel kan hebben, vermenigvuldig ik dat nog eens met twee… dan kan ik mooi verschillende versies naast elkaar proberen.
Om de juiste video’s te vinden heb ik eerst in Envato Elements eenvoudig gezocht op ‘running’. Ik kreeg toen ongeveer dit resultaat.
Dat is natuurlijk nog steeds veel te veel. Dus ik besloot mijn zoekresultaten in te perken.
Allereerst, ik wil ‘Stock footage’ en geen ‘Motion Graphics’. Motion Graphics zijn animaties… ik wil alleen ‘echte mensen’.
Ten tweede wil ik een resolutie van 1080p of hoger. Ook dat perkt mijn resultaten in.
Maar nog steeds had ik teveel resultaten. Wanneer ik keek naar de aard van mijn resultaten, dan bleek dat ik vooral veel te veel video van rennende dieren had. Ik heb dus ook de zoektermen ‘running people’, ‘running man’, ‘running woman’ and ‘running couple’ geprobeerd.
En dat perkte de resultaten voldoende in om een zinvolle selectie te kunnen maken.
Editen
Nu gaan we serieus aan de slag. Voor deze stap kan je in principe ieder video edit programma gebruiken en ik zou -als je ooit al iets met video editen hebt gedaan- zeker willen aanbevelen een programma te gebruiken wat je al kent.
Ken je nog geen programma, dan kan ik je maar twee programma’s werkelijk aanbevelen.
Ben je een Mac bezitter, gebruik iMovie. Het programma is behoorlijk beperkt, maar je kan direct aan de slag en voor dit doeleinde is iMovie goed genoeg.
Heb je geen Mac, of wil je straks meer en gelijk goed beginnen, begin dan met DaVinci Resolve. Het is een programma wat alle mogelijkheden biedt, die je van een professioneel videobewerkingsprogramma mag verwachten, met als ‘extra’, dat het niets kost. En sinds versie 16 heeft het een heel prettige ‘beginners modus’, de ‘cut mode‘.
Hier bekijk je de video’s en kies je de delen van de stockvideo die je wilt gebruiken. Monteer ‘op ritme’, ofwel, gebruik de natuurlijke pauzes in de tekst voor je beeldwisselingen. Zorg voor relevantie tussen het getoonde materiaal en de uitgesproken tekst.
Maak rustig meerdere versies met hetzelfde of alternatief beeldmateriaal (dat is waarom ik je adviseerde twee maal zoveel te nemen als je denkt nodig te hebben).
Heb je dit allemaal in volgorde gemonteerd, dan exporteren we de video of video’s en gaan we door naar de volgende ronde.
Screening
Je gaat nu een kop koffie drinken, met je kinderen, hond of kat spelen en daarna aan het werk met je werk van alledag.
Twee dagen later kijk je opnieuw naar de video’s. Welke versie vind jij werkelijk het beste? Welke toch niet zo geweldig en over welke twijfel je nog?
Vraag twee of drie goede vrienden of familieleden om eens naar de video die jij het best vind te kijken. Geef ook een video die je ‘net iets minder’ vindt ter vergelijking en vraag die personen welke ze het best vinden en waarom.
De truc hier is echter, dat je ze als tweede versie allemaal een andere geeft.
Zijn ze het allemaal -of in meerderheid- met je eens over de beste, dan zit je goed. Zijn ze het er allemaal over eens, dat de tweede -die voor iedereen verschillend was- het best is, dan heb je een probleem.
Kijk nog eens goed naar je video’s en kies uit deze ‘betere dan jouw beste’ videos en neem de terugkoppeling van je vrienden in acht. Misschien moet je de op en aanmerkingen waarom jouw beste video toch niet de beste video was verwerken in jouw favoriet, misschien is het beter één van de alternatieven als uitgangspunt te nemen, en daar verder te gaan met de terugkoppeling.
Maar uiteindelijk heb je een nieuwe versie en herhaal je het proces met dezelfde of andere vrienden. Net zo lang, tot jij tevreden bent.
De afwerking
Nu je tot een ‘eindresultaat’ gekomen bent voor wat betreft de beeldvolgorde, edit momenten en ander zaken, is het tijd om je video helemaal ‘af te maken’. Je kan bijvoorbeeld een -zachte- achtergrondmuziek onder de gelezen tekst zetten. Je kan de ‘hoofdlijnen’ van je tekst als titels op de video plaatsen, of op welke andere manier dan ook beter afwerken.
De reden dat je dit nu pas doet, mag evident zijn. Je wilt niet iedere keer wanneer je aan de hand van de terugkoppeling aanpassingen doet opnieuw de teksten moeten plaatsen en eventueel animeren. Dat doe je pas, wanneer je 100% zeker bent over de basis voor je beeld en geluid.
En de levering
En wanneer je helemaal klaar bent met je video, dan is het tijd om hem te exporteren naar het formaat wat nodig is voor jouw cursusplatform.
Hardlopen zonder hindernissen
Om je een indruk te geven hoe zo’n ‘grove montage’ die je aan je vrienden aanlevert er uit kan zien, heb ik een ‘promotieles’ voor mijn denkbeeldige cursus ‘Hardlopen zonder hindernissen’ gemaakt.
Het geeft je een indruk hoe je een voorgelezen tekst dynamischer kan maken. Door hier nog geanimeerde titels en een zachte achtergrondmuziek aan toe te voegen, kan je van een ‘gewone tekst’ een geweldige videoproductie maken.
DaVinci Resolve
Wanneer je een eigen online cursus op wilt zetten is een goede video editor heel belangrijk. Persoonlijk ben ik een groot fan van – en heb ik jaren gewerkt met- Adobe Premiere Pro. Het nadeel van dit programma is echter, dat het vrij prijzig is. Omdat ik toch de andere onderdelen van de Adobe Creative Cloud voor mijn werk nodig hebt, maakt het voor mij weinig uit, maar voor velen zullen de kosten van Premiere Pro een bezwaar zijn.
Vandaar dat ik op een gegeven moment verder ben gaan kijken naar een goed betaalbaar en goed bruikbaar programma voor video editing. En dat bleek DaVinci Resolve te zijn. Want ‘gratis’ is toch goed betaalbaar, nietwaar?
Nog meer stock video
(update 19 augustus 2020)
Op het moment dat ik dit artikel schreef was eigenlijk de enige bron om voordelig aan geschikte stock video te komen het al eerder genoemde Envato Elements. Naast voordelige stock video biedt een abonnement op deze dienst bovendien behoorlijk wat meer materiaal voor de online trainingen die je gaat ontwikkelen.
Nog niet zo gek lang geleden ontdekte ik, dat één van mijn favoriete stockfoto aanbieders –Depositphoto– tegenwoordig in hun ‘Flexible’ abonnement ook video aanbiedt.
Voor 30 euro per maand kan je bij Depositphoto met hun ‘Flexible’ abonnement 30 foto’s of video’s (dat laatste is relatief nieuw, nog niet zo gek lang geleden betaalde je enkele tientjes voor enkele seconden stock video) downloaden binnen die maand. En gebruik je een maand wat minder, dan ‘loopt dit door’ naar de volgende maand.
Heb je meer nodig, betaal je 1 euro per foto of video extra.
Dit is natuurlijk duurder dan Envato Elements. Waarom zou je het dan doen? Eén belangrijke reden is dat het aanbod van Depositphoto vele malen groter is dan dat van Envato.
Dus sinds ik deze uitbreiding op de dienst van Depositphoto heb ontdekt, kijk ik eerst bij Envato Elements of ze hebben wat ik zoek, hebben ze dit niet, dan ga ik op zoek bij Depositphoto.