Membership systemen en LMS-en | Wat is het verschil?

Wat heb je nu eigenlijk nodig voor het aanbieden van een online training?

Ik krijg nogal eens de vraag van potentiële klanten, wat je nu eigenlijk echt nodig hebt om online cursussen aan te bieden. Een LMS of een Membership systeem?

Het antwoord op die vraag is wellicht wat complexer, dan het in eerste instantie lijkt. Dus laten we eerst eens stil staan, wat het verschil is tussen beide opties.

Soms is namelijk de éne optie de beste, in andere gevallen de andere optie. En soms heb je ze allebei nodig.

Een membership plugin voor WordPress

| Membership systemen en LMS-en | Wat is het verschil?

In zijn meest basale vorm is een membership plugin voor WordPress eigenlijk heel eenvoudig. Zo’n plugin hoeft maar voor een aantal zaken te zorgen:

  1. Het beperken van de toegang tot content tot ingelogde gebruikers die een bepaald toegangsniveau hebben.
  2. Het aanbieden van opties om dat toegangsniveau te kopen als ze het niet hebben en
  3. Het beperken van die toegang, als de geldigheid van deze toegangsperiode is verlopen.

Daarnaast is zo’n plugin ook vaak voorzien van een zogenaamd ‘dripping system’, bepaalde content is niet direct toegankelijk, maar wordt een x aantal dagen nadat het lidmaatschap is aangegaan beschikbaar gesteld. Op deze manier kan je bijvoorbeeld periodiek lessen of andere content beschikbaar maken voor je leden.

Een LMS voor WordPress

| Membership systemen en LMS-en | Wat is het verschil?

Een LMS of ‘Learning Management System’ lijkt in eerste instantie wellicht het meest voor de hand liggend, wanneer je online cursussen aan wilt bieden. ‘Cursussen’ en ‘Learning’… de associatie moet duidelijk zijn, nietwaar?

Er is echter een aantal functies die je mogelijk nodig zou kunnen hebben die niet vanzelfsprekend zijn in een Learning Management System. Per slot van rekening, de focus van een LMS ligt bij het aanbieden van de lessen, niet bij het verkopen ervan.

Functies die voor de meeste membership systemen vanzelfsprekend waren, kwam je enkele jaren geleden slechts sporadisch tegen in een LMS. Het ‘kopen van toegang’, ‘maandelijkse betalingen’ en ‘content dripping’ maakten daar geen onderdeel van uit.

Dat is inmiddels flink veranderd. De meest gangbare LMS-en voor WordPress bieden al deze opties aan. Bovendien biedt een LMS een aantal zaken, die door een membership plugin niet zomaar zal worden geboden.

  1. Automatische samenhang van de content.
    Wanneer je een cursus volgt, dan verwacht je een zekere samenhang van de content. Meestal heeft het weinig zin om bij les 7 te beginnen, daarna les 1 te volgen, om vervolgens naar les 10 te gaan. De lessen zullen in volgorde moeten worden aangeboden. Dan is het ook prettig, indien die volgorde ook automatisch door het systeem wordt bijgehouden.
  2. De mogelijkheid tot het implementeren van toetsen.
    Ieder LMS wat ik ken heeft een toetsmogelijkheid. Het éne LMS gaat hier wat verder mee dan het andere, maar toetsen zijn altijd mogelijk.
    Nu kan je een ’toets’ plugin installeren in WordPress en die toetsmogelijkheid ‘inbouwen’ in je cursus die je met een membership plugin op hebt gezet, maar omdat er geen directe relatie tussen toets en cursus is, kan je in dit geval een toets bijvoorbeeld niet gebruiken om te bepalen, of iemand wel of niet door kan gaan naar een volgende les.
  3. Een volgsysteem voor cursisten.
    In een LMS kan je zien welke cursisten tot welke les gekomen zijn en met welke resultaten toetsen zijn gemaakt. Iets vergelijkbaars is heel moeilijk te implementeren in een membership oplossing.
  4. Automatische afgifte van certificaten.
    Je kan een cursist in een LMS automatisch na het beëindigen van een cursus of het afronden van een (eind)toets een downloadbaar certificaat geven. Ook dit zou maatwerk moeten zijn in een membership oplossing.

Wanneer is welke oplossing het meest geschikt?

| Membership systemen en LMS-en | Wat is het verschil?
Log in Security Username Password Protection Privacy Concept

Op het moment dat je kennis over wilt dragen aan je cursisten, dan is het goed om stil te staan bij de voor jou meest geschikte oplossing. In de meeste gevallen is een LMS de beste oplossing voor een online leeromgeving, maar er zijn enkele uitzonderingen. Laten we die de revu eens passeren.

Kennisbank

LMS-en zijn gestructureerd rond een cursus, ofwel een samenhangende reeks lessen. Het kan zijn, dat het kennis-product wat jij aan wilt bieden, niet direct een serie lessen is, maar meer een kennisbank (in tekst, video of nog andere media), waarin de abonnee de antwoorden op zijn vragen kan vinden.

Je kan hier bijvoorbeeld denken aan een grote serie ‘how to’ videos. Stel… je wilt jouw klant leren koken… of tuinieren… Korte relevante video’s hoe je appeltaart bakt of druivenranken snoeit zijn relevanter dan een lange cursus, waarin de cursist het ene gerecht na het andere leert koken, wat men waarschijnlijk toch nooit klaar zal maken.

Interactieve media

Nog niet zo gek lang geleden heb ik Adobe Captivate besproken. Je kan in Captivate een complete interactieve training maken, waarbij je in WordPress toch genoeg hebt aan één pagina. De hele cursus is ‘embedded’ in je WordPress pagina. Je hebt een onderverdeling in lessen hier dus niet nodig. Een LMS is hier niet alleen ‘overkill’, maar je moet hier een groot aantal activiteiten verrichten die compleet overbodig zijn voor het aanbieden van één enkele pagina.

Examen trainingen

LMS-en hebben meestal een toets module. Maar wat nu als het enige wat je aan wilt bieden een toets is? Bijvoorbeeld voor een examentraining of zelfs het afnemen van een examen?

Het is dan veel meer voor de hand liggend om een goede ‘Quiz’ plugin te gebruiken en de toets op ten nemen in een pagina waarvan de toegang bepaald wordt door de membership plugin.

Wanneer heb je het allebei nodig?

En soms heb je zowel een membership plugin als een LMS nodig. Zoals aangegeven, hebben de meeste LMS-en al die functies die vroeger een membership plugin nodig maakten geïntegreerd in de eigen plugin, maar ik kan mij zo een aantal situaties voorstellen waarbij je nog steeds beide nodig hebt.

  1. Je wilt geen ’toegang per cursus’ aanbieden, maar een toegang tot je hele cursusaanbod.
    Stel je voor, je hebt een website met een groot aantal cursussen. In plaats van toegang tot een enkele cursus, wil je jouw abonnees toegang aanbieden tot alle cursussen, maar dan wel op basis van terugkerende betalingen.
    Een dergelijk concept vind je bijvoorbeeld bij LinkedIn Learning. Voor zo’n 30 euro per maand heb je onbeperkte toegang tot duizenden verschillende cursussen. In zo’n geval wil je de ‘Membership’ plugin gebruiken om de toegang te beheren, de ‘LMS’ plugin voor de samenhang van de content te waarborgen.
  2. Je hebt een soort ‘hybride’ oplossing. Laten we eens teruggaan naar ons voorbeeld van de kook cursus. Stel nu, dat je een kookcursus hebt, waarin je de basistechnieken van het koken uitlegt, maar daarnaast een heel uitgebreide ‘knowledge base’ met recepten. Je wilt dat uitsluitend je leden toegang tot de recepten krijgen. Dan kan een combinatie van Membership plugin en LMS voor jou de uitgelezen oplossing zijn.

In de praktijk

Tot voor kort was het in de praktijk eigenlijk altijd zo, dat ik bij het implementeren van een LMS ook een membership plugin moest installeren. Want de meeste ondernemers die een online leeromgeving opzetten wilden ook ‘iets extra’ aanbieden. Bijvoorbeeld een forum, of bijvoorbeeld bepaalde resources die alleen voor de leden toegankelijk mochten zijn.

Ik gebruikte hier altijd graag de Ultimate Member plugin voor. De basis plugin is gratis en hij is eenvoudig in het gebruik.

Voor de klanten die WP Courseware gebruiken is dat echter niet meer nodig. Want sinds de recent (september 2020) verschenen versie 4.7 is deze plugin uitgebreid met een functie waarvoor ik de makers van de plugin al meer dan twee jaar aan de kop heb lopen zeuren.

WP Courseware heeft namelijk sinds kort een ‘membership module’. Hiermee kan je specifieke content uitsluitend zichtbaar maken voor cursisten van jouw cursussen, of van bepaalde specifieke cursussen.

Hiermee is een aparte ‘membership’ plugin eigenlijk helemaal overbodig geworden.

LearnDash biedt dat nog niet. Ik heb hier met opzet het woord ‘nog’ gebruikt, omdat het mijn ervaring is dat LearnDash en WP Courseware elkaar op de voet volgen en functies opgenomen in het éne LMS binnen niet al te lange tijd ook in het andere LMS voor zullen komen.

Op het moment dat je dus één van de hierboven besproken ‘hybride’ oplossingen nodig zou hebben, heb je geen membership plugin en een LMS nodig, maar kan je met alleen het LMS volstaan.

Aan de slag?

Wil je aan de slag met je eigen online leeromgeving? Kijk dan ook eens naar de opties die WordXPression jou te bieden heeft.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Tot en met
31 december 2024

Student learning at home with online lesson

25% korting op jouw online leeromgeving

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.