Video tekst animaties maken

Animeer je video teksten met Powerpoint

wordpress en video

Zoals beloofd zou ik je een eenvoudige methode laten zien om zelf video tekst animaties te kunnen maken. In dit artikel ga ik vooral in op tekst animaties, maar het spreekt voor zich, dat je in plaats van tekst ook logo’s of afbeeldingen kunt gebruiken.

Het programma wat we hiervoor gebruiken heb je waarschijnlijk gewoon al in je bezit. Het is Microsoft Powerpoint. Vanaf versie 2013 is het met dit programma ook mogelijk een Powerpoint presentatie direct als MP4 videobestand op te slaan.

Hoe je deze videoanimaties in Powerpoint kunt maken, zie je op bijgaande korte demonstratievideo. In het geschreven deel van dit artikel ga ik in op het gebruik van video tekst animaties.

[h5p id=”8″]

Deze video duurt wat langer. Om het kijkgemak te verhogen, is deze video voorzien van bookmarks. Klik op het bookmark teken voor een overzicht, of op één van de streepjes op de tijdlijn om er direct heen te gaan.

Video tekst animaties als intro

Wanneer je al jouw video’s, of het nu animaties of andere video’s zijn, een professioneel uiterlijk wilt geven, kun je ze voorzien van een geanimeerde intro. En dit kan al heel eenvoudig. In bijgaande video zie je hoe je een roterende tekst en een invliegende ‘ondertitel’ kunt maken in een paar muiskliks. In plaats van een tekst kun je hier ook een logo voor gebruiken. Voor het ‘mooie’ is het beter wanneer je logo in een vectorformaat (EPS, SVG) is. Dit in tegenstelling tot een rasterformaat (PNG, JPG, GIF). Het nadeel van rasterformaat afbeeldingen is dat ze bij ‘vervormende’ animaties zoals roteren nogal eens een korrelig en onscherp uiterlijk kunnen krijgen.

Explainer video’s

Een explainer video is een korte video waar in geanimeerde -meestal hoofdzakelijke tekst- vorm een bepaalde boodschap wordt uitgelegd en overgebracht. Een heel aparte vorm van de explainer video is de ‘explainer sales video’. Weet je nog hoe het zat met een salespagina ? In mijn artikel over de ‘ideale homepage’ heb ik je dit ruim een jaar geleden uitgelegd. Ditzelfde principe is echter van toepassing op een sales-explainer video : Beschrijf het probleem, beschrijf de gewenste situatie en maak duidelijk hoe iemand door jouw product of dienst tot deze gewenste situatie kan komen!

Explainer video’s bevatten vaak geen gesproken tekst, maar een ‘easy listening’ achtergrond muziek. In een volgend blogartikel ga ik in op de juiste muziek voor jouw video!

Video blog samenvatting voor meer verkeer

Iets anders wat je kunt doen is een ‘video samenvatting’ van je blog maken. Dit zie je bijvoorbeeld in mijn artikelen over de valse SEO expert en over de writersblock. Het doel van deze video’s was niet om het jou als trouwe bezoeker van deze blog makkelijker te maken de inhoud van het artikel de bevatten. Het was juist bedoeld als ‘verleidelijk hapje’ in de Social Media om meer mensen naar mijn site te krijgen. Door de video te delen in YouTube en op Facebook heb ik nieuwe mensen naar mijn site gekregen. En dat is altijd mooi meegenomen. (De genoemde animaties zijn niet met Powerpoint gemaakt. In de online training ‘Ontwikkel je Online Training‘ ga ik uitgebreid in op het werken met andere software voor het maken van animaties. Zoals deze bijvoorbeeld).

Samenvatting van een les

Maak jij video trainingen ? Heb je er wel eens bij nagedacht hoe krachtig een tekst samenvatting van de belangrijkste momenten uit een les kunnen zijn aan het einde van die les? Of -niet minder belangrijk- aan het begin van de les een tekst samenvatting om duidelijk wat de leerdoelen zijn. Een kleine moeite die veel waarde toevoegt aan je video trainingen.

Belangrijke tips

Om je video tekst animatie ook aan te laten slaan, is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden :

  • Houd explainer en reclame videos kort! Vijf minuten is een absoluut maximum. 2-3 minuten is beter! Instructie videos mogen langer zijn, maar ook niet te lang. Wordt de video langer dan ongeveer 10 minuten, gebruik dan een plugin die het toestaat om ‘bookmarks’ te plaatsen.
  • Gebruik niet-storende achtergrondmuziek. In een volgend blogartikel ga ik hier dieper op in.
  • Houd de teksten beknopt : ‘explainer video’  wil niet zeggen, dat je aan het uitleggen moet blijven!
  • Laat de teksten lang genoeg in beeld, voor er een volgende tekst of volgende slide komt. Lees iedere tekst rustig hardop voor. Dit is de tijd die je nodig hebt om de tekst op het scherm te laten staan om hem de juiste aandacht te geven!

Ten slotte

Powerpoint is uitstekend geschikt voor het maken van tekstanimaties. Wanneer je echter meer wilt, is het goed om ook nog eens de informatie in de andere artikelen over het zelf maken van video door te lezen. Hier staat een aantal programma’s in genoemd wat je kunt gebruiken voor het monteren van video, iets wat met Powerpoint beslist niet kan.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Flinke kortingen op cursussen van WordXPression.